Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
complex Напреднал

гласове: 6
|
Пуснато на: Fri Jul 18, 2008 3:36 pm Заглавие: Задача 4 изпит ТУ 2007г. |
|
|
Бихте ли ми помогнали да разбера решението на задачата:
Да се намерят стойностите на реалния параметър p, за които функцията
[tex]f(x)=16(p+1)sinx - sin2x - 2(8p^2 + 16p -5)x[/tex] е намаляваща в интервала (-∞,∞)
Решение:
Намираме първата производна - [tex]f'(x)=16(p+1)cosx - 2cos2x - 2(8p^2 + 16p - 5)[/tex] Полагаме cosx=t, .
Получаваме
[tex]f'(x)= 4g(t)[/tex] като [tex]g(t)=-t^2 + 4(p+1)t - 4p^2 - 8p + 3[/tex]
Търсим стойностите на реалния параметър р, за който g(t)≤0 за всяко [tex]t\in [-1;1][/tex]. Стойностите на квадратната функция g(t) са неположителни за [tex]t\in [-1;1][/tex] точно тогава, когато най-голямата и стойност gнгс е неположителна. Върхут на параболата y=g(t) има абциса t0=2(p+1). Следователно параболата y=g(t) има абциса t0=2(p+1).
До тук всичко разбирам, но нататък следните редове не мога да ги разбера:
Следователно
[tex] g_{ngs}=\left{\begin{array}{ll}g(-1)\le 0 , 2(p+1)\le -1 \\ g(1)\le 0 , 2(p+1)\ge -1 \\ g(2p+2)\le 0, -1<2(p+1)<1 \end{array} \right [/tex]
Някой може ли на по-човешки език да обясни, защо при g(-1) върхът на функцията трябва да е по-малък или равен на 0 и при g(1), t0 трябва да е ≥0 и третият случай. Това показва, че там има локални екстремиуми ли? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Fri Jul 18, 2008 6:53 pm Заглавие: |
|
|
За да бъда функцията намаляваща в двете безкрайности(ма как звучи), трябва производната да е отрицателна за всяко t от интервала и да няма коренив него (екстремуми за горната). Вече имаш разпределение на корени и става стандартна общо взето. Мисля, че съм я решавал и имаше доста сметки  |
|
|
 |
complex Напреднал

гласове: 6
|
Пуснато на: Fri Jul 18, 2008 8:05 pm Заглавие: |
|
|
| Нещо не те разбрах много за какво ми говориш. Това, че g(t)≤0 за всяко [tex]t\in [-1;1][/tex] го разбирам (затото f(x) трябва да е намаляваща), не разбирам защо в първия случай t0≤-1, във втория t0≥1 и в третия -1<t0>1. |
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Fri Jul 18, 2008 9:21 pm Заглавие: |
|
|
| complex написа: | | Нещо не те разбрах много за какво ми говориш. Това, че g(t)≤0 за всяко [tex]t\in [-1;1][/tex] го разбирам (затото f(x) трябва да е намаляваща), не разбирам защо в първия случай t0≤-1, във втория t0≥1 и в третия -1<t0>1. | Начертай си три параболи, като се съобразиш със знака преди [tex]t^2[/tex] имаш три случая
1) [tex]D < 0[/tex]
2) [tex]t_{1,2} > 1[/tex]
3) [tex]t_{1,2} < -1[/tex] |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|