Регистрирайте се
Четири задачи с квадратен корен все още не ми е напълно ясно
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
пламен_22 Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 10:27 am Заглавие: Четири задачи с квадратен корен все още не ми е напълно ясно |
|
|
Зад.1.Представете всяко от числата 2;3;1/5;4/3 и 6 като квадрат на ирационално число.
Зад.2.Докажете,че е ирацоинално числото:
а) [tex] \sqrt{5} [/tex] б) 1/5*[tex] \sqrt{5} [/tex] в) [tex] \sqrt{5} [/tex]+5 .
Зад.3.Пресметнете с точност до 0.01 числото [tex] \sqrt{5} [/tex]. Отг. 2.24
Зад.4.Намерете всички числа х,за които х*[tex] \sqrt{2} [/tex] и х + [tex] \sqrt{2} [/tex] са рационални числа. Отг.[tex] -\sqrt{2} [/tex]
Знам че не са толкова трудни , но не мога да ги разбера . 
Последната промяна е направена от пламен_22 на Sun Sep 28, 2008 9:01 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 10:57 am Заглавие: Re: Четири задачи с квадратен корен |
|
|
| пламен_22 написа: | Зад.1.Представете всяко от числата 2;3;1/5;4/3 и 6 като квадрат на ирационално число.
Зад.2.Докажете,че е ирацоинално числото:
а) √5 б) 1/5√5 в) √5+5 .
Зад.3.Пресметнете с точност до 0.01 числото √5. Отг. 2.24
Зад.4.Намерете всички числа х,за които х√2 и х + √2 са рационални числа. Отг.-√2
Знам че не са толкова трудни , но не мога да ги разбера .  | За първа просто използвай, че [tex](\sqrt{a})^2=a[/tex] [tex] , a\ge 0[/tex]
За 2рата. използвай, че всяко рационално число може да се запише във вида [tex]\frac{p}{q}[/tex] , където (p;q)=1 , т.е несъкратима дроб. Като докажеш, че p,q се делят на 5 ще получиш противоречие
За 4-та сбор от ирационални числа, не може да е рационално, затова единственият случай е при [tex]x+\sqrt{2}=0[/tex]
ПП Това в червеното е грешно 
Последната промяна е направена от Пафнутий на Sun Sep 28, 2008 1:43 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 11:00 am Заглавие: |
|
|
| За 3-та: има си начин за коренуване. Би трябвало да са ви го показали в училище... |
|
|
 |
пламен_22 Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 9:00 pm Заглавие: |
|
|
А може ли някой да ми даде пример с някои от задачите,за да разбера как точно е методът за решаване ?  |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|