Регистрирайте се
Има ли недостиг на учители по математика?
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
administrator Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 284 Местожителство: София(Варна)
      гласове: 14
|
Пуснато на: Mon Sep 29, 2008 4:01 pm Заглавие: Има ли недостиг на учители по математика? |
|
|
| Има ли недостиг на учители по математика? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Mon Sep 29, 2008 7:49 pm Заглавие: |
|
|
До няколко години ще има недостиг на учители като цяло, не само по математика. Само за протокола:
В моето училище, което е голямо, с около 100 учители, аз съм една от най- младите, а все пак съм на средна възраст...
Повечето учители- пенсионери все още работят..
Направете си извода..
Самата аз вече се замисля, да сменя професията си.. |
|
|
 |
nara Начинаещ
  гласове: 2
|
Пуснато на: Mon Sep 29, 2008 9:25 pm Заглавие: има |
|
|
| Има недостиг на качествени колеги. И в моя град повечето са на средна и над средната възраст. А по отношение на информатиката и информационните технологии( особено в профилираните паралелки) положението е ТРАГИЧНО - или няма желаещи или кандидатите знаят по-малко от учениците! |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Mon Sep 29, 2008 9:55 pm Заглавие: Re: има |
|
|
| nara написа: | | кандидатите знаят по-малко от учениците! | Аз съм в МГ и въпреки това някои даскали по математика(не са много - 1-2, ама !!! МГ !!!) и информатика(има някои, които сигурно аз знам повече от тях, при положение че не се занимавам с информатика сериозно, тоест само ги слушам и пиша прилежно и имам шестици на контролни и изпитвания като си разбирам материята, те я преподават и въпреки това не знаят колкото аз !!! ) е трагично... значи в момента се сещам за 1 по математика и 2 информатичка, като съм бил при 3 госпожи по математика и при 4 по информатика(при някои само съм присъствал, но ясно се ориентирам за нивото им ), така че .. изобщо не е весело... просто нямат логическо мислене хората... за мен това е много важно - да си опростиш нещата и да ги разбиеш на малки тухлички, всяка от които е част от теорията. |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Sep 30, 2008 4:07 am Заглавие: |
|
|
| Съгласен, че кадрите вече значително намаляват, което е пагубно за и без това затъналото ни образование. Обаче аман от такива лапета, дето "знаят повече" от "госпожите", на колко си години, че да знаеш повече от учителя си (говоря естествено за предмета, в който преподава). |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Tue Sep 30, 2008 9:22 am Заглавие: |
|
|
| Аз ли? Аз съм на 16 :] не че има някакво значение де... |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Tue Sep 30, 2008 1:39 pm Заглавие: Re: има |
|
|
| martosss написа: | | ... просто нямат логическо мислене хората... |
Аз срещам такива преподаватели в университета, или по-точно не логическо, а рационални мислене им липсва. |
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Wed Oct 08, 2008 10:16 am Заглавие: |
|
|
| Според мен този въпрос е риторичен. А това защо е така също е ясно. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Fri Oct 10, 2008 7:22 pm Заглавие: |
|
|
И все повече няма да има..По всичко, не само по мат.. След по- малко от 5 години ще се усети..
На кого, ли му пука? |
|
|
 |
BlackHawk Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 6:16 pm Заглавие: |
|
|
| то само ще си покаже времето всичко бяга на някъде и на мен да ми дойде шанса и аз си тръгвам |
|
|
 |
Таня Начинаещ
Регистриран на: 03 Dec 2008 Мнения: 1 Местожителство: Благоевград  
|
Пуснато на: Wed Dec 03, 2008 9:18 am Заглавие: няма работа за учители |
|
|
| Може би в София не достигат кадри по математика, но в Благоевград не стоят така нещата. Тук, като се обяви свободно място за учител някъде, се събират повече от 10 молби / понякога повече от 20/. И все още има хора, които си обичат учителската професия, но са принудени да работят нещо друго, защото просто няма свободни места в училище. |
|
|
 |
zaio Редовен

|
Пуснато на: Wed Dec 03, 2008 11:00 am Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: |
Повечето учители- пенсионери все още работят..
Направете си извода..
|
Аз пък имам съвсем различни наблюдения. В детската градина, в която съм работила, 90% от учителките са за пенсия, но се натискат да стоят, а има толкова млади и ерудирани кандидатки за техните постове.
В у-щето на леля ми, която е учителка по математика, бтв, контингентът е 50-50, но чак пенсионерки няма.
В у-щето, в което съм учила също няма пенсионерки.  |
|
|
 |
kadishona Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Apr 02, 2009 12:48 pm Заглавие: |
|
|
нема нема . То наща ни кара да отворим папката "My Work" и вика "Отвороете май йорк" Някъв текст за мозъка да отворим (Brain) и тя вика отворете файла Браян  |
|
|
 |
Дидева Редовен
   гласове: 7
|
Пуснато на: Thu Apr 02, 2009 2:00 pm Заглавие: |
|
|
| kadishona написа: | нема нема . То наща ни кара да отворим папката "My Work" и вика "Отвороете май йорк" Някъв текст за мозъка да отворим (Brain) и тя вика отворете файла Браян  |
Като гледам и по български не ви учат особено добре.  |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
     гласове: 1
|
Пуснато на: Sat Apr 04, 2009 8:18 am Заглавие: Re: има |
|
|
| martosss написа: | | аз знам повече от тях, |
А ти как разбра, че знаеш повече от тях? Тест ли им направи?
