| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Sun Jun 29, 2008 8:18 pm Заглавие: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
Ето някои интересни, които са ми за домашно
1. В четириъгълник дължината на единия диагонал е 30, а дължината на отсечките съединяваща страните на двойките срещуположни страни са 28 и 26. Да се намери дължината на другия диагонал и лицето на четириъгълника.
2. Четириъгълник ABCD. Диагоналите са [tex]\bot [/tex] и в него е вписана окръжност с радиус [tex]r[/tex] и около него е описана друга окръжност с радиус [tex]R[/tex]. Търси се [tex] S_{ABCD}=?[/tex]
3. В окръжност k и център точка [tex]O[/tex] и радиус [tex]R=\frac{19\sqrt{3}}{3}[/tex] е вписан четириъгълник [tex]ABCD[/tex] със страна [tex]AD=21[/tex]. Центърът [tex]J[/tex] на вписаната в [tex]\triangle ACD[/tex] окръжност лежи на [tex]BD[/tex] и точките [tex]A, C, O, J[/tex] лежат на една окръжност.
а) Да се докаже, че [tex]\angle CDA= 60^\circ[/tex]
b) Да се намерят страните и лицето на ABCD
Ще помоля някой ако може да реши 3b), защото успях да докажа, че [tex]\angle CDA=\frac{\pi}{3}[/tex] и до там
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sun Jun 29, 2008 8:30 pm Заглавие: |
|
|
ползвай, че DB-ъглополовяща, след като т.Jлежи на нея=>[tex]\angle ADB=\angle BCD=30^\circ ; AB=BC[/tex]
син.т-ма за ADB и откриваш AB; BC. по косинусова намираш DB и после в триъгълник DCBпак по косинусова- СВ. лицето е сбор от лицата на ADB; BCD
|
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
|
Пуснато на: Sun Jun 29, 2008 8:57 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | ползвай, че DB-ъглополовяща, след като т.Jлежи на нея=>[tex]\angle ADB=\angle BCD=30^\circ ; AB=BC[/tex]
син.т-ма за ADB и откриваш AB; BC. по косинусова намираш DB и после в триъгълник DCBпак по косинусова- СВ. лицето е сбор от лицата на ADB; BCD | Мда точно я решавах . Ще напиша отговорите утре след като я разпиша. Благодаря много Проблема беше, че не можах да начертая тея окръжности да застанат така сигурно около половин час... Все още си мисля, че не може да застанат по този начин, но направих една от окръжностите на "елипса" и тя се реши. Благодаря още веднъж
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 11:42 am Заглавие: |
|
|
| Странно аз намерих CD с една косинусова теорема за ACD и ми се получи 15 или 6 и не можах да изключа нито едното нито другото. Като намерих AC по една синусова за ACD.
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 1:24 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| nikolavp написа: | | 2. Четириъгълник ABCD. Диагоналите са [tex]\bot [/tex] и в него е вписана окръжност с радиус [tex]r[/tex] и около него е описана друга окръжност с радиус [tex]R[/tex]. Търси се [tex] S_{ABCD}=?[/tex] |
Означаваме си [tex]AB=a,BC=b,CD=c,AD=d[/tex], с [tex]O, \: O_1[/tex] съответно центровете на оп. и вп. окр. Нека a>b и d>c.
Първо ще докажем, че [tex]ABCD[/tex] е делтоид.
От условието имаме [tex]a+c=b+d[/tex] - от вписаната окр., освен това [tex]a^2+c^2=b^2+d^2[/tex] - от перпендикулярните диагонали От тук образуваме системата:
[tex]\begin{tabular}{|1}a^2-b^2=d^2-c^2\\a+c=b+d\end{tabular}\Right \begin{tabular}{|1}(a-c)\cancel {(a+c)}=\cancel {(b+d)}(d-b)\\a+c=b+d\end{tabular}\Right \begin{tabular}{|1}a+b=c+d\\a+c=b+d\end{tabular}\Right b=c,\: a=d[/tex].
Второ... [tex]BD[/tex] се явява ъглополяща на [tex]\angle DAB[/tex] и [tex]\angle DCB\Right [/tex] ъгъл АДС= ъгъл АВС, освен това от оп. окр. сборът на тези ъгли е 180 => ъгъл АДС и ъгъл АВС са по 90° => АС е диаметър на окръжността.
