| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
2sxy4u Начинаещ
  гласове: 3
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:01 pm Заглавие: ФМИ |
|
|
| Забелязал съм , че доста от посетителите в форума , кандидатстващи тази година, са се насочили натам и исках да разбера какво ви е мнението за специалностите. Кои ще предпочетете , защо. Аз лично силно се колебая м/у Софтуерно Инженерство , Компютърни Науки и Информатика . Мнението на някой , вече уредил се в ФМИ би било доста полезно. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:12 pm Заглавие: |
|
|
| Естествено,преди човек да тръгне да прави какъвто и да е било избор,кратка самооценка на собствените възможности не би се отразила зле.Софтуерно инженерство,информационни с-ми,както и Информатика са най-добрите,но и оценката от изпита трябва да е значително висока. |
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:20 pm Заглавие: |
|
|
| ObsCure написа: | | Естествено,преди човек да тръгне да прави какъвто и да е било избор,кратка самооценка на собствените възможности не би се отразила зле.Софтуерно инженерство,информационни с-ми,както и Информатика са най-добрите,но и оценката от изпита трябва да е значително висока. | Лошото е, че точно за Софийския всичко е много до късмет специално с тази система. Например на предварителния нямаше никаква тригонометрия, а някои хора(разбирай мен) я обожават . Така че самооценката много не помага  |
|
|
 |
kgavrailov Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:20 pm Заглавие: |
|
|
Привет,
1. Зависи колко ще изкараш на изпита защото това са трите специалности във ФМИ в които се влиза с най-висок бал.
2. Във ФМИ има малък парадокс от една страна няма значение какво ще запишеш(тук сигурно ще предизвикам спор), аз например уча математика, но се справям и доста успешно като девелъпър в една от най-големите софтуерни фирми по света(фукам се ).
3. Като цяло трите специалности които си си избрал/а са създадени с идеята да те насочат към различни сектори в ИТ технологиите :
- Информатиката - предполага се че от там ще излезнеш чист програмист, който знае 5-10 програмни езика и до там
- Софтуерното Инжинерство - тук се предполага че след като си завършиш образованието от теб ще излезне един прекрасен софтуерен инженер, сиреч човек който обира не само от програмиране ами и от ръководство на проекти, архитектури на проекти и прочее(което не е лошо, но не е и невъзможно да го постигнеш ако учиш и нещо друго)
- Компютърни науки - тук чесно казано незнам какво ще стане от теб и идея си нямам какво учат тия пичове
4. Извод: Университета ще те научи на нчколко неща(тук сигурно пак може да се завихри спор)
- да възприемаш голямо количество информация за кратко време
- да имаш основите за да работиш в някоя фирма
- да се научиш да се развиваш непрестанно без застой във твоите знания в дадена област
Ако очакваш Университета да направи от теб готов кадър който да започне работа на висока заплата и хубава позиция няма да стане това ще стане след като придобиеш опит
Та защо изписах всички тези глупости. Няма значение какво ще запишеш важното е това, което ще учиш да те влече иначе ще видиш бая зор и мъка. Аз лично ако трябваше да избирам между трите щях да избера Информатика, защото са най-много хора и можеш да се скатаваш от лекции от време на време А ако искаш да ти е наистина трудно ... бъди МЪЖ запиши математика
Успех с изпитите |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:24 pm Заглавие: |
|
|
Мда,след 18-ти,най-често повтаряната фраза бе-'А аз си мислех,че разбирам от математика'
Искат си го хората и така.Не им трябват просто добри,а много добри. |
|
|
 |
2sxy4u Начинаещ
  гласове: 3
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:42 pm Заглавие: |
|
|
| За оценката проблема е основен разбира се. Просто сега ми предстои този избор , тъй като трябва да подам документи и се оказва належащ. Каквото и да изкарам на изпита, правилното подреждане на желаните специалности си остава още един фактор , от голямо значение относно бъдещето ми. М/у другото, ако може някой и да постави КСТ към тази тройка , ще съм му благодарен , въпреки че с оглед на огромната паплач, която се засили натам след шестичките на матурите , не съм уверен, че ми е там мястото. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:42 pm Заглавие: |
|
|
| kgavrailov написа: | А ако искаш да ти е наистина трудно ... бъди МЪЖ запиши математика |
Стига де, не може математиката да е лошо нещо До сега с всичко съм се справил, та една математика ли ще ме откаже?  |
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 10:03 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | kgavrailov написа: | А ако искаш да ти е наистина трудно ... бъди МЪЖ запиши математика |
Стига де, не може математиката да е лошо нещо До сега с всичко съм се справил, та една математика ли ще ме откаже?  | Не си виждал някои груби "страни" на висшата математика, затова така говориш . Гледал съм у нас стари учебници и не е приятно...  |
|
|
 |
kgavrailov Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 10:32 pm Заглавие: |
|
|
Е не в никакъв случай не са грозни, даже са доста хм.. красиви.. само дето като се пренесеш от 3-мерното в n-мерното пространство е малко по-странно пък и .. безкрайно  |
|
|
 |
Anck_Sun_Amun Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 25, 2008 10:59 am Заглавие: |
|
|
Като ми предадоха в един семестър анализ,линейна алгебра и диференциални уравнения ми стана "много весело",по-точно на доцента му беше забавно на изпита.  |
|
|
 |
TechWarrior Начинаещ
|
Пуснато на: Wed Jun 25, 2008 11:04 am Заглавие: |
|
|
Ако може някой все пак да каже две-три думи за компютърните науки, ще е полезно да се знае струва ли си човек да се занимава с тази специалност  |
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Thu Jun 26, 2008 11:34 am Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Гледал съм у нас стари учебници и не е приятно... |
Като гледаш само половината истина, наистина ще си мислиш ужасни неща. На практика тези учебници са нечетаеми, обаче, ако посещаваш лекции след това стават лесни за четене.
Има и изключения, разибира се. Например анализът на Д.Дойчинов и учебника по комплексен анализ (на някаква жена беше, не й помня името) могат да се четат директно (без да са слушани лекции), разбираеми са, а и са доста добре написани... |
|
|
 |
kgavrailov Начинаещ

|
|
|
 |
scouseit Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 12:31 pm Заглавие: |
|
|
За да влезеш ФМИ(СУ) задължително ли трябва да си завършил МГ с профил информатика,смисъл четох в едни форуми,че за да имаш шансове там трябва да си завършил НПМГ или нещо такова  |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 12:58 pm Заглавие: |
|
|
| scouseit написа: | За да влезеш ФМИ(СУ) задължително ли трябва да си завършил МГ с профил информатика,смисъл четох в едни форуми,че за да имаш шансове там трябва да си завършил НПМГ или нещо такова  |
Не е задължително,но подготовката ти по математика трябва да е много,много добра,и поради тази причина се предполага,че кандидатстващите от математически гимназии имат
по-големи шансове да влезнат. |
|