| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Sat Oct 04, 2008 2:42 pm Заглавие: Едно кръгче |
|
|
Да се построи кръгчето, което е оцветено в червено!
| Description: |
|
| Големина на файла: |
6.57 KB |
| Видяна: |
2380 пъти(s) |

|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
|
Пуснато на: Mon Oct 06, 2008 12:36 pm Заглавие: |
|
|
Ако не е ясно.
Двете сини окръжности имат равни радиуси а. Червеното се допира външно до едната, вътрешно до другата и до правата АВ.
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Mon Oct 06, 2008 9:25 pm Заглавие: |
|
|
аз получавам [tex]r=\frac{a\sqrt 3}{4}[/tex], където а е радиусът на големите, а r е радиусът на малката окръжност. От тук нататък от А и от доп. точка на малката окръжност с централата АВ може да се засече центърът на малката окръжност.
Получавам го със смятане... означавам си радиусите...
Нека малката окръжност е с център О и пресича АВ, лявата и дясната окръжност съответно в точки К, Р и Н. Тогава АОР и ВНО са централи. ОА=AР-РО=a-r. От Питагор за КАО намираме КА=[tex]\sqrt{a^2-2ar}[/tex]
От Св-ството на секущата ВН и допирателната ВК имаме BH*B...=BK² => [tex]a*(a+2r)=(a+\sqrt{a^2-2ar})^2[/tex]
От където се намира [tex]r=\frac{a\sqrt 3}{4}[/tex]
Сега вече спокойно си чертаем права р, която да е на разстояние r от АВ, освен това си чертаем окръжност к с център А и радиус a-r, където правата р пресече окръжността к забиваме пергела и ... чертаем окръжност с радиус r
|
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Tue Oct 07, 2008 5:41 pm Заглавие: |
|
|
Марто, решението ти е вярно, ама в задачата не се казваше намерете радиуса...
Имаме [tex]x^2 +r^2=(a-r)^2 \; =>\;x^2=a^2-2ar[/tex]
[tex](a+x)^2+r^2=(a+r)^2 \; =>\;x^2+2ax=2ar. [/tex]От тук можем да намерим r, но като извадим от второто у-ние първото, получаваме [tex]2ax=4ar-a^2 \;=>\;x+\frac{a}{2}=2r[/tex]. Което значи, че MPQS e квадрат и средата на МР е център на кръгчето.
Построение: Построяваме квадрат MPQS с основа SQ и т.н.
Поне мен ме изкефи! Дано зарадва и някой друг.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
11.65 KB |
| Видяна: |
2276 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Oct 07, 2008 10:09 pm Заглавие: |
|
|
хехе, интересно е просто е представено по по-добър начин... в общия случай намирането на радиуса по даденото(радиуса на голямата) мисля че е достатъчно
И все пак е оригинално
|
|
|
 |
dancho62 Начинаещ
|
Пуснато на: Fri Nov 27, 2009 11:27 am Заглавие: |
|
|
?
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Fri Nov 27, 2009 6:37 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | хехе, интересно е просто е представено по по-добър начин... в общия случай намирането на радиуса по даденото(радиуса на голямата) мисля че е достатъчно
И все пак е оригинално  | Е, аз пък мисля, че нито в общия, нито в частния това е достатъчно!
|
|
|
 |
|