Правете разлика между МАТЕМАТИК и УЧИТЕЛ ПО МАТЕМАТИКА,
между ИНФОРМАТИК и УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАТИКА.
А кое е съответствието на УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ?
Може ли учителят да знае да работи и да може да ги преподава всички програми, които съществуват? Камо ли всичките им тънкости. |
|
|
 |
mayCho Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Aug 05, 2009 10:28 am Заглавие: Re: има |
|
|
| kadishona написа: | нема нема . То наща ни кара да отворим папката "My Work" и вика "Отвороете май йорк" Някъв текст за мозъка да отворим (Brain) и тя вика отворете файла Браян  |
А една от учителките ми по информациони технологии вместо "delete" казваше "делете" Съвсем сериозно.
| pepspi написа: | | martosss написа: | | аз знам повече от тях, |
|
Явно отдавна не си бил ученик.. Положението с учителите по информатика и информационни системи е много трагично. Разбира се, има и добри учители, но те са по-скоро рядкост. |
|
|
 |
marshal Напреднал

гласове: 17
|
Пуснато на: Wed Aug 05, 2009 10:59 am Заглавие: Re: има |
|
|
Правете разлика между МАТЕМАТИК и УЧИТЕЛ ПО МАТЕМАТИКА,
между ИНФОРМАТИК и УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАТИКА.
А кое е съответствието на УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ?
Може ли учителят да знае да работи и да може да ги преподава всички програми, които съществуват? Камо ли всичките им тънкости. |
Миналиата ми учителка по ИТ не знаеше елементарни неща. Веднага щом изникнеше нещо на екрана, тя викаше другия учител по ИТ или г-жата по информатика. Не знаеше как сваля файл от диск (беше крайно учудена като ме видя да го прявя), а за записването да не говорим. Всъщност тя преподаваше трудово. ...и госпожата по български преподаваше трудово, но това е друга тема.... |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Wed Aug 05, 2009 1:07 pm Заглавие: Re: има |
|
|
А ти как разбра, че знаеш повече от тях? Тест ли им направи? |
| mayCho написа: | А една от учителките ми по информациони технологии вместо "delete" казваше "делете" Съвсем сериозно. |
Ето за такива неща става въпрос - не знаеше къде е "escape" Леле, сега се сещам, един от нашия клас и досега я гаври за escaрe .
Достатъчно е да си 1 година с един човек и да те учи на нещо, за да разбереш дали го разбира това нещо или не И с една госпожа по математика съм спорил за някои нейни изказвани, но.. тя все пак си знаеше материала и умееше да преподава, просто имаше малки "дефекти", за разлика от тази по информатика, тя беше просто трагичен случай, имало е моменти, когато като я ядосаме и ни се моли - "Моля ви се, запазете тишина, много ви моля!" Голям смях беше. |
|
|
 |
xyz Напреднал
|
Пуснато на: Wed Aug 05, 2009 2:26 pm Заглавие: Re: има |
|
|
| mayCho написа: | | kadishona написа: | нема нема . То наща ни кара да отворим папката "My Work" и вика "Отвороете май йорк" Някъв текст за мозъка да отворим (Brain) и тя вика отворете файла Браян  |
А една от учителките ми по информациони технологии вместо "delete" казваше "делете" Съвсем сериозно.
|
Това показва, че не знаят английски, а не че не знаят компютри (не че твърдя, че знаят последното). Също трябва да се прави разлика. Като бях ученик, то компютрите ги владеех добре, но пък нямах контакти с хора. И така веднъж като ме чуха познати (нещо като съученици) да казвам техашен на "then" голям смях падна. Е да, ама този "техашен" си го знаех добре как се използва.
Сега се питам и друго. Вие като знаете толкова добре компютри, то знаете ли латинската азбука (не английската). За ваша информация буквата h/H се нарича хаш, а не ейч. В някои европейски езици си има нюанси, като "аш" на френски, защото нямах "х" и "ха" на холански. |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Wed Aug 05, 2009 4:38 pm Заглавие: |
|
|
Това, че има недостиг на учители и броя им намалява е добре. Така като стават все по-малко, търсенето на учители ще расте. Така професията ще бъде по-уважавана и по-търсена, защото ще е по-добре платена например. При което повече къдърни хора ще се насочат към нея, което е добре.
