Регистрирайте сеРегистрирайте се

Около правоъгълния т-к ABC е описана оркъжност...

Форум за математика Форуми -> Триъгълници
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Mastinka90
Начинаещ

Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5
гласове: 1

МнениеПуснато на: Sun Oct 12, 2008 3:09 pm    Заглавие: Около правоъгълния т-к ABC е описана оркъжност...

Открих една задача,която ми се струва твърде лесна имайки педвид мястото,откъдето я взех.Не искам цяло решение,а само да си сверя отговора,защото няма даден такъв.Условието е:

Около правоъгълния т-к ABC е описана оркъжност,Разстоянието от крайщата А и B на хипотенузата AB до допирателната на окръжността в точка С са съответно p и q.Намерете дължините на АС и ВС.Намерете лицето на АВС.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Sun Oct 12, 2008 7:49 pm    Заглавие:

а бе не е много приятна задачата да ти кажа честно.. аз давам по общия метод - означаваш си търсените катети a b и отсечките p q, сега някой ъгъл означаваш алфа, изразяваш sina или cos a от триъгълниците, правиш sina=...=...=.. откъдето правиш 2 у-я с 2 неизвестни, решаваш и готово.... ама е гадно :] отговор не ми се смята Mad
Върнете се в началото
Mastinka90
Начинаещ

Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5Репутация: 9.5

МнениеПуснато на: Sun Oct 12, 2008 8:44 pm    Заглавие:

две уравнения с две неизвестни?! Аз си мисля,че има по-лесен начин-подобни триъгълници и с тях става лесно,защото имаме отношение..И след преобразуване се съкращават-моя начин май е същия,ма с подобие..И получавам р(q+1) и q.(p+1) вярно?
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Sun Oct 12, 2008 10:36 pm    Заглавие:

общо взето подобието ще ти свърши същата работа... като изразиш липсващите отсечки с а, б, р, ку, питагор, правиш у-я от подобие или от тригонометрия и решаваш... ама не е весело....
Върнете се в началото
g_kulekov
Напреднал

Местожителство: Лас Вегас
Репутация: 45.5Репутация: 45.5Репутация: 45.5Репутация: 45.5Репутация: 45.5
гласове: 18

МнениеПуснато на: Mon Oct 13, 2008 7:45 am    Заглавие: Re: Около правоъгълния т-к ABC е описана оркъжност...

Елегантна задача! И точно затова не искам да те лишавам от удоволствието на самостоятелното решение. Само ти предлагам нещо като жокер.
Че триъгълниците APC и CQB са подобни, лесно ще съобразиш, не в това ми е подсказката. Жокерът е: OC е средна отсечка в трапеца ABQP.

zad.jpg
 Description:
 Големина на файла:  8.58 KB
 Видяна:  1150 пъти(s)

zad.jpg

Върнете се в началото
Mastinka90
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Oct 14, 2008 10:29 am    Заглавие:

Да,значи онова,което съм направила е вярно..Благодаря много,а това за средната отсечка е интересно решение Cool
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Триъгълници Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.