Регистрирайте сеРегистрирайте се

Има ли недостиг на учители по математика?

Форум за математика Форуми -> Форум за учители по математика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
administrator
Site Admin

Местожителство: София(Варна)
Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6
гласове: 14

МнениеПуснато на: Mon Sep 29, 2008 4:01 pm    Заглавие: Има ли недостиг на учители по математика?

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Yahoo Messenger
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Mon Sep 29, 2008 7:49 pm    Заглавие:

До няколко години ще има недостиг на учители като цяло, не само по математика. Само за протокола:
В моето училище, което е голямо, с около 100 учители, аз съм една от най- младите, а все пак съм на средна възраст...
Повечето учители- пенсионери все още работят..
Направете си извода..
Самата аз вече се замисля, да сменя професията си..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nara
Начинаещ

Местожителство: Бургас
гласове: 2

МнениеПуснато на: Mon Sep 29, 2008 9:25 pm    Заглавие: има

Има недостиг на качествени колеги. И в моя град повечето са на средна и над средната възраст. А по отношение на информатиката и информационните технологии( особено в профилираните паралелки) положението е ТРАГИЧНО - или няма желаещи или кандидатите знаят по-малко от учениците!
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Mon Sep 29, 2008 9:55 pm    Заглавие: Re: има

nara написа:
кандидатите знаят по-малко от учениците!
Аз съм в МГ и въпреки това някои даскали по математика(не са много - 1-2, ама !!! МГ !!!) и информатика(има някои, които сигурно аз знам повече от тях, при положение че не се занимавам с информатика сериозно, тоест само ги слушам и пиша прилежно и имам шестици на контролни и изпитвания като си разбирам материята, те я преподават и въпреки това не знаят колкото аз !!! ) е трагично... значи в момента се сещам за 1 по математика и 2 информатичка, като съм бил при 3 госпожи по математика и при 4 по информатика(при някои само съм присъствал, но ясно се ориентирам за нивото им ), така че .. изобщо не е весело... просто нямат логическо мислене хората... за мен това е много важно - да си опростиш нещата и да ги разбиеш на малки тухлички, всяка от които е част от теорията.
Върнете се в началото
jeo
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Sep 30, 2008 4:07 am    Заглавие:

Съгласен, че кадрите вече значително намаляват, което е пагубно за и без това затъналото ни образование. Обаче аман от такива лапета, дето "знаят повече" от "госпожите", на колко си години, че да знаеш повече от учителя си (говоря естествено за предмета, в който преподава).
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Tue Sep 30, 2008 9:22 am    Заглавие:

Аз ли? Аз съм на 16 :] не че има някакво значение де...
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

Местожителство: София
гласове: 22

МнениеПуснато на: Tue Sep 30, 2008 1:39 pm    Заглавие: Re: има

martosss написа:
... просто нямат логическо мислене хората...

Аз срещам такива преподаватели в университета, или по-точно не логическо, а рационални мислене им липсва.
Върнете се в началото
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Wed Oct 08, 2008 10:16 am    Заглавие:

Според мен този въпрос е риторичен. А това защо е така също е ясно.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Fri Oct 10, 2008 7:22 pm    Заглавие:

И все повече няма да има..По всичко, не само по мат.. След по- малко от 5 години ще се усети..
На кого, ли му пука?
Върнете се в началото
BlackHawk
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Oct 13, 2008 6:16 pm    Заглавие:

то само ще си покаже времето всичко бяга на някъде и на мен да ми дойде шанса и аз си тръгвам
Върнете се в началото
Таня
Начинаещ

Местожителство: Благоевград

МнениеПуснато на: Wed Dec 03, 2008 9:18 am    Заглавие: няма работа за учители

Може би в София не достигат кадри по математика, но в Благоевград не стоят така нещата. Тук, като се обяви свободно място за учител някъде, се събират повече от 10 молби / понякога повече от 20/. И все още има хора, които си обичат учителската професия, но са принудени да работят нещо друго, защото просто няма свободни места в училище.
Върнете се в началото
zaio
Редовен

МнениеПуснато на: Wed Dec 03, 2008 11:00 am    Заглавие:

ганка симеонова написа:

Повечето учители- пенсионери все още работят..
Направете си извода..

Аз пък имам съвсем различни наблюдения. В детската градина, в която съм работила, 90% от учителките са за пенсия, но се натискат да стоят, а има толкова млади и ерудирани кандидатки за техните постове.
В у-щето на леля ми, която е учителка по математика, бтв, контингентът е 50-50, но чак пенсионерки няма.
В у-щето, в което съм учила също няма пенсионерки. Rolling Eyes
Върнете се в началото
kadishona
Начинаещ

МнениеПуснато на: Thu Apr 02, 2009 12:48 pm    Заглавие:

нема нема Crying or Very sad . То наща ни кара да отворим папката "My Work" и вика "Отвороете май йорк" Някъв текст за мозъка да отворим (Brain) и тя вика отворете файла Браян Rolling Eyes
Върнете се в началото
Дидева
Редовен

Местожителство: Габрово
гласове: 7

МнениеПуснато на: Thu Apr 02, 2009 2:00 pm    Заглавие:

kadishona написа:
нема нема Crying or Very sad . То наща ни кара да отворим папката "My Work" и вика "Отвороете май йорк" Някъв текст за мозъка да отворим (Brain) и тя вика отворете файла Браян Rolling Eyes

Като гледам и по български не ви учат особено добре. Wink
Върнете се в началото
pepspi
Начинаещ

гласове: 1

МнениеПуснато на: Sat Apr 04, 2009 8:18 am    Заглавие: Re: има

martosss написа:
аз знам повече от тях,

А ти как разбра, че знаеш повече от тях? Тест ли им направи?

