| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
xlapachety Начинаещ
  гласове: 1
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 4:02 pm Заглавие: Проблем с успоредници |
|
|
Значи имам две задачи с които не мога да се справя по геометрия. Много ще се радвам ако някой ми помогне да ги напиша. Ще ги напиша в два поредни поста.
Първата е :
Даден е успоредник ABCD. ъглополовящата на ъгъл BAD пресича страната BC в точка Е и правата CD - в точка F така че ВЕ = 2 сm, FC = 5 cm и ъгъл АЕВ = 25°. Намерете ъглите и периметъра на успоредника.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
21.25 KB |
| Видяна: |
2493 пъти(s) |

|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
xlapachety Начинаещ
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 4:06 pm Заглавие: |
|
|
Втората задача е:
Даден е успоредник ABCD. Ъглополовящите на ъглите A и B пресичат страната CD съответно в точки M и N. Намерете периметъра на успоредника ако DM = 4 cm и MN = 3 cm.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
17.97 KB |
| Видяна: |
2493 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 4:16 pm Заглавие: |
|
|
на 1-вата задача не виждам какво те затруднява - успоредни прави + ъглополовяща - намираш ъгъл ВАД=50, две двойки подобни триъгълници (АВЕ и FCE) и (АFD и EFC) - намираш страните, от където и периметърът на успоредника Просто си означи СЕ=х, АД=у
|
|
|
 |
estoyanovvd Фен на форума

гласове: 67
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 4:20 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | на 1-вата задача не виждам какво те затруднява - успоредни прави + ъглополовяща - намираш ъгъл ВАД=50, две двойки подобни триъгълници (АВЕ и FCE) и (АFD и EFC) - намираш страните, от където и периметърът на успоредника Просто си означи СЕ=х, АД=у |
По-добре да кажем две двойки равнобедрени триъгълници, защото те сигурно не са учили за подобни!
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 4:22 pm Заглавие: |
|
|
оф... верно Аз вече съм ги забравил тия успоредници и аз... изобщо не вдявам че са равнобедрени... хаха гледам ги и си викам подобни ще са... дам, наистина са равнобедрени...
|
|
|
 |
xlapachety Начинаещ
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 5:30 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | оф... верно Аз вече съм ги забравил тия успоредници и аз... изобщо не вдявам че са равнобедрени... хаха гледам ги и си викам подобни ще са... дам, наистина са равнобедрени... |
аа да то си излиза там кръстни и по 25° и равнобедрен.. да ясна ми е първата задача, но можете ли да помогнете с втората?
|
|
|
 |
xlapachety Начинаещ
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 6:50 pm Заглавие: |
|
|
Няма ли кой да ми помогне? Задачата ми е за вторник..
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 7:04 pm Заглавие: |
|
|
Айде бе човек, използвай равнобедрените триъгълници, които се образуват от ъглополовящите, толкова ли е трудно да се съобрази
|
|
|
 |
xlapachety Начинаещ
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 7:06 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | Айде бе човек, използвай равнобедрените триъгълници, които се образуват от ъглополовящите, толкова ли е трудно да се съобрази  |
и на втората задача къде има равнобедрени триъгълници ако не е тайна?
|
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 7:08 pm Заглавие: |
|
|
| xlapachety написа: | | martosss написа: | Айде бе човек, използвай равнобедрените триъгълници, които се образуват от ъглополовящите, толкова ли е трудно да се съобрази  |
и на втората задача къде има равнобедрени триъгълници ако не е тайна?  |
▲AMD ▲BNC
|
|
|
 |
xlapachety Начинаещ
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 7:24 pm Заглавие: |
|
|
| NoThanks написа: | | xlapachety написа: | | martosss написа: | Айде бе човек, използвай равнобедрените триъгълници, които се образуват от ъглополовящите, толкова ли е трудно да се съобрази  |
и на втората задача къде има равнобедрени триъгълници ако не е тайна?  |
▲AMD ▲BNC |
еми аз не виждам как могат да бъдат равнобедрени след като DM = 3 cm а не DC.. Така че не мисля че са равнобедрени...
|
|
|
 |
estoyanovvd Фен на форума

гласове: 67
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 7:33 pm Заглавие: |
|
|
Ами не виждаш, защото не знаеш, че ъглополовящата разделя ъгъла на два равни ъгъла и не използваш това, че страните на успоредника са УСПОРЕДНИ и от там има равни кръстни ъгли при пресичането на две успоредни прави с трета!!! Трябва и ти да помислиш малко!!! Иначе няма никакъв смисъл!
|
|
|
 |
|