Регистрирайте се
Задача от примерна тема за СУ
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Grimmjow Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jul 01, 2008 5:06 pm Заглавие: Задача от примерна тема за СУ |
|
|
Основата AB на трапеца ABCD(AB>CD) е диаметър на окръжност с радиус R, която се допира до бедрото BC в точката B и пресича бедрото AD в точката L, така че AL=[tex]\frac{2}{5 } [/tex] AD. Ако [tex]\angle CAB[/tex]=[tex]45^\circ [/tex] , да се намери лицето на трапеца ABCD
Аз я реших като продължих бедрата до тяхното пресичане и оттам вече с отношения и косинусови теореми получих някакъв отговор.Този начин обаче ми изглежда доста муден, но не мога да се сетя за нещо по-кратко и практично
2.Да се намерятстойностите на параметъра a, при които сборът от дължините на интервалите, които съставят множеството от решения на неравенството
\frac{x^2+(2a^2+6)x-a^2+2a-3}{x^2+(a^2+7a-7)x-a^2+2a-3<0 не е по-малък от 1
Последната промяна е направена от Grimmjow на Tue Jul 01, 2008 9:43 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Jul 01, 2008 6:00 pm Заглавие: |
|
|
Пробвай да спуснеш височина АН от А към СД, да свържеш L с В и да докажеш, че АВL DAН да подобни, откъдето да изразиш ДН  |
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Tue Jul 01, 2008 6:44 pm Заглавие: |
|
|
Чакайте бе . [tex]AB[/tex] е диаметър, а окръжността се допира до [tex]BC[/tex]в точка [tex]B[/tex]. От това не следва ли, че [tex]\angle ABC=90^\circ[/tex]?? |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Tue Jul 01, 2008 6:48 pm Заглавие: |
|
|
| nikolavp написа: | Чакайте бе . [tex]AB[/tex] е диаметър, а окръжността се допира до [tex]BC[/tex]в точка [tex]B[/tex]. От това не следва ли, че [tex]\angle ABC=90^\circ[/tex]?? |
следва |
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Tue Jul 01, 2008 7:09 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | nikolavp написа: | Чакайте бе . [tex]AB[/tex] е диаметър, а окръжността се допира до [tex]BC[/tex]в точка [tex]B[/tex]. От това не следва ли, че [tex]\angle ABC=90^\circ[/tex]?? |
следва | Ми то така няма нищо в тая задача, сигурно е някоя от първите за Софийския. Вече почнах от стреса да си мисля, че ми искат бог знае какво
@Grimmjow Ще се радвам(а може би не само аз) ако пуснеш цялата тема  |
|
|
 |
Grimmjow Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jul 01, 2008 9:29 pm Заглавие: |
|
|
Всъщност в тази тема няма по-изчанчени задачи освен последната :
Да се намерятстойностите на параметъра a, при които сборът от дължините на интервалите, които съставят множеството от решения на неравенството
[tex]\frac{x^2+(2a^2+6)x-a^2+2a-3}{x^2+(a^2+7a-7)x-a^2+2a-3[/tex]<0 не е по-малък от 1
p.s напрежението понякога играе доста лоши шеги,например ако в триъгълник са дадени 2 страни и ъгъла между тях(търси се лицето), правиш косинусова теорема,намираш третата страна и по Херонова формула намираш лицето Вече не помня кога бях направил така, но си беше култово  |
|
|
 |
Цецка Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jul 02, 2008 5:30 pm Заглавие: |
|
|
Някой няма ли да напише нещо и по втората задача?
Ако корените на квадратния тричлен в числителя са x1 и x2 , а на знаменателя y1 и y2 , ми се струва че трябва да е нещо такова |y1-x1| + |y2-x2|≥ 1 . В единия случай получавам a е в [-7/3,0] , а в другия едно с разни корени. Опитвам се и да приложа формулите за разположение на корените на квадратно уравнение ама не ми се получава за
x1<y1<x2<y2 или
y1<x1<y2<x2
А ако y1=y2 и x1 и x 2 съществуват условието е изпълнено само че и това не мога да изкарам. Оххх...  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|