Регистрирайте се
Няколко задачи от комбинаторика
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Sun Jul 13, 2008 11:05 am Заглавие: Няколко задачи от комбинаторика |
|
|
1) Единадесет ученици от 10а клас се поздравили чрез ръкостискане за победата си във футболен мач със 10б клас. Колко ръкостискания са били направени?
Искам да попитам защо е комбинация, а не е вариация при ръкостискането, защото така е дадено в отговора . Тази я разбрах благодаря на госпожа Симеонова
2) По колко различни начина могат да бъдат назначени трима от 6 кандидати за 3 работни места с различна служебни задължения.
На тази мисля, че е [tex]V_{6}^{3}[/tex], но не съм сигурен и няма отговор...
3) Железопътен състав от 8 вагона и един вагон-ресторант образуват влакова композиция. Да се намери вероятността вагон номер 7 и вагон-ресторанта да са един до друг?
Тази я решавам като мислено си свързвам двете желани вагончета и след това имам [tex]\frac{P_{8}}{P_{9}}=\frac{8!}{9!}[/tex], но нали и двата вагона правят пермутация помежду си, затова го умножавам по две и става [tex]\frac{2}{9}[/tex], а в решенията е дадено цитирам "Разместването на вагон номер 7 с вагон-ресторанта в сглобен вагон не дава нова наредба според условието на задачата", което тотално ме обърква(тази е от жълтата книжка на ТУ). Те са дали отговор [tex]\frac{1}{9}[/tex] 
Последната промяна е направена от nikolavp на Sun Jul 13, 2008 1:14 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sun Jul 13, 2008 1:13 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от комбинаторика |
|
|
| nikolavp написа: | 1) Единадесет ученици от 10а клас се поздравили чрез ръкостискане за победата си във футболен мач със 10б клас. Колко ръкостискания са били направени?
Искам да попитам защо е комбинация, а не е вариация при ръкостискането, защото така е дадено в отговора . Тази я разбрах благодаря на госпожа Симеонова
2) По колко различни начина могат да бъдат назначени трима от 6 кандидати за 3 работни места с различна служебни задължения.
На тази мисля, че е [tex]V_{6}^{3}[/tex], но не съм сигурен и няма отговор...
3) Железопътен състав от 8 вагона и един вагон-ресторант образуват влакова композиция. Да се намери вероятността вагон номер 7 и вагон-ресторанта да са един до друг?
Тази я решавам като мислено си свързвам двете желани вагончета и след това имам [tex]\frac{P_{8}}{P_{9}=\frac{8!}{9!}[/tex], но нали и двата вагона правят пермутация помежду си, затова го умножавам по две и става [tex]\frac{2}{9}[/tex], а в решенията е дадено цитирам "Разместването на вагон номер 7 с вагон-ресторанта в сглобен вагон не дава нова наредба според условието на задачата", което тотално ме обърква(тази е от жълтата книжка на ТУ). Те са дали отговор [tex]\frac{1}{9}[/tex]  |
и според мен е 2/9. вярно разсъждаваш  |
|
|
 |
vel.angelov Редовен

гласове: 1
|
Пуснато на: Mon Jul 14, 2008 9:02 pm Заглавие: |
|
|
| Никола дай отговор на втората задача!аз получавам 180 варианта това ли е отговора? |
|
|
 |
chimev Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 14, 2008 9:08 pm Заглавие: |
|
|
| за мен е 120, т.е. това което е написал nikolavp |
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Mon Jul 14, 2008 9:23 pm Заглавие: |
|
|
| vel.angelov написа: | | Никола дай отговор на втората задача!аз получавам 180 варианта това ли е отговора? | 120 е. Вечерта решавах подобна, която имаше същият отговор  |
|
|
 |
vel.angelov Редовен

гласове: 1
|
Пуснато на: Wed Jul 16, 2008 5:24 pm Заглавие: |
|
|
Значи имам грешка в логиката!  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|