Регистрирайте се
3 задачи за ликвидацията ми...а не ги разбирам
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ron7bg Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Sep 02, 2008 8:13 pm Заглавие: 3 задачи за ликвидацията ми...а не ги разбирам |
|
|
Здравейте умове :)
Зов за малко помощ. Имам 3 задачи които ако някой може да ми каже как се решават че да ги разбера че в петък имам изпит.
Ще съм благодарен на малко обяснения...благодаря предварително!
Задача 1. Двама баскетболисти изпълняват по един наказателен удар като вероятността за отбелязване на кош при единия е 0.6 а при другия е 0.7
Каква е вероятността на събитията:
а) да има само един отбелязан кош
б) няма отбелязан кош
в) двамата имат по равен брой попадения
Задача 2. Времето на непрекъсната безотказна работа (в стотици часове) на определен вид транзистор е случайна величина Х, която има плътност:
- 0 при х по-малко или равно на 1
|
f(x)--
|
- с/х^4 при х по-голямо от 1
а) намерете константата С
б) каква е средната продалжителност на безотказна работа на транзисторите от този тип?
в) колко е стандартното отклонение на продължителност на безотказна работа?
г) намерете f на функцията
д) каква е вероятността един случайно избран транзистор да не е необходимо да се заменя през първите 200 часа работа?
е) ако се купят 10 транзистора, то каква е вероятността 2 от тях да е необхосимо да се сменят още в първите 200 часа на работа ?
Задача 3. Агенция по здравословно хранене твърди, че дневната концентрация на натрий е поне 2750 мг. Знае се че разпределението на дневната константа на натрий е нормално разпределени. Избрани са по случаен начин 25 жени и е получено, чв те средно дневно приемат по 2919 мг. натрий със стандартно отклонение от 359 мг. При ниво на значимост 0.05 статистически може ли да се приеме твърдението на агенцията?
Последната промяна е направена от ron7bg на Thu Sep 04, 2008 10:49 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ron7bg Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Sep 03, 2008 11:53 am Заглавие: |
|
|
| май никой няма да помогне.. |
|
|
 |
Baronov Напреднал
  гласове: 39
|
Пуснато на: Wed Sep 03, 2008 12:06 pm Заглавие: |
|
|
1.Ще пишем вероятност с Р(нещо си)
Навсякъде използваме, че Р(А и В) = Р(А) *Р(В), когато А и В са независими (всички събития тук са независими).
а) Вероятността тук е равна на
Р(първия пропуска и втория вкарва) + Р(първия вкарва и втория пропуска) = 0.4*0.7 + 0.6*0.3 = нещо си.
б)Тук търсиш Р(първия пропуска и втория пропуска) = Р(първия пропуска) * Р(втория пропуска) = 0.4*0.3
в)
Сега търсиш Р(първия пропуска и втория пропуска) + Р(първия вкарва и втория вкарва) = 0.4*0.3 + 0.6*0.7
За втората нещо не разбирам коя е плътността. Но идеята е, че интеграл от плътността от -∞ до +∞ трябва да е 1. От тук намираш С. Средното намираш, като интеграл от х*плътността отново от -∞ до +∞. Стандартното отклонение май беше дисперсията(или корен от нея). Тя се намира като интеграл от х*х*плътността - средното на квадрат. Вероятността да се развали транзисторът в първите к часа е равна на интеграл от -∞ до к.
В общи линии това са идеите по тая задача.
Третата не я разбирам сори. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|