Регистрирайте сеРегистрирайте се

Моля ви,помогнете ми да реша тези задачи

Форум за математика Форуми -> Алгебра
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
A9
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Sep 28, 2008 12:52 pm    Заглавие: Моля ви,помогнете ми да реша тези задачи

Някой ще ми помогне ли с решението на тези задачи

1зад/ Да се докаже,че ако A принадлежи на Z,то числото М=(a2+3a+1)2-1 се дели на 24 без остатък

2 зад/ Да се извърши степенуването (1-x+a)2 .Да се намери на колко е равно а,ако полученият израз се разглежда като полином на х и коефициентът пред х в нормалния му вид е равен на -4

Отговор:а=1

И ако може някой да ми обясни какво е това полином защото си нямам и най-малка представа какво е Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

Местожителство: Видин
гласове: 67

МнениеПуснато на: Sun Sep 28, 2008 1:32 pm    Заглавие:

Полином е чуждото название на многочлен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Пафнутий
VIP

гласове: 54

МнениеПуснато на: Sun Sep 28, 2008 1:32 pm    Заглавие:

Полином значи многочлен Wink
Първа задача. [tex]M=(a^2+3a)(a^2+3a+2)=a(a+3)(a(a+3)+2)[/tex] . Докажи, че се дели на 8 и 3 Wink
Върнете се в началото
A9
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Sep 28, 2008 2:01 pm    Заглавие:

благодаря за разяснението Wink , а дали ще може да ми помогнете и за разлагането на тази

a 4-2a3b+2a2b2-2ab3+b4

Отговор: (а-b)2(a2+b2)
Върнете се в началото
Пафнутий
VIP

гласове: 54

МнениеПуснато на: Sun Sep 28, 2008 2:10 pm    Заглавие:

A9 написа:
благодаря за разяснението Wink , а дали ще може да ми помогнете и за разлагането на тази

a 4-2a3b+2a2b2-2ab3+b4

[tex](a^4+2a^2b^2+b^4)-2ab(a^2+b^2)=(a^2+b^2)^2-2ab(a^2+b^2)=(a^2+b^2)(a^2+b^2-2ab)=(a^2+b^2)(a-b)^2[/tex]
Върнете се в началото
A9
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Sep 28, 2008 2:13 pm    Заглавие:

stanislav atanasov написа:
A9 написа:

a 4-2a3b+2a2b2-2ab3+b4

[tex](a^4+2a^2b^2+b^4)-2ab(a^2+b^2)=(a^2+b^2)^2-2ab(a^2+b^2)=(a^2+b^2)(a^2+b^2-2ab)=(a^2+b^2)(a-b)^2[/tex]

Много,много ти благодаря Smile
Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

Местожителство: Видин
гласове: 67

МнениеПуснато на: Sun Sep 28, 2008 3:59 pm    Заглавие: Re: Моля ви,помогнете ми да реша тези задачи

A9 написа:

1зад/ Да се докаже,че ако A принадлежи на Z,то числото М=(a2+3a+1)2-1 се дели на 24 без остатък

2 зад/ Да се извърши степенуването (1-x+a)2 .Да се намери на колко е равно а,ако полученият израз се разглежда като полином на х и коефициентът пред х в нормалния му вид е равен на -4

И ако може някой да ми обясни какво е това полином защото си нямам и най-малка представа какво е Embarassed

[tex]M=a(a+3)(a+1)(a+2)[/tex], което означава произведение на четири последователни цели числа. Сега, ако [tex]a=2k[/tex], получаваме [tex]M=4k(k+1)(2k+1)(2k+3)[/tex] и като вземем впредвид, че к и к+1 са две последователни цели числа, т.е поне едното от тях е четно и се дели на две, получаваме, че М се дели на 8. Ако [tex]a=2k+1[/tex] получаваме [tex]M=4(k+1)(k+2)(2k+1)(2k+3)[/tex] и отново е ясно, че М се дели на 8.
Остава да забележим, че независимо дали а е четно или нечетно число, в М имаме винаги три последователни цели числа и следователно едно от тях винаги се дели на 3. Тъй като 3 и 8 са взаимно прости числа, от всичко казано до тук следва, че М винаги се дели на 3.8, т.е на 24. С това подточка а) е решена.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
A9
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Sep 28, 2008 4:11 pm    Заглавие: Re: Моля ви,помогнете ми да реша тези задачи

estoyanovvd написа:
A9 написа:

[tex]M=a(a+3)(a+1)(a+2)[/tex], което означава произведение на четири последователни цели числа. Сега, ако [tex]a=2k[/tex], получаваме [tex]M=4k(k+1)(2k+1)(2k+3)[/tex] и като вземем впредвид, че к и к+1 са две последователни цели числа, т.е поне едното от тях е четно и се дели на две, получаваме, че М се дели на 8. Ако [tex]a=2k+1[/tex] получаваме [tex]M=4(k+1)(k+2)(2k+1)(2k+3)[/tex] и отново е ясно, че М се дели на 8.
Остава да забележим, че независимо дали а е четно или нечетно число, в М имаме винаги три последователни цели числа и следователно едно от тях винаги се дели на 3. Тъй като 3 и 8 са взаимно прости числа, от всичко казано до тук следва, че М винаги се дели на 3.8, т.е на 24. С това подточка а) е решена.

И на теб ти благодаря,че си направи труда с моите задачи Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Алгебра Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети