Регистрирайте се
Една стереометрична задачка
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jul 09, 2008 10:10 am Заглавие: Една стереометрична задачка |
|
|
От оловен къс във формата на правилен тетраедър с дължина на всеки ръб 2√2 см е отлят без загуба на олово куб. Каква е дължината на ръба на куба ?
1) Смятам обема на тетраедъра , за целта намирам височината му с питагор - излиза ми [tex] \frac{ 2\sqrt{10} }{3 } [/tex] (в тетраедъра като се спусне височината става правоъгълен триъгълник , едната му страна е равна на ръба на тетра. , другата е равна на 2/3 от страната на тетра. (защото е медицентър и т.н.) и оттам ми идва тази сметка)
V го смятам със стандартната формула за правилна пирамида ,т.е. лицето на основата ,умножено по височината в/у 3 ; става V= [tex] \frac{2\sqrt{3} *2\sqrt{10}}{9 } = \frac{4\sqrt{30} }{9 } [/tex]
След като вече имаме обем , то формулата за обем на куб е V=a3 ; т.е. a=[tex]\sqrt[3]{\frac{4\sqrt{30} }{9 } } [/tex]
Кажете ми сега къде бъркам , отговорът на задачата е [tex]\frac{2}{\sqrt[3]{3} } [/tex] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
chimev Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jul 09, 2008 10:22 am Заглавие: |
|
|
| грешен ти е обема на тетраедъра |
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jul 09, 2008 10:38 am Заглавие: |
|
|
| chimev написа: | | грешен ти е обема на тетраедъра |
Да , май в бързината съм сметнал грешно височината на триъгълника,оттам и ми е грешен питагор, сега ще пробвам да го оправя,да видим |
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jul 09, 2008 10:45 am Заглавие: |
|
|
Ох, не знам какво става , блокирах !
ЕДИТ : Оправих се Добре съм Реших я , излезна Мн мразя като объркам някоя сметка и не мога да разбера какво и къде  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|