Регистрирайте сеРегистрирайте се

Задача от примерна тема за СУ

Форум за математика Форуми -> Математика за 11-12 клас, Кандидат-студенти
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Grimmjow
Начинаещ

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Tue Jul 01, 2008 5:06 pm    Заглавие: Задача от примерна тема за СУ

Основата AB на трапеца ABCD(AB>CD) е диаметър на окръжност с радиус R, която се допира до бедрото BC в точката B и пресича бедрото AD в точката L, така че AL=[tex]\frac{2}{5 } [/tex] AD. Ако [tex]\angle CAB[/tex]=[tex]45^\circ [/tex] , да се намери лицето на трапеца ABCD

Аз я реших като продължих бедрата до тяхното пресичане и оттам вече с отношения и косинусови теореми получих някакъв отговор.Този начин обаче ми изглежда доста муден, но не мога да се сетя за нещо по-кратко и практично Embarassed

2.Да се намерятстойностите на параметъра a, при които сборът от дължините на интервалите, които съставят множеството от решения на неравенството
\frac{x^2+(2a^2+6)x-a^2+2a-3}{x^2+(a^2+7a-7)x-a^2+2a-3<0 не е по-малък от 1

Последната промяна е направена от Grimmjow на Tue Jul 01, 2008 9:43 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Tue Jul 01, 2008 6:00 pm    Заглавие:

Пробвай да спуснеш височина АН от А към СД, да свържеш L с В и да докажеш, че АВL DAН да подобни, откъдето да изразиш ДН Wink
Върнете се в началото
nikolavp
Фен на форума

гласове: 13

МнениеПуснато на: Tue Jul 01, 2008 6:44 pm    Заглавие:

Чакайте бе Smile. [tex]AB[/tex] е диаметър, а окръжността се допира до [tex]BC[/tex]в точка [tex]B[/tex]. От това не следва ли, че [tex]\angle ABC=90^\circ[/tex]??
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Tue Jul 01, 2008 6:48 pm    Заглавие:

nikolavp написа:
Чакайте бе Smile. [tex]AB[/tex] е диаметър, а окръжността се допира до [tex]BC[/tex]в точка [tex]B[/tex]. От това не следва ли, че [tex]\angle ABC=90^\circ[/tex]??

следва
Върнете се в началото
nikolavp
Фен на форума

гласове: 13

МнениеПуснато на: Tue Jul 01, 2008 7:09 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:
nikolavp написа:

следва
Ми то така няма нищо в тая задача, сигурно е някоя от първите за Софийския. Вече почнах от стреса да си мисля, че ми искат бог знае какво Laughing Laughing Laughing

@Grimmjow Ще се радвам(а може би не само аз) ако пуснеш цялата тема Rolling Eyes
Върнете се в началото
Grimmjow
Начинаещ

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Tue Jul 01, 2008 9:29 pm    Заглавие:

Всъщност в тази тема няма по-изчанчени задачи освен последната :
Да се намерятстойностите на параметъра a, при които сборът от дължините на интервалите, които съставят множеството от решения на неравенството
[tex]\frac{x^2+(2a^2+6)x-a^2+2a-3}{x^2+(a^2+7a-7)x-a^2+2a-3[/tex]<0 не е по-малък от 1

p.s напрежението понякога играе доста лоши шеги,например ако в триъгълник са дадени 2 страни и ъгъла между тях(търси се лицето), правиш косинусова теорема,намираш третата страна и по Херонова формула намираш лицето Wink Вече не помня кога бях направил така, но си беше култово Smile
Върнете се в началото
Цецка
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Jul 02, 2008 5:30 pm    Заглавие:

Някой няма ли да напише нещо и по втората задача?
Ако корените на квадратния тричлен в числителя са x1 и x2 , а на знаменателя y1 и y2 , ми се струва че трябва да е нещо такова |y1-x1| + |y2-x2|≥ 1 . В единия случай получавам a е в [-7/3,0] , а в другия едно с разни корени. Опитвам се и да приложа формулите за разположение на корените на квадратно уравнение ама не ми се получава за
x1<y1<x2<y2 или
y1<x1<y2<x2
А ако y1=y2 и x1 и x 2 съществуват условието е изпълнено само че и това не мога да изкарам. Оххх... Crying or Very sad
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Математика за 11-12 клас, Кандидат-студенти Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.