От свойството на ъглополовящата изразяваме [tex]AO_1=\frac{2bR}{a+b},\: CO_1=\frac{2aR}{a+b}[/tex]
[tex]a^2+b^2=4R^2,\: DO_1=l_{ACD}=r\sqrt{2}\Right DO_1^2=ab-AO_1CO_1\Right 2r^2=ab-\frac{ab4R^2}{(a+b)^2}=\frac{ab(a^2+2ab+b^2-4R^2)}{(a+b)^2}=\\=\frac{ab(\cancel {4R^2}+2ab-\cancel {4R^2})}{4R^2+2ab}=2r^2\Right 2r^2(4R^2+2ab)=2(ab)^2\Right a^2b^2-2abr^2-4R^2r^2=0\Right ab_{1,2}=r^2\pm r\sqrt{r^2+4R^2}[/tex], но когато е с минус става отрицателно, тоест [tex]ab=r^2+r\sqrt{r^2+4R^2},\: S_{ABCD}=S_{ABC}+S_{ACD}=ab[/tex]
|
|
|
 |
dilyana Редовен

гласове: 9
|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 1:48 pm Заглавие: |
|
|
Аз ли правя олигофренски грешки или на първата задачка наистина се получават кофти отговори - 672 за лицето и 2[tex]\sqrt{505}[/tex] за диагонала
|
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 1:50 pm Заглавие: |
|
|
За лицето ти е така и за диагонала съответно
|
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 1:51 pm Заглавие: |
|
|
| dilyana написа: | Аз ли правя олигофренски грешки или на първата задачка наистина се получават кофти отговори - 672 за лицето и 2[tex]\sqrt{505}[/tex] за диагонала  |
За лицето-вярно е.
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 1:52 pm Заглавие: |
|
|
| dilyana написа: | Аз ли правя олигофренски грешки или на първата задачка наистина се получават кофти отговори - 672 за лицето и 2[tex]\sqrt{505}[/tex] за диагонала  |
диагоналът е толкова, пртедполагам че и лицето е вярно
|
|
|
 |
dilyana Редовен

гласове: 9
|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:01 pm Заглавие: |
|
|
| мразя такива отговори. карат те да се съмняваш в решението и на най-простите задачи.
|
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:04 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| Цитат: |
2. Четириъгълник ABCD. Диагоналите са [tex]\bot [/tex] и в него е вписана окръжност с радиус [tex]r[/tex] и около него е описана друга окръжност с радиус [tex]R[/tex]. Търси се [tex] S_{ABCD}=?[/tex] |
Много интересно, но вижте ко става на втора според мен:
[tex]AB+DC=AD+BC (1) \\ AB^2+DC^2=AD^2+BC^2 \\ \cancel{(AB-BC)}(AB+BC)=\cancel{(AD-BC)}(AD+DC) \\ \begin{tabular}{|l} AB+BC=AD+DC \\ AB+DC=AD+BC \end{tabular}\\ \Rightarrow AB=AD => BC=DC [/tex]
Нека сега сменим леко местата
[tex]AB^2-AD^2=BC^2-DC^2 \\ (AB-AD)\cancel{(AB-AD)}=\cancel{(BC-DC)}(BC+DC) \\ \begin{tabular}{|l} AB+AD=BC+DC \\ AB+DC=AD+BC \end{tabular} \\ \Rightarrow AB=BC=> AD=CD[/tex]
От двете следва, че цялото чудо е ромб вписано в окръжност, което е квадрат и не ми трябва радиуса на описаната ??? . Демек бъркам някъде. Ще ми каже ли някой къде. Първо реших почти като martoss задачата, защото подозирах, че е делтоид...
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:06 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| nikolavp написа: | | Цитат: |
2. Четириъгълник ABCD. Диагоналите са [tex]\bot [/tex] и в него е вписана окръжност с радиус [tex]r[/tex] и около него е описана друга окръжност с радиус [tex]R[/tex]. Търси се [tex] S_{ABCD}=?[/tex] |
[tex]AB+DC=AD+BC (1) \\ AB^2+DC^2=AD^2+BC^2 \\ \cancel{(AB-BC)}(AB+BC)=\cancel{(AD-BC)}(AD+DC) \\ \begin{tabular}{|l} AB+BC=AD+DC \\ AB+DC=AD+BC \end{tabular}\\ \Rightarrow AB=AD => BC=DC [/tex]
[tex]AB^2-AD^2=BC^2-DC^2 \\ (AB-AD)\cancel{(AB-AD)}=\cancel{(BC-DC)}(BC+DC) \\ \begin{tabular}{|l} AB+AD=BC+DC \\ AB+DC=AD+BC \end{tabular} \\ \Rightarrow AB=BC=> AD=CD[/tex]
От двете следва, че цялото чудо е ромб вписано в окръжност, което е квадрат и не ми трябва радиуса на описаната ??? . Демек бъркам някъде. Ще ми каже ли някой къде. Първо реших почти като martoss задачата, защото подозирах, че е делтоид... |
делтоид е!
