Регистрирайте се
Комплексни числа - откритие
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nasko Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 9:49 am Заглавие: Комплексни числа - откритие |
|
|
Сега се подготвям за първия ми семестър в СУ, та взех да порешавам малко задачки с комплексни числа... Прочетох теорията, но никъде не можах да намеря откъде се е стигнало до заключението за съществуването на комплексните числа и навсякъде си пише, че взимаме i = [tex] \sqrt{-1} [/tex] като константа (наготово). Някой знае ли как се доказва съществуването им. Сега съм заек, така че не ми се смейте  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
savage309 Напреднал

гласове: 3
|
|
|
 |
nasko Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Sep 28, 2008 7:37 pm Заглавие: |
|
|
Чел съм го в Wikipedia-та и именно заради това питам, защото не ми стана ясно там как се е "появило" множеството на комплексните числа. Там е описано по следния начин:
"Ползата от мнимите величини първи е оценил Бомбели (1572) - при решаването на кубични уравнения в т. нар. неприводим случай, когато реалните корени се изразяват чрез кубични корени от мними величини." |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
    гласове: 17
|
Пуснато на: Mon Sep 29, 2008 3:08 pm Заглавие: |
|
|
Тук разговорът става малко философски. Как, защо, откъде? Трудно е да се отговори. Това е развитие на идеите в течение на няколко века.
Не е необходимо да стигаме до кубичното уравнение. Да вземем квадратното. Ако детерминантата е положителна, всичко е наред. А акое отрицателна?
За определеност да вземем уравнението [tex]x^2+x+1=0[/tex]. Неговата дискриминанта е -3. Ние не знаем какво е това [tex]\sqrt{-3} [/tex]. Но ако действаме чисто формално [tex]\sqrt{-3}=\sqrt{(-1).3}+\sqrt{-1}.\sqrt{3} [/tex]. На това място можем да си зададем въпроса възможно ли е да разширим множеството на реалните числапо такъв начин, че [tex]\sqrt{-1} [/tex] да има смисъл. Под този израз трябва да разбираме такова разширение, при което въвеждаме основните аритметични операции по такъв начин, че сведени до частия случай на реални часла да се получават обичайните аритметични операции.
Това не е пример за основанията за въвеждане на комплексните числа. Но е пример, който би могъл да ни накара да се замислим за възможвостта да действаме в такова множество, в което всяко квадратно уравнение да има корени.
Що се отнася до споменатия случай с кубичното уравнение, става дума за следното. Формулите на Кардано имат този недостатък, че дори в случаите на уравнение с реални корени, те се получават (привидно) във вид на комплексно число. Ще рече човек "как хем е реално, хем е комплексно?". То е реално, но е записано във вид на комплексно число, което, след като бъде преработено, става реално. Това е смисълът на израза "Ползата от мнимите величини първи е оценил Бомбели (1572)".
Малко дълго стана писаното. Ще завърша с това: човек просто трябва да научи да работи с комплексни числа. А въпросите за тяхната поява, необходимост от съществуване и др. да остави на философите на математиката. |
|
|
 |
dim Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Mon Sep 29, 2008 3:24 pm Заглавие: |
|
|
| gdimkov написа: | Тук разговорът става малко философски. Как, защо, откъде? Трудно е да се отговори. Това е развитие на идеите в течение на няколко века.
Не е необходимо да стигаме до кубичното уравнение. Да вземем квадратното. Ако детерминантата е положителна, всичко е наред. А акое отрицателна?
За определеност да вземем уравнението [tex]x^2+x+1=0[/tex]. Неговата дискриминанта е -3. Ние не знаем какво е това [tex]\sqrt{-3} [/tex]. Но ако действаме чисто формално [tex]\sqrt{-3}=\sqrt{(-1).3}+\sqrt{-1}.\sqrt{3} [/tex]. На това място можем да си зададем въпроса възможно ли е да разширим множеството на реалните числапо такъв начин, че [tex]\sqrt{-1} [/tex] да има смисъл. Под този израз трябва да разбираме такова разширение, при което въвеждаме основните аритметични операции по такъв начин, че сведени до частия случай на реални часла да се получават обичайните аритметични операции.