Правете разлика между МАТЕМАТИК и УЧИТЕЛ ПО МАТЕМАТИКА,
между ИНФОРМАТИК и УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАТИКА.

А кое е съответствието на УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ?

Може ли учителят да знае да работи и да може да ги преподава всички програми, които съществуват? Камо ли всичките им тънкости.
Върнете се в началото
mayCho
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Aug 05, 2009 10:28 am    Заглавие: Re: има

kadishona написа:

А една от учителките ми по информациони технологии вместо "delete" казваше "делете" Shocked Съвсем сериозно.

pepspi написа:
martosss написа:
аз знам повече от тях,

Явно отдавна не си бил ученик.. Положението с учителите по информатика и информационни системи е много трагично. Разбира се, има и добри учители, но те са по-скоро рядкост.
Върнете се в началото
marshal
Напреднал

гласове: 17

МнениеПуснато на: Wed Aug 05, 2009 10:59 am    Заглавие: Re: има

pepspi написа:
martosss написа:
аз знам повече от тях,

Правете разлика между МАТЕМАТИК и УЧИТЕЛ ПО МАТЕМАТИКА,
между ИНФОРМАТИК и УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАТИКА.

А кое е съответствието на УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ?

Може ли учителят да знае да работи и да може да ги преподава всички програми, които съществуват? Камо ли всичките им тънкости.

Миналиата ми учителка по ИТ не знаеше елементарни неща. Веднага щом изникнеше нещо на екрана, тя викаше другия учител по ИТ или г-жата по информатика. Не знаеше как сваля файл от диск (беше крайно учудена като ме видя да го прявя), а за записването да не говорим. Всъщност тя преподаваше трудово. ...и госпожата по български преподаваше трудово, но това е друга тема....
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Wed Aug 05, 2009 1:07 pm    Заглавие: Re: има

pepspi написа:
martosss написа:
аз знам повече от тях,

mayCho написа:
А една от учителките ми по информациони технологии вместо "delete" казваше "делете" Shocked Съвсем сериозно.

Ето за такива неща става въпрос - не знаеше къде е "escape" Laughing Леле, сега се сещам, един от нашия клас и досега я гаври за escaрe Laughing Laughing .

Достатъчно е да си 1 година с един човек и да те учи на нещо, за да разбереш дали го разбира това нещо или не Wink И с една госпожа по математика съм спорил за някои нейни изказвани, но.. тя все пак си знаеше материала и умееше да преподава, просто имаше малки "дефекти", за разлика от тази по информатика, тя беше просто трагичен случай, имало е моменти, когато като я ядосаме и ни се моли - "Моля ви се, запазете тишина, много ви моля!" Laughing Голям смях беше.
Върнете се в началото
xyz
Напреднал

МнениеПуснато на: Wed Aug 05, 2009 2:26 pm    Заглавие: Re: има

mayCho написа:
kadishona написа:

Това показва, че не знаят английски, а не че не знаят компютри (не че твърдя, че знаят последното). Също трябва да се прави разлика. Като бях ученик, то компютрите ги владеех добре, но пък нямах контакти с хора. И така веднъж като ме чуха познати (нещо като съученици) да казвам техашен на "then" голям смях падна. Е да, ама този "техашен" си го знаех добре как се използва.
Сега се питам и друго. Вие като знаете толкова добре компютри, то знаете ли латинската азбука (не английската). За ваша информация буквата h/H се нарича хаш, а не ейч. В някои европейски езици си има нюанси, като "аш" на френски, защото нямах "х" и "ха" на холански.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

гласове: 21

МнениеПуснато на: Wed Aug 05, 2009 4:38 pm    Заглавие:

Това, че има недостиг на учители и броя им намалява е добре. Така като стават все по-малко, търсенето на учители ще расте. Така професията ще бъде по-уважавана и по-търсена, защото ще е по-добре платена например. При което повече къдърни хора ще се насочат към нея, което е добре.

