Регистрирайте се
Тангента към Архимедова спирала.
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
akivanov Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Dec 05, 2006 12:39 pm Заглавие: Тангента към Архимедова спирала. |
|
|
Задачата я решавам напълно практически с помощта на всяка CAD програма.
Трябва ми обаче да я реша и аналитично.
Уравнението на спиралата в полярни координати е :
[tex]r=a\varphi[/tex]
Където :
[tex]r[/tex] е радиус векторът на точката;
[tex]\varphi[/tex] - полярен ъгъл;
[tex]a[/tex] - коефициент на архимедовата спирала.
Първа производна на уравнението в дадена точка трябва да даде ъгловия коефициент на тангентата, т.е. тангенс от някакъв ъгъл.
Номерът е, че знанията ми достигат до тук.
Пробвах да намеря производната на функцията, но тези полярни координати в коите е зададена архимедовата спирала нещо ме притесниха.
Аз направих няколко опита но май са безузпешни
Получавам това:
......a*sin(fi)+r*cos(fi)
y'=----------------------
......a*cos(fi)-r*sin(fi)
Моля бихте ли ми извели производната за да съм сигурен в моите си резултати ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Thu Dec 07, 2006 11:49 pm Заглавие: |
|
|
Така е.
Верна ти е производната.
Само че така пресметната, тя е в декартови координати.
Ако F(x, y)=0 ти е уравнението на спиралата в декартови координати, то направляващ вектор за тангентата ти е вектора
N=(Fy , -Fx) (нормаления вектор на градиентния вектор)
Тогава каноничното уравнение на тангентата, в произволна точка с полярни координати (r, t) е:
(x-r*cos t)/Fy=(y-r*sin t)/(-Fx)
където:
Fy=(r*sin t - a*cos t)/r
Fx=(r*cos t + a*sin t)/r
Последната промяна е направена от Infernum на Tue Jul 31, 2007 7:00 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

|
Пуснато на: Fri Dec 08, 2006 11:09 am Заглавие: |
|
|
Сега. Ще бъде полезен и предния ми пост.
Ще изведа уравнението на права в полярни координати.
Нека в декатрова координатна система [tex]Oxy[/tex]
[tex]\frac{x-x_0}{a}=\frac{y-y_0}{b}[/tex]
ти е каноничното уравнение на права , минаваща през точка с координати (x0, y0) и направляващ вектор (a, b).
Kато се преработи това уравнение се получава:
[tex]bx-ay+ay_0-bx_0=0[/tex].
Cлед смяната
[tex]x=rcos t[/tex]
[tex]y=rsin t[/tex]
[tex]0<r[/tex] , [tex]0\le t <2\pi[/tex],
имайки предвид, че
[tex]x_0=r_0cos t_0[/tex]
[tex]y_0=r_0sin t_0[/tex],
решaвайки това уравнение относно r, получаваш търсеното уравнение на правата в полярни координати:
(*) [tex]r=r_0\frac{bcos t_0- a sin t_0}{bcos t - a sin t}[/tex]
Сега, за уравнението на тангентата към архимедовата спирала, имайки предвид, че направляващият и вектор е перпендикулярен на вектора градиент и равенствата:
Fy(r0, t0)=(r0*sin t0 - a*cos t0)/r0
Fx(r0, t0)=(r0*cos t0 + a*sin t0)/r0,
за произволна точка от спиралата, с полярни кооординати (r0, t0), след заместване на изразите от последните две равенства в (*)
(заменяш а и b съответно с изразите Fy(r0, t0) и -Fx(r0, t0), и опростяване, се получава:
[tex]r=\frac{r_0^2}{(r_0 cos t_0+a sin t_0)cos t + (r_0 sin t_0-a cos t_0)sin t }[/tex].
Добре ще е да си направиш тия разглеждания и пресмятания сам, защото не е изключено да съм допуснал грешка. Също може да видиш какво се случва, когато r и t клонят към нула, т. е. дали спиралата има тангента в началото на координатната система или не, пък после да обсъдим.
Последната промяна е направена от Infernum на Tue Jul 31, 2007 7:39 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
|
 |
akivanov Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Dec 11, 2006 12:09 pm Заглавие: |
|
|
Infernum, много ти благодаря за помощта.
Тази сутрин направо ме върна в студенските години и ме накара да се заровя по дълбоко в старите книги по математика. Честно да си прзиная, мислех си, че задачата ще бъде по-проста, но явно не е така. След няклко часово четене, смятане, извеждане и много много грешки, успях да си обясня онова което си написал така подробно (благодаря ти за което)...
След малко ще хвана Ексел-а и ще видя как изглеждат нещата в графичен вид.
Преди това обаче имам едно притеснение:
| Infernum написа: | Fy(r0, t0)=(r0*sin t0 - a*cos t0)/r0
Fx(r0, t0)=(r0*cos t0 + a*sin t0)/r0,
за произволна точка от спиралата, с полярни кооординати (r0, t0), след заместване на изразите от последните две равенства в (*) (заменяш а и b съответно с изразите Fy(r0, t0) и -Fx(r0, t0), и опростяване, се получава:
r=-r02/(a*sin t0-r0*cos t0)cos t - (r0*sin t0 - a*cos t0)sin t]
|
Това което съм уголемил, знакът МИНУС. След моите извеждания е ПЛЮС
Предполагам, че бъркам някъде... но би ли погледнал при тебе как е ?
Имам и няколко други притеснения, по резултатите които получавам вече от 2 седмици, бих искал да обсъдим ако може , но нека първо вкарам окончателните зависимости в Ексела и видя какво ще излезе...
След малко пак ще пиша...
Много благодаря за помощта  |
|
|
 |
akivanov Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Dec 11, 2006 3:53 pm Заглавие: |
|
|
Ето какво се получи.
Спиралата и 2 тангенти, едната определена по зависимостта от този пост:
| Цитат: | Infernum Пуснато на: Чет Дек 07, 2006 11:49 pm
--------------------------------------------------------------------------------
Така е.
Верна ти е производната.
Само че така пресметната, тя е в декартови координати.
В интерес на истината, не можах да намеря представяне на тангентата в полярни координати, не можах да изведа нищо. Ще трябва да се поразрова малко.
НО:
Ако F(x, y)=0 ти е уравнението на спиралата в декартови координати, то направляващ вектор за тангентата ти е вектора
N=(Fy , -Fx) (нормаления вектор на градиентния вектор)
Тогава каноничното уравнение на тангентата, в произволна точка с полярни координати (r, t) е:
(x-r*cos t)/Fy=(y-r*sin t)/(-Fx)
където:
Fy=(r*sin t - a*cos t)/r
Fx=(r*cos t + a*sin t)/r |
А другата тангента според останалите твои зависимости които предложи. Като единственото което съм направил е онзи въпросен МИНУС съм го направил на ПЛЮС.
Двете тангенти напълно съвпадат...
Лошото е, че не мога да намеря къде греша.
Точно по този начин успях да прекарам тангентата с моите си сметки, за които исках да проверя дали са грешни.
Явно някъде правя една и съща грешка
Моля те, би ли си направил труда да провериш зависимостите с някоя графика, защото на мен вече ми се изчерпаха и идеите, и възможностите  |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

|
Пуснато на: Mon Dec 11, 2006 7:46 pm Заглавие: |
|
|
Имай предвид, че спиралата има два клона, единия се описва за [tex]\varphi >0[/tex], а другия за [tex]\varphi <0[/tex]. Така че, ако си начертал левия клон на спиралата, а тангентата в точка от десния, чертежа пак ще изглежда, сякаш е допусната грешка. Затова трябва тангентата да се чертае в точка от начертан клон на спиралата.
Ако има още нещо, казвай да обсъждаме.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|