Регистрирайте сеРегистрирайте се

Полином от 3-та степен- помагайте

Форум за математика Форуми -> Уравнения
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
To6o
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 11:04 am    Заглавие: Полином от 3-та степен- помагайте

Здравейте. Отскоро реших, че ще кандидатствам с математика, защото ми е интересно да се занимавам с нея. Тръгнах на частни уроци, откъдетосъответно ми дадоха солидно количество задачки за домашна работа. С повечето се справям и успявам, но като се появи това уравнение, просто си нямам идея как ще го реша. Ако може някои да ми го обясни ще съм му благодарен. Доколкото разбрах от един сборник, може да стане със Хорнер, който за съжаление съм го изпуснал докато съм блял 9ти клас, а от сборника не мога да го разбера. Ще ви помоля да ми решите тази задача и още 1 пример, за да мога да го схвана. (Спокойно от схватливите съм Laughing ) Благодаря ви предварително. Ето го уравнението:

3 - 13х2 + 13х +4=0

Това ми се получава за кубичното уравнение, а иначе даденото във задачата е със дробна черта, а съм нов и не знам как да я сложа тук

Smile След като разбера ще сложа и цялата задача.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Добромир Глухаров
Редовен

Местожителство: София
гласове: 8

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 12:20 pm    Заглавие: Относно уравнението

Така, както си написал уравнението, то има три реални корена:

x1 = -0,245266844
x2 = 1,578125261
x3 = 5,167143616

Не знам как могат да се получат по Хорнер, тъй като не са рационални числа.

Иначе за прилагане схемата на Хорнер трябва най-напред всички коефициенти в уравнението да са цели числа. Ако са рационални, умножаваш по общия им знаменател.

После си съставяш всички дроби с числител - делител на свободния коефициент (в случая =4, с делители -4, -2, -1, 1, 2 и 4) и знаменател - делител на коефициента пред най-високата степен на x (в случая =2, с делители -2, -1, 1 и 2)

За всяка от така получените дроби опитваш дали е решение на уравнението, като на практика я заместваш в него, само че за по-кратко пресмятане използваш, че:
ax3+bx2+cx+d=((a.x+b).x+c).x+d

Пишеш коефициентите един до друг в първия ред на таблица:

...2 -13 13 4
2 2 -9 -5 -6

На втория ред най-вляво (не под старшия коефициент) пишеш дробта (в случая = 2/1 = 2), която ще опитваш дали е корен. Преписваш старшия коефициент под него. Умножаваш по дробта (2), прибавяш следващия коефициент и записваш резултата под него. Умножаваш този резултат по дробта и т.н. Накрая под последния коефициент се получава стойността на лявата страна на уравнението за x=изпробваната дроб.

Ако тази стойност е нула, дробта е нула на полинома, съответно решение на уравнението.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 12:21 pm    Заглавие:

напиши какво съдържа знаменателят. ако задачата е за съкращаване, значи знаменателят е един вид ключ, за решението.
най- добре напиши цялото условие на задачата.
Върнете се в началото
To6o
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 12:29 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:
напиши какво съдържа знаменателят. ако задачата е за съкращаване, значи знаменателят е един вид ключ, за решението.

Благодаря ви за усилията. Хорнер криво ляво го разбрах. Сега ще се опитам да напиша и задачката.

3/[х2 + х - 2] = 1/ [х(х-1)]2 + 3/[х(х-3)]

Указанив. Всичко след / във скобите е знаменател.

Знам, че е лесна, защото е първата от цяла серия подобни задачки, но не мога да схвана принципа на решаване Embarassed
Върнете се в началото
NoThanks
Гост

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 1:48 pm    Заглавие:

Разложи [tex]x^2+x-2[/tex] на множители. Smile
Върнете се в началото
Spider Iovkov
VIP

гласове: 129

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 2:52 pm    Заглавие:

[tex]\frac{3}{x^2+x-2}=\frac{1}{x^2(x-1)^2}+\frac{3}{x(x-3)}.[/tex]

[tex]ax^2+bx+c=0 \Leftrightarrow a(x-x_{1})(x-x_{2})=0[/tex], където с [tex]x_{1}[/tex] и [tex]x_{2}[/tex] сме означили реалните корени на уравнението. Тази формула е позната като формула за разлагане на квадратния тричлен на линейни множители.