За тези които казаха, че знаят повече от някои учители(което може да е вярно), трябва да внимават с такива общи изводи. Ако в дадена, или няколко конкретни ситуации учителя не е знаел нещо, а ученика го е знаел, това не означава, че учителя знае по-малко. За да се прави такова сравнение ученика трябва да преброи нещата които той не знае, а учителя знае. Например ако ученика е 10ти клас и не знае материала за 11ти, който учителя знае(в някаква степен) би трябвало да заключи че учителя знае повече. Разбира се когато човек не знае нещо той не го слага в сметките щото не го знае. Също така, когато ученика греши и учителя го поправя обикновено не се помни защото не прави впечетление, все пак това е нормалното. Но когато учителя сгреши макар и да е веднъж се помни завинаги защото ученика не очаква такова нещо. При това положение е нормално учениците да останат с идеяата, че знаят повече. Трябва да се разбере и помни, че учителите са хора и могат да грешат, което само по себе си не е беда. Естествено има и лоши учители, които систематично правят грешки, не знаят много и дори не могат да мислят добре. За тях няма извинение. Аз просто казвам да не се правят прибързани изводи.
Върнете се в началото
pepspi
Начинаещ

гласове: 1

МнениеПуснато на: Sun Aug 09, 2009 10:58 pm    Заглавие: Re: има

mayCho написа:
Явно отдавна не си бил ученик.. Положението с учителите по информатика и информационни системи е много трагично. Разбира се, има и добри учители, но те са по-скоро рядкост.

О да-а!
Отдавна не съм ученик. От 1990 година имам диплома за учител по математика и информатика.
В часовете по информатика беше първият ми досег с английския език. Добре, че нашият доцент произнасяше командите на програмния език БЕЙСИК по два начина - както искате вие да го чуете и както го поизнася Вашата госпожа. Говоря за есента на 1984.
Така, че за английския - не връзвайте много кусур. Тогава само 1/5 от всички колеги бяха с английски. А Вие, дечица, сте откърмени с английския. Я си припомнете първия си рожден ден - дали не Ви пяха Хепи бърд дей???... До тук с английския.

Относно информатиката и ИТ:
2 години след завършването работих в селско училище. След това 5 години майчинство. Ако след него бях започнала в гимназия и ми се наложеше да преподавам информатика или ИТ - според Вас - как щеше да протича подготовката ми за урока на следващия ден? (нали не мислите, че учителите не си "учат уроците" предварително.) Е, щях да си науча урока от учебника и да го преподам. Честно казано и аз нямам представа как ще става тази работа. Да не говорим за ИТ, защото, когато аз следвах нямаше такива.
И така стигаме до 2006г., когато ИТ става ЗП в V клас. И какво става - имам диплома за учител по информатика, имам някакви знания по информатика, които вече не ми вършат почти никаква работа и нито грам знания за ИТ. И какво става в такъв случай? - еми това, че щях да уча заедно с децата, и да ми се смеят на произношението, и да ми се смеят за делете-то и за ескап-ето и т. н. Но аз имам едно предимство пред Вашата госпожа - учител съм в селско училище, тогава (2006) в класа имаше само 3-4 деца с домашен компютър, на селските деца им се случва и да излязат на улицата да играят - не стоят забити на компа по цял ден и по този начин не са толкова напреднали като Вас.

Ако Вашата госпожа има подобна трудова биография - не се учудвайте на нейните пропуски.
И не мога да си представя, че в софийско училище
marshal написа:
Миналиата ми учителка по ИТ ... преподаваше трудово. ....
. Макар, че нищо не пречи учител по трудово да може да се справи с ИТ. Иначе са ми ясни тези допълвания с часове по предмети, които нямат нищо общо с дипломата. Аз също съм имала ДТИ (домашна техника и икономика) - почти през цялото време карахме техническо чертане. А може би вашата учителка по ИТ изобщо няма квалификация за учител по ИТ т.е. - диплома. Но тя Ви е преподавателка, защото няма никой друг във Вашето училище, който да се справя по-добре от нея.

И тук ще цитирам отново:
martin.nikolov написа:
Това, че има недостиг на учители и броя им намалява е добре. Така като стават все по-малко, търсенето на учители ще расте. Така професията ще бъде по-уважавана и по-търсена, защото ще е по-добре платена например. При което повече къдърни хора ще се насочат към нея, което е добре.

Господине,
Кое му е доброто?
- че децата остават ощетени, защото нямат квалифициран преподавател, може да е калпав, но все пак с квалификация;
- че на учителя (конкратния) се подиграват, а той им се моли;
- че на учителите (изобщо) се подиграват - по индукция;

А колкото до заплащането - в близкия град с най-високи заплати са учителите от циганското - но не защото са високи резултатите на учениците.

Между другото - за себе си не съм казала няколко факта. Така, че моите ученици не са чак толкова ощетени, както изглежда от този разказ.

Сега забелязвам, че в цитата става дума за информационни системи - това пък какво е? В кой клас се учи?
Върнете се в началото
denitsav
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Aug 16, 2009 1:14 pm    Заглавие: Re: Има ли недостиг на учители по математика?

administrator написа:

здравейте!сега съм приета в су-специалност математика.но искам след като завърша магистратура да изкарам курс или там каквото трябва ,за да опитам и от учителската професия.болно ми е ,че нещата в училище вървят назад.дано се пооправи системата по образование.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Форум за учители по математика Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.