Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gasmasocet Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 27, 2008 11:41 am Заглавие: Пирамида и равнина |
|
|
Помощ.... счупих си главата от зор.
Имам прьвилна пирамида с основа правоъгълник за която знам координатите на основата и върха съответно A B C D F
и правоъгълна равнина за която зная кооординтатие на крайните и точки съответно A1 B1 C1 D1,
равнината винаги е хоризонтална а пирамидата е с произволна ориентация. Някъкъв бърз метод
да определя дали равнината пресича пирамидата или не. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
t.olev Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 27, 2008 3:27 pm Заглавие: |
|
|
| Нещо не ми е много ясно условието. Първо - нали е правилна, значи основата трябва да е квадрат, второ - какво имаш предвид под координати, правоъгълна равнина, "равнината е винаги хоризонтална", .... |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sun Jul 27, 2008 3:42 pm Заглавие: |
|
|
| и на мен не ми е ясно. щом имаме работа с координати, значи имаме пространствена координатна система Oxyz. какво значи, равнината на правоъгълника да е хоризонтална? имаш предвид, че винаги е успоредна на някоя, от координатните равнини? |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 27, 2008 4:02 pm Заглавие: |
|
|
| пич я препиши условието, че имам едно такова странно чувство |
|
|
 |
gasmasocet Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 27, 2008 9:36 pm Заглавие: |
|
|
Хора извинете неграмотността ми, по образование съм художник...... Правилна пирамида ще рече че проекцията на върха и върху основата е точно където се пресичат диагоналите и. Хоризонтална равнина ще рече че по оста Z или Y (в зависимост от това коя се приема за посока "нагоре") стойностите са еднакви и в моя случай нула. За да съм максимално ясен условието е следното.
Координатна система 0 XYZ като в случая Z е условно нагоре.
Пирамида за която се знаят всичките координатите на всички ръбове,
Основата на пирамидата правоъгълник и не е квадрат.
Пирамидата е с произволна ориентация.
Правоъгалник който лежи на (е част от) равнината XY ,за който се знаят всички координати.
Въпросът е как да определя дали пирамидата се пресича с този правоъгълник или не.
С още по прости думи, имаме правоъгълник и пирамида за които знаем всичко за което се сетите, търси се метод който да определя пресичат ли си или не.
Благодаря ви и пак ме извинете за некадърният език. Занимавам се от 15 години с 3Д а математиката ми се налага да я ползвам.... зъ съжаление съм я учил до 10 клас и виждам доста зор.
Конкретният проблем който с който се пъна е симулация на океанска повърхност която оптимистично се захванах да пиша. В моя случа повърхността на водата е съставена от квадратни сегменти 40х40 метра. Проблема е да определя дали даден сегмент се вижда през камерата или не. Ще рече пирамидата е видимата зона от камерата а равнината е всеки от тези сегменти. В момента имам някакво решение но то е мнооого дървено, доста бавно и неточно, говоря за 4000 сегмента..... сещате се за кви зловещи изчисления иде реч. В момента го правя така, взимам един по един всики от сегментите и умножавам центъра му по InverseMatrix на камерата. Така получавам координатите в Camera Space . Ще рече координатната система се мести при Върха на пирамидата z е посоката в която гледаме или височината на пирамидата. Ако Z e трицателно число значи сегмента е зад камерата и не го смятам. За всички останали сегменти смятам по 16 точки като за всяка по отделно определям дали е видима или не. Както виждате доста дървено но пък поне работи със задоволителна точност. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|