За тези които казаха, че знаят повече от някои учители(което може да е вярно), трябва да внимават с такива общи изводи. Ако в дадена, или няколко конкретни ситуации учителя не е знаел нещо, а ученика го е знаел, това не означава, че учителя знае по-малко. За да се прави такова сравнение ученика трябва да преброи нещата които той не знае, а учителя знае. Например ако ученика е 10ти клас и не знае материала за 11ти, който учителя знае(в някаква степен) би трябвало да заключи че учителя знае повече. Разбира се когато човек не знае нещо той не го слага в сметките щото не го знае. Също така, когато ученика греши и учителя го поправя обикновено не се помни защото не прави впечетление, все пак това е нормалното. Но когато учителя сгреши макар и да е веднъж се помни завинаги защото ученика не очаква такова нещо. При това положение е нормално учениците да останат с идеяата, че знаят повече. Трябва да се разбере и помни, че учителите са хора и могат да грешат, което само по себе си не е беда. Естествено има и лоши учители, които систематично правят грешки, не знаят много и дори не могат да мислят добре. За тях няма извинение. Аз просто казвам да не се правят прибързани изводи. |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
     гласове: 1
|
Пуснато на: Sun Aug 09, 2009 10:58 pm Заглавие: Re: има |
|
|
| mayCho написа: | | Явно отдавна не си бил ученик.. Положението с учителите по информатика и информационни системи е много трагично. Разбира се, има и добри учители, но те са по-скоро рядкост. |
О да-а!
Отдавна не съм ученик. От 1990 година имам диплома за учител по математика и информатика.
В часовете по информатика беше първият ми досег с английския език. Добре, че нашият доцент произнасяше командите на програмния език БЕЙСИК по два начина - както искате вие да го чуете и както го поизнася Вашата госпожа. Говоря за есента на 1984.
Така, че за английския - не връзвайте много кусур. Тогава само 1/5 от всички колеги бяха с английски. А Вие, дечица, сте откърмени с английския. Я си припомнете първия си рожден ден - дали не Ви пяха Хепи бърд дей???... До тук с английския.
Относно информатиката и ИТ:
2 години след завършването работих в селско училище. След това 5 години майчинство. Ако след него бях започнала в гимназия и ми се наложеше да преподавам информатика или ИТ - според Вас - как щеше да протича подготовката ми за урока на следващия ден? (нали не мислите, че учителите не си "учат уроците" предварително.) Е, щях да си науча урока от учебника и да го преподам. Честно казано и аз нямам представа как ще става тази работа. Да не говорим за ИТ, защото, когато аз следвах нямаше такива.
И така стигаме до 2006г., когато ИТ става ЗП в V клас. И какво става - имам диплома за учител по информатика, имам някакви знания по информатика, които вече не ми вършат почти никаква работа и нито грам знания за ИТ. И какво става в такъв случай? - еми това, че щях да уча заедно с децата, и да ми се смеят на произношението, и да ми се смеят за делете-то и за ескап-ето и т. н. Но аз имам едно предимство пред Вашата госпожа - учител съм в селско училище, тогава (2006) в класа имаше само 3-4 деца с домашен компютър, на селските деца им се случва и да излязат на улицата да играят - не стоят забити на компа по цял ден и по този начин не са толкова напреднали като Вас.
Ако Вашата госпожа има подобна трудова биография - не се учудвайте на нейните пропуски.
И не мога да си представя, че в софийско училище | marshal написа: | | Миналиата ми учителка по ИТ ... преподаваше трудово. .... | . Макар, че нищо не пречи учител по трудово да може да се справи с ИТ. Иначе са ми ясни тези допълвания с часове по предмети, които нямат нищо общо с дипломата. Аз също съм имала ДТИ (домашна техника и икономика) - почти през цялото време карахме техническо чертане. А може би вашата учителка по ИТ изобщо няма квалификация за учител по ИТ т.е. - диплома. Но тя Ви е преподавателка, защото няма никой друг във Вашето училище, който да се справя по-добре от нея.
И тук ще цитирам отново:
| martin.nikolov написа: | | Това, че има недостиг на учители и броя им намалява е добре. Така като стават все по-малко, търсенето на учители ще расте. Така професията ще бъде по-уважавана и по-търсена, защото ще е по-добре платена например. При което повече къдърни хора ще се насочат към нея, което е добре. |
Господине,
Кое му е доброто?
- че децата остават ощетени, защото нямат квалифициран преподавател, може да е калпав, но все пак с квалификация;
- че на учителя (конкратния) се подиграват, а той им се моли;
- че на учителите (изобщо) се подиграват - по индукция;
А колкото до заплащането - в близкия град с най-високи заплати са учителите от циганското - но не защото са високи резултатите на учениците.
Между другото - за себе си не съм казала няколко факта. Така, че моите ученици не са чак толкова ощетени, както изглежда от този разказ.
Сега забелязвам, че в цитата става дума за информационни системи - това пък какво е? В кой клас се учи? |
|
|
 |
denitsav Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Aug 16, 2009 1:14 pm Заглавие: Re: Има ли недостиг на учители по математика? |
|
|
| administrator написа: | | Има ли недостиг на учители по математика? |
здравейте!сега съм приета в су-специалност математика.но искам след като завърша магистратура да изкарам курс или там каквото трябва ,за да опитам и от учителската професия.болно ми е ,че нещата в училище вървят назад.дано се пооправи системата по образование. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|