Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
b0y_t0y Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Sep 25, 2008 2:16 pm Заглавие: Проблем с доказване |
|
|
Значи имам една задача която знам как да я реша, но проблема е че не знам как да я докажа. Значи тя е:
Докажете че вътрешние ъглополовящи на правоъгълник се пресичат във върховете на квадрат.
имам и чертеж. Значи идеята ми е че всички вътрешни триягълници (ABO, BOC, COD и AOD) са равнобедрени и правоъгълни. От това следва че са еднакви. Ако докажа един квадрат, другите стават аналогично..
Ако ми помогнете с писането (доказването) ще съм ви много благодарен..
| Description: |
|
| Големина на файла: |
11.66 KB |
| Видяна: |
3740 пъти(s) |

|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Sep 25, 2008 2:23 pm Заглавие: Re: Проблем с доказване |
|
|
| b0y_t0y написа: | Значи имам една задача която знам как да я реша, но проблема е че не знам как да я докажа. Значи тя е:
Докажете че вътрешние ъглополовящи на правоъгълник се пресичат във върховете на квадрат.
имам и чертеж. Значи идеята ми е че всички вътрешни триягълници (ABO, BOC, COD и AOD) са равнобедрени и правоъгълни. От това следва че са еднакви. Ако докажа един квадрат, другите стават аналогично..
Ако ми помогнете с писането (доказването) ще съм ви много благодарен.. |
Аз на този чертеж не виждам ъглополовящи..
|
|
|
 |
b0y_t0y Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Sep 25, 2008 2:26 pm Заглавие: Re: Проблем с доказване |
|
|
| ганка симеонова написа: | | b0y_t0y написа: | Значи имам една задача която знам как да я реша, но проблема е че не знам как да я докажа. Значи тя е:
Ако ми помогнете с писането (доказването) ще съм ви много благодарен.. |
Аз на този чертеж не виждам ъглополовящи.. |
това би трябвало да бъдат ама не станаха..Правих го с CaRMetal и с Angle Biestor..
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Thu Sep 25, 2008 2:35 pm Заглавие: |
|
|
Добре, ако си начертаеш ъглополовящите лесно ще забележиш, че образуват фигура с 4 прави ъгъла, тоест ПОНЕ правоъгълник(доказва се с ъгли), остава да покажеш, че две съседни страни са му равни
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Sep 25, 2008 2:44 pm Заглавие: |
|
|
Очевидно е, че PQTF- правоъгълник. От еднаквостта на триъгълниците [tex]\Delta APD; \Delta BTC=>1)DP=TC [/tex]
[tex]\Delta DQC [/tex]- равнобедрен=>[tex]2)DQ=QC [/tex]
От 1) и 2) => [tex]PQ=QT [/tex]=>PQTF- правоъгълник с равни съседни страни=> е квадрат.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
17.02 KB |
| Видяна: |
3724 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|