двете са еквивалентни=> че както и да го представяш, това е четириъгълник с две двойки равни съседни страни и перп. диагонали- делтоид
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:12 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| nikolavp написа: | | 1. В четириъгълник дължината на единия диагонал е 30, а дължината на отсечките съединяваща страните на двойките срещуположни страни са 28 и 26. Да се намери дължината на другия диагонал и лицето на четириъгълника. |
Тази си я оправи, докато аз напиша решението и
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:14 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
[tex](AB-AD)\cancel{(AB-AD)}=\cancel{(BC-DC)}(BC+DC)[/tex] ето ти я грешката Не се съкращават така, ако ги съкратиш правилно се получава a+b+c+d=0
|
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:15 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| martosss написа: | | nikolavp написа: | | 1. В четириъгълник дължината на единия диагонал е 30, а дължината на отсечките съединяваща страните на двойките срещуположни страни са 28 и 26. Да се намери дължината на другия диагонал и лицето на четириъгълника. |
Тази си я оправи, докато аз напиша решението и  | Ма аз съм я написал даже вчера в тетрадката. От тях само 3б не бях решил . Това другото сега ми дойде на ум . Понеже видях, че ти си доказал едните страни а аз другите
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:21 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| nikolavp написа: | | Цитат: |
От двете следва, че цялото чудо е ромб вписано в окръжност, което е квадрат и не ми трябва радиуса на описаната ??? . Демек бъркам някъде. Ще ми каже ли някой къде. Първо реших почти като martoss задачата, защото подозирах, че е делтоид... |
грешна логика
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:22 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| martosss написа: | [tex](AB-AD)\cancel{(AB-AD)}=\cancel{(BC-DC)}(BC+DC)[/tex] ето ти я грешката Не се съкращават така, ако ги съкратиш правилно се получава a+b+c+d=0  |
|
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:26 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| martosss написа: | | martosss написа: | [tex](AB-AD)\cancel{(AB-AD)}=\cancel{(BC-DC)}(BC+DC)[/tex] ето ти я грешката Не се съкращават така, ако ги съкратиш правилно се получава a+b+c+d=0  |
| От това, че въпросният е описан => AB+CD=BC+AD => AB-AD=BC-DC.
P.S. Иначе това в първата скоба трябва да е AB+AD. После в системата го има правилно.
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:34 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| nikolavp написа: | AB=AD => BC=DC
[tex](AB-AD)\cancel{(AB-AD)}=\cancel{(BC-DC)}(BC+DC)[/tex] |
Мойто момче, на 0 не се дели
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:35 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| martosss написа: | | nikolavp написа: | AB=AD => BC=DC
[tex](AB-AD)\cancel{(AB-AD)}=\cancel{(BC-DC)}(BC+DC)[/tex] |
Мойто момче, на 0 не се дели  |
дааа, иначе делтоида става квадрат
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:38 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| ганка симеонова написа: | дааа, иначе делтоида става квадрат  |
ДААА, ама какво да, че чушките не са домати ли? Трябва точната причина да се каже, а това по някога е наистина трудно В случая е ясно че не може да са равни, ама трябва да отговорим на най-важния въпрос - ЗАЩО ? ? ? А не да викаме не може и толкоз
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Jun 30, 2008 2:39 pm Заглавие: Re: Няколко задачи от четириъгълник |
|
|
| martosss написа: | | ганка симеонова написа: | дааа, иначе делтоида става квадрат  |
ДААА, ама какво да, че чушките не са домати ли? Трябва точната причина да се каже, а това по някога е наистина трудно В случая е ясно че не може да са равни, ама трябва да отговорим на най-важния въпрос - ЗАЩО ? ? ? А не да викаме не може и толкоз  |
отговор веднага? не е нужно веднага...
|
|
|
 |
|