| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gsinekliev Начинаещ

гласове: 5
|
Пуснато на: Tue Jul 22, 2008 2:54 pm Заглавие: Подобни фигури |
|
|
Здравейте!
Лятото реших да порешавам малко задачи свързани с подобие.Проблема е,че никъде не мога да намеря информация относно подобни фигури(предимно четириъгълници).Моля ако на някой му се занимава да напише основната теория(трябват ми само признаци за доказване и връзка между лицата).Не мога и да си намеря учебника за девети клас(мзакар че не си спомням дали там бяха засегнати подобните фигури(освен триъгълниците)).
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Tue Jul 22, 2008 6:42 pm Заглавие: |
|
|
Няма какво толкова специално за подобните фигури, освен, че страните им са пропорционални и съответните ъгли са равни Признаците са- http://www.math10.com/bg/geometry/similar-triangles.html и лицата им се отнасят както коефициента им на [tex]^2 [/tex] степен  |
|
|
 |
gsinekliev Начинаещ

гласове: 5
|
Пуснато на: Tue Jul 22, 2008 8:31 pm Заглавие: |
|
|
Ми не съм много сигурен обаче мисля че това ъглите да са равни не е задължително условие при подобни фигури.Примерно не всеки два правоъгълника са подобни, нали така?Тва което ме интересува е признаците при подобни четириъгълници щото май не са същите като при триъгълниците. |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jul 22, 2008 10:28 pm Заглавие: |
|
|
| gbs написа: |
Ми не съм много сигурен обаче мисля че това ъглите да са равни не е задължително условие при подобни фигури.Примерно не всеки два правоъгълника са подобни, нали така?Тва което ме интересува е признаците при подобни четириъгълници щото май не са същите като при триъгълниците. |
Еми това за ъглите си е необходимо, ама не е достатъчно. Необходимо и достатъчно е само за триъгълници. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Jul 23, 2008 7:35 am Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | Няма какво толкова специално за подобните фигури, освен, че страните им са пропорционални и съответните ъгли са равни Признаците са- http://www.math10.com/bg/geometry/similar-triangles.html и лицата им се отнасят както коефициента им на [tex]^2 [/tex] степен  |
Защо не четете, бе хора?!
Това, което е написал Станислав е абсолютно вярно.
Няма признаци за подобни многоъгълници, в общия случай.
Съответно пропорционални страни и съответно равни ъгли. това е! |
|
|
 |
|