| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
b0y_t0y Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Sep 22, 2008 12:45 pm Заглавие: Докажете че два правоъгълни триъгълника са еднакви по: |
|
|
Значи в петък имах за домашно пет задачи, две от които ме затрудниха. Ще се радвам ако някой ми помонге да ги реша! Ето ги и тях:
Докажете че два правоъгълни триъгълника за еднакви по:
а) катет и ъглополовяща на правия ъгъл
б)катет и медиана към единия от катетите
в)катет и височина към хипотенузата
г)катет и ъглополовяща към другия катет
а другата задача е:
Да се докаже че върховете А и В на триъгълник АВС са на равни разстояния от правата СМ, където М е среда на АВ.
Може да ми дадете поне предложение с което да ми помогнете. Моля ви спешно е трябват ми за утре.. ;[[
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
gsinekliev Начинаещ

гласове: 5
|
Пуснато на: Mon Sep 22, 2008 2:27 pm Заглавие: |
|
|
Ето решението на втората задача:
Нека е даден триъгълник ABC и медианата CM.Построяваме перпендикулярите AA1 и BB1 към СM.Знаем че лицата на АСМ и ВСМ са равни защото АМ = ВМ и имат една и съща височина към тези страни.Лицето на АСМ е (СМ*AA1)/2 , а на ВСМ (CМ*BB1)/2.
Следователно (СМ*AA1)/2 = (CМ*BB1)/2 от където следва AA1=BB1[/img]
| Description: |
|
| Големина на файла: |
11.47 KB |
| Видяна: |
4275 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
b0y_t0y Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Sep 22, 2008 2:30 pm Заглавие: |
|
|
| gbs написа: | Ето решението на втората задача:
Нека е даден триъгълник ABC и медианата CM.Построяваме перпендикулярите AA1 и BB1 към СM.Знаем че лицата на АСМ и ВСМ са равни защото АМ = ВМ и имат една и съща височина към тези страни.Лицето на АСМ е (СМ*AA1)/2 , а на ВСМ (CМ*BB1)/2.
Следователно (СМ*AA1)/2 = (CМ*BB1)/2 от където следва AA1=BB1[/img] |
айй много ти благодаряя.. ако някой може да ми помогне с другите и на него ще съм му много благодарен.. жанлко че не мога да ви давам репутация за да ви дам..
|
|
|
 |
b0y_t0y Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Sep 22, 2008 5:03 pm Заглавие: |
|
|
| някой може ли да ми помогне с другите защото много ме затрудняват а учителката ми е много строга...
|
|
|
 |
gdimkov Напреднал
    гласове: 17
|
Пуснато на: Mon Sep 22, 2008 5:20 pm Заглавие: |
|
|
| Като се опитваш да решаваш тези задачи, чертаеш ли? Ако и тогава не виждаш решението, питай пак, но конкретно. Ето един общ съвет: прочети си добре признаците за еднаквост и във всяка задача си отговори на въпроса: Какво още не ми достига, за да реше задачата?
|
|
|
 |
naitsirk Напреднал
  гласове: 34
|
Пуснато на: Mon Sep 22, 2008 5:28 pm Заглавие: |
|
|
за a) ще ти напиша решението, другите стават аналогично!!
Нека единият триъгълник е ABC с ъглополовяща CL, а другият A1B1C1 с ъглополовяща C1L1. Нека AC=A1C1. От ъглополовящите имаме <ACL = <A1C1L1. По условие CL = C1L1 и от тези 3 равенства следва че триъгълниците ACL и A1C1L1 са еднакви => <LAC=<L1A1C1 и сега триъгълниците ABC и A1B1C1 също са еднакви по страна и 2 прилежащи ъгъла (<ACB=<A1C1B1=90°, <BAC=<B1A1C1 - доказахме го и AC=A1C1 по условие)
|
|
|
 |
Caesar Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Mon Sep 22, 2008 5:33 pm Заглавие: |
|
|
Първо си научи добре теорията, пробвай сам (наистина) и тогава поствай задачите с конкретни въпроси и затруднения
|
|
|
 |
b0y_t0y Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Sep 22, 2008 5:58 pm Заглавие: |
|
|
| повярвайте ми цял ден чертая и мисля ама нищто не ми се получава.. измислих там няколко които са елементарни...
|
|
|
 |
b0y_t0y Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Sep 22, 2008 6:17 pm Заглавие: |
|
|
| а можете ли да кажете на кратко как трябва да станат другите че въобще нищо не мога да им реша..?
|
|
|
 |
naitsirk Напреднал
  гласове: 34
|
Пуснато на: Mon Sep 22, 2008 6:33 pm Заглавие: |
|
|
За медианата разгледай триъгълниците AMC и A1M1C1 докажи, че са еднакви => CM=C1M1 => CB=C1B1 откъдето следва исканото.
За височината, аналогично на а) само че при 1-вите еднакви триъгълници равните ъгли са AHC и A1H1C1.
За г) разгледай триъгълниците ALC и А1L1C1, отново са еднакви => <LAC=<L1A1C1 => <BAC=<B1A1C1. Вече имаш достатъчно равни елементи, за да докавеш, че ABC и A1B1C1 са еднакви.
P.S Ако не си видял, а) подробно съм ти я написал в по - преден пост.
|
|
|
 |
b0y_t0y Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Sep 23, 2008 2:55 pm Заглавие: |
|
|
| айй пич много ти благодаря.. обещавам ти че щом събера точки ще ти дам репутация!
|
|
|
 |
|