Това не е пример за основанията за въвеждане на комплексните числа. Но е пример, който би могъл да ни накара да се замислим за възможвостта да действаме в такова множество, в което всяко квадратно уравнение да има корени.
Що се отнася до споменатия случай с кубичното уравнение, става дума за следното. Формулите на Кардано имат този недостатък, че дори в случаите на уравнение с реални корени, те се получават (привидно) във вид на комплексно число. Ще рече човек "как хем е реално, хем е комплексно?". То е реално, но е записано във вид на комплексно число, което, след като бъде преработено, става реално. Това е смисълът на израза "Ползата от мнимите величини първи е оценил Бомбели (1572)".
Малко дълго стана писаното. Ще завърша с това: човек просто трябва да научи да работи с комплексни числа. А въпросите за тяхната поява, необходимост от съществуване и др. да остави на философите на математиката. |
Не мисля, че появата и необходимостта е само философски въпрос.
Иначе, май има някаква аналогия м/у комплексни числа и вектори, а защо тогава да не можем с комплексни числа да изрязяваме някакви реални физически величини. Чувал съм, че се използват широко в електротехниката (естествено на по-теоретично ниво). |
|
|
 |
nasko Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Oct 02, 2008 6:52 pm Заглавие: |
|
|
Така... Първият ми урок по линейна алгебра мина и вече взехме комплексните числа официално Та значи целта на множеството на комплексните числа е била да бъде разширение на реалните числа, за да могат да бъдат намирани решенията и на задачите, които нямат решения в множеството на реалните числа... Но не мога да разбера концепцията за това, защо е нужно да се намира решение на задачи, които в действителност нямат решение Благодаря за мненията ви и особено това за приложението на комплексните числа в електротехниката, макар и все още да не съм чел как точно стават нещата. |
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Thu Oct 02, 2008 8:18 pm Заглавие: |
|
|
| Комплексните числа са единственото възможно разширение на реалните числа и следователно представлява интерес да се изучи. Въпросът "защо" се изучава нещо, според моите преподаватели нямало смисъл за математиците, а само за физиците. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Thu Oct 02, 2008 8:53 pm Заглавие: |
|
|
И какъв е смисълът от физична гледна точка? И на мен взе да ми става интересно. Нови измерения ли ще търсим?  |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Sat Oct 04, 2008 8:32 pm Заглавие: |
|
|
| nasko написа: | | Но не мога да разбера концепцията за това, защо е нужно да се намира решение на задачи, които в действителност нямат решение |
http://en.wikipedia.org/wiki/Negative_and_non-negative_numbers
Aко прочетеш тази статия ще разбереш, че и отрицателните числа са били считани за несъществуващи и то чак до 18-ти век, т.е математиците са мислили, че 4х+20=0 няма решение. |
|
|
 |
nasko Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Oct 05, 2008 6:05 pm Заглавие: |
|
|
Да, това ми е известно: явно за всяко нещо си има причини и тук при въвеждането на комплексните числа - също. Ето сайт, където се описва приложението на комплексните числа в изчисленията при електротехниката: http://www.intmath.com/Complex-numbers/imaginary-numbers-intro.php
Така и така съм създал темата - да не правя нова - някой може ли да ми обясни как точно се намира ъгъла при превръщането на комплексните числа от алгебрична в тригонометрична форма - търси се [tex]tg\frac{y}{ x} [/tex] и после в зависимост в кой квадрант се намира точката, която отговаря на комплексното число се взима съответния знак - малко се обърквам в тази част???
Сега решавам задачи от сборници, но нещо се запънах на тази - изглежда ми лесна, но не мога да се сетя как точно се решава: [tex] \frac{1}{\sqrt{6} } - \frac{i}{\sqrt{2} } [/tex]
Аз го преработвам до: [tex] \frac{2}{\sqrt{6} }(\frac{1}{ 2} - \frac{\sqrt{3}.i }{2 } ) [/tex]
Отговорът е: [tex] \frac{\sqrt{2} }{ 4} [cos(-\frac{\pi }{3 }) + i.sin(-\frac{\pi }{ 9} )] [/tex]
Може ли с нещо да ми помогнете, за да продължа... |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
|
Пуснато на: Tue Oct 07, 2008 4:39 pm Заглавие: |
|
|
Мисля, че веднъж вече писах за двата начина за записване на комплексните числа, но мога да повторя.