[tex]\Rightarrow x^2+x-2=(x-1)(x+2) \Rightarrow \frac{3}{(x-1)(x+2)}=\frac{1}{x^2(x-1)^2}+\frac{3}{x(x-3)} (*)[/tex], като [tex]DM_{x}: x\neq 1; -2; 0; 3[/tex].

[tex](*) \Leftrightarrow 3x^2(x-3)(x-1)=(x+2)(x-3)+3x(x-1)^2(x+2) \Leftrightarrow ...[/tex]. След опростяване достигаш до уравнението [tex]12x^3-35x^2+5x-6=0[/tex], с чието решаване всъщност решаваш и даденото дробно уравнение. Накрая само проверяваш кои от получените корени са от дефиниционната съвкупност на дробното уравнение, Smile .
Върнете се в началото
To6o
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 8:07 pm    Заглавие:

Благодаря на всички, които се наеха да ми обясняват Very Happy Открих си грешката, задачата е решена, отговора излиза, че даже и я разбрах Laughing Но което е по-важно за мен разбрах и Хорнер Smile Специални благодарности на Добромир Глухаров за това.
Върнете се в началото
Пафнутий
VIP

гласове: 54

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 8:29 pm    Заглавие: Re: Относно уравнението

Добромир Глухаров написа:

x1 = -0,245266844
x2 = 1,578125261
x3 = 5,167143616

Не искам да се заяждам, но просто ми обясни какво значи за теб рационално число?
Върнете се в началото
Pinetop Smith
Фен на форума

Местожителство: Хасково
гласове: 87

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 8:51 pm    Заглавие:

Toва навярно са някакви корени, изчислени с приближение Wink
Върнете се в началото
gdimkov
Напреднал

гласове: 17

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 8:56 pm    Заглавие:

За да не повтарям някои неща ще използвам отчасти това, което е написал Емо. За пълнота на разсъжденията: привеждаме под общ знаменатeл, който е равен на
[tex]x^2(x-1)^2(x+2)(x-3)[/tex].
Получаваме две дроби с равни знаменатeли. За да бъдат равни, трябва да са равни техните числители. Оттук получаваме уравнението [tex](\ast)[/tex] на Емо (без да забравяме определената от него област на изменение на [tex]x[/tex]). Надявам се да не сбъркал и след необходимите пресмятания получавам уравнението
[tex]12x^3-17x^2+5x-6=0[/tex]. Тъй като това е уравнение от нечетна степен с реални коефициенти, то със сигурност има един реален корен. Остава да установим има ли други реални корени. Разглеждаме полинома [tex]y=12x^3-17x^2+5x-6[/tex].
[tex]y'=36x^2-34x+5[/tex]. Приравняваме на нула и получаваме за нулите на [tex]y'[/tex]: [tex]x_{1,\,2}=\frac {17\mp \sqrt{109}}{36}[/tex].
Без да изпадам в повече подробности, в точката [tex]x_1=\frac {17-\sqrt{109}}{36}[/tex] полиномът има локален максимум, а в [tex]x_2[/tex] - минимум. [tex]y(x_1)=-5.580764707[/tex]
Този резултат ни дава основание да смятаме, че [tex]y=12x^3-17x^2+5x-6[/tex] има само една реална нула и тя се намира вдясно (по-голяма е) от [tex]x_2=0.762230736[/tex].
Но [tex]y(\frac {3}{2}) <0[/tex], а [tex]y(2)>0[/tex]. Следователно урaвнението има единствен корен в интервала [tex](\frac {3}{2},\,2)[/tex].
Намирането на този корен може да стане приближено.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Sat Sep 20, 2008 10:11 pm    Заглавие:

Всъщност с кардано става... извратено... ама става... трябват обаче много нерви и калкулатор наблизо Laughing И въпреки това се съмнявам, че ще изчисли някакъв "рационален" резултат, най-много някое 15-цифрено число.... за сега аз такива получавам и се отказвам Mad
Върнете се в началото
Добромир Глухаров
Редовен

МнениеПуснато на: Sun Sep 21, 2008 8:52 am    Заглавие: Уточнение

Николай.Каракехайов написа:
Toва навярно са някакви корени, изчислени с приближение Wink

Точно така, г-н Каракехайов. Изчислени са със Excel. И явно не всички цифри са верни Confused . Все пак ми се струва, че нито едно от рационалните числа, за които си струва да се проверява дали е корен по Хорнер, не е решение на първото "невярно" кубично уравнение. Честно казано ме домързя да ги проверявам всичките, така че е възможно да бъркам Sad .
Върнете се в началото
Добромир Глухаров
Редовен

МнениеПуснато на: Sun Sep 21, 2008 9:12 am    Заглавие: Re: Относно уравнението

stanislav atanasov написа:

x1 = -0,245266844
x2 = 1,578125261
x3 = 5,167143616

Не искам да се заяждам, но просто ми обясни какво значи за теб рационално число?

Извинявай, stanislav atanasov, май се изразявам неточно. Всъщност нямах предвид числата, изписани от мен, които разбира се са си рационални, тъй като са крайни десетични дроби, а корените на даденото кубично уравнение. Както отговорих на г-н Каракехайов, струва ми се, че нито една от дробите, за която си струва да се проверява дали е корен по Хорнер, не удовлетворява уравнението.

А иначе доколкото си спомням, рационално число наричаме отношението на две цели числа, като единственото ограничение е в знаменател да не стои нула.

Благодаря за забележката Smile .
Върнете се в началото
gdimkov
Напреднал

МнениеПуснато на: Sun Sep 21, 2008 2:54 pm    Заглавие:

Дължа една малко уточнение.
"Следователно урaвнението има единствен корен в интервала (3/2, 2)". (Самоцитат.)
Правилното заключение е: уравнението има само един реален корен и той се намира в интервала (3/2, 2). Другите два корена на уравнението са две комплексно спрегнати числа.
По въпроса за рационалността на този единствен реален корен. Ако уравнението има за корен рационалното число [tex]\frac {p}{q}[/tex], то
[tex]p\in (-1,\,-2,\,-3,\,-6,\,1,\,2,\,3,\,6)[/tex]
[tex]q\in (-1,\,-2,\,-3,\,-4,\,-6,\,-12,\,1,\,2,\,3,\,4,\,6,\,12)[/tex].
Най-общо казано, така ще получим 96 дроби. Ясно е обаче, че голяма част от тях съвпадат. Излишно е да давам примери. Освен това коренът, който (евентуално) ще намерим е положителен, в интервала (3/2, 2). Не е трудно да видим, че с възможните числители и знаменатели не може да се сътави дроб в този интервал. Оттук можем да направим заключението, че единственият реален корен е ирационално число.
N.B. При съвременните възможности за приближено намиране на корени на уравнения, аз бих се въздържал от използване на формулата на Кардано. С нея без друго ще се получи ирационално число.
Върнете се в началото
Добромир Глухаров
Редовен

МнениеПуснато на: Sun Sep 21, 2008 3:19 pm    Заглавие:

Много добро обяснение, gdimkov ! (По-добро е от моето...)
Върнете се в началото
gdimkov
Напреднал

МнениеПуснато на: Sun Sep 21, 2008 7:16 pm    Заглавие:

Много добро обяснение, gdimkov ! (По-добро е от моето...)

Благодаря! Старая се да помагам.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Уравнения Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.