| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gsinekliev Начинаещ

гласове: 5
|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 4:43 pm Заглавие: Правоъгълен триъгълник |
|
|
Задачата е 14.105 от сборника на Коста Коларов, изд. "Интеграл".За тези които нямат сборника ще дам условието:
Върху всяка страна на правоъгълен триъгълник са построени външно квадрати и около цялата фигура е описана окръжност.За кои правоъгълни триъгълници е възможно това?
отг. За равнобедрените.
Ще съм ви много благодарен ако поне ми кажете как да започна.Има ли признаци за окръжност описана около многоъгълник?
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 5:16 pm Заглавие: Re: Правоъгълен триъгълник |
|
|
| gbs написа: | | Има ли признаци за окръжност описана около многоъгълник? |
Единстевеният такъв признак, за който се сещам, е когато този многоъгълник е правилен - тогава около него може да се Опише И освен това може в него да се Впише окръжност, за други признаци не съм чувал А в случая сигурно трябва да се докаже, звучи интересно
П.П. Пробвай да си опишеш окръжността и да се опиташ да докажеш, че триъгълникът е равнобедрен, на първо време такъв ми се вижда методът
|
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

гласове: 67
|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 6:19 pm Заглавие: |
|
|
| Очевидно е, че един многоъгълник е вписан, ако за произволно взета негова страна е вярно, че всички останали върхове я виждат под равни ъгли. Обратното също е вярно. Използвай това, за да решиш задачата.
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 6:21 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | gbs написа: | | Има ли признаци за окръжност описана около многоъгълник? |
Единстевеният такъв признак, за който се сещам, е когато този многоъгълник е правилен - тогава около него може да се Опише И освен това може в него да се Впише окръжност, за други признаци не съм чувал А в случая сигурно трябва да се докаже, звучи интересно
П.П. Пробвай да си опишеш окръжността и да се опиташ да докажеш, че триъгълникът е равнобедрен, на първо време такъв ми се вижда методът  |
Да, това е вярно, но не е задължително условие.Това гарантира решение, но трябва да се докаже, че друго няма
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 6:29 pm Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | | MM написа: | | Очевидно е, че един многоъгълник е вписан, ако за произволно взета негова страна е вярно, че всички останали върхове я виждат под равни ъгли. Обратното също е вярно. Използвай това, за да решиш задачата. | Да, това е вярно, но не е задължително условие.Това гарантира решение, но трябва да се докаже, че друго няма  |
Няма!
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 6:35 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | stanislav atanasov написа: | | MM написа: | | Очевидно е, че един многоъгълник е вписан, ако за произволно взета негова страна е вярно, че всички останали върхове я виждат под равни ъгли. Обратното също е вярно. Използвай това, за да решиш задачата. | Да, това е вярно, но не е задължително условие.Това гарантира решение, но трябва да се докаже, че друго няма  |
Няма! | Аз въобще не бях видял задачата Иначе исках да кажа, че може да се разгледа случая, когато е правилен, както вика martosss, но не гарантира, че е единствен-това трябва да се докаже
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Aug 06, 2008 9:10 am Заглавие: |
|
|
Ако около фигурата може да се опише окръжност, то центърът лежи на средата на хипотенузата-т.О (защо?). Означаваме [tex]AC=b; BC=a [/tex]
Тогава от правоъгълния [tex]\Delta LON=>OL^2=ON^2+LN^2=>R^2=(\frac{b}{2 }+a)^2+\frac{a^2}{4 }........(1) [/tex]
Аналогично от правоъгълния [tex]\Delta FOM=>OF^2=OM^2+MF^2=>R^2=(\frac{a}{ 2}+b)^2+\frac{b^2}{ 4}............(2) [/tex]
от (1) и (2)=>[tex]b^2+ab+\frac{a^2}{ 4}+\frac{b^2}{4 }=\frac{b^2}{4 }+ab+\frac{a^2}{4 }+a^2 =>a^2=b^2=>a=b [/tex]
| Description: |
|
| Големина на файла: |
20.99 KB |
| Видяна: |
1728 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Wed Aug 06, 2008 11:59 am Заглавие: |
|
|
| Ех,чертежът ни напомня за един от начините да се докаже Питагоровата теорема....
|
|
|
 |
gsinekliev Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Aug 06, 2008 3:59 pm Заглавие: |
|
|
| Благодаря на всички отзовали се.А някой може ли да каже как да докажа, че центъра на въпросната окръжност съвпада със средата на хипотенузата(знам че звучи малко нахално ама не мога да го измисля)?
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Wed Aug 06, 2008 4:04 pm Заглавие: |
|
|
| gbs написа: | | Благодаря на всички отзовали се.А някой може ли да каже как да докажа, че центъра на въпросната окръжност съвпада със средата на хипотенузата(знам че звучи малко нахално ама не мога да го измисля)? | Симетрали и средна отсечка
|
|
|
 |
gsinekliev Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Aug 06, 2008 7:32 pm Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | | gbs написа: | | Благодаря на всички отзовали се.А някой може ли да каже как да докажа, че центъра на въпросната окръжност съвпада със средата на хипотенузата(знам че звучи малко нахално ама не мога да го измисля)? | Симетрали и средна отсечка  |
Да вярно.Сега като погледна чертежа ми се вижда елементарно.Съжелявам за балъшкия въпрос.
|
|
|
 |
|