[tex]z=x+i.y[/tex] - тук х се нарича реална част, а y - имагинерна част на z.
Така числото е записано в алгебричен вид. Записването му в тригонометричен вид има вида [tex]z=r(cos\alpha +i.sin\alpha )[/tex]. Положителното число [tex]z=r[/tex] се нарича модул, а числото [tex]\alpha [/tex] - аргумент и взима стойности от + до - безкрайност. Тези четири величини са свързани помежду си по следния начин:
[tex]x=r.cos\alpha ,\,y=r.sin\alpha [/tex]
[tex]|z|=r=\sqrt{x^2+y^2},\,\alpha =argz=arctg\frac {y}{x} [/tex].
С помощщта на тези формули можем да превръщаме всяко комплекснo число от единия му вид в другия.
Ще дам пример с разглежданата задача.
[tex]\frac {1}{\sqrt{6}}-\frac {i}{\sqrt{2}} [/tex].
Можем да я преработваме по различни начини, но нека я решим (като пример) с помощта на горните формули.
[tex]x=\frac {1}{\sqrt{6}},\,y=-\frac {1}{\sqrt{2}} [/tex]
[tex]x^2+y^2=\frac {1}{6}+\frac {1}{2}=\frac {2}{3},\,|z|=\sqrt{\frac {2}{3}}[/tex]
[tex]argz=arctg(-\frac {\sqrt{6}}{\sqrt{2}})=arctg(-\sqrt{3})=[/tex]
Имаме две възможности: [tex]arctg(-\sqrt{3})=\frac {5\pi }{6},\,-\frac {\pi }{6}[/tex]. Трябва да изберем втората, защото числото има отрицателна имагинерна част.
Сега вече можем да напишем [tex]z=\sqrt{\frac {2}{3}}\left(cos ({-\frac {\pi }{6}})+i.sin({-\frac {\pi }{6}})\right)[/tex]. Или още [tex]z=\sqrt{\frac {2}{3}}\left(cos ({\frac {\pi }{6}})-i.sin({\frac {\pi }{6}})\right)[/tex].
Забележка. В крайния резултат аргументът на двете тригонометрични функции трябва да е един и същ. |
|
|
 |
nasko Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Oct 10, 2008 9:20 am Заглавие: |
|
|
| Благодаря за решението! Явно в сборника е имало печатна грешка(той е от 1977 г.), защото в отговора аргументът не е един и същ при функциите sin и cos. |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
|
Пуснато на: Sat Oct 11, 2008 8:23 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | И какъв е смисълът от физична гледна точка? И на мен взе да ми става интересно. Нови измерения ли ще търсим?  |
Въобще не става дума за нови измерения. Ако можем да направим един твърде наивен паралел с някои неща известни от физиката (в училищния курс), той е следният. Във физиката се разглеждат сили. Силата има посока и големина. Тя често се интерпретира като вектор. Векторът се задава с двете си координати [tex](a,\,b)[/tex]. Това е съкратен запис на факта, че имаме вектор с първи край в началото на координатнта система и втори край в точката [tex](a,\,b)[/tex]. От друга стран първоначално - до въвеждането на имагинерната единица - комплексните числа са били разглеждани като наредена двойка реални числа. Т.е. едното от тях е първо, а другото второ - [tex](a,\,b)\ne (b,\,a)[/tex] - освен, когато a=b. Тогава не е далеч идеята, за определени нужди, та отъждествяваме комплексните числа с векторите в равнината, а така също и с точките в равнината. Ако имаме два вектора, зададени с техните координати, техният сбор - резултантният вектор - има за координати сбора от съответните координати на двата вектора. Същото става и при събиране на комплексни числа.
Стига толкова. За повече подробности пише в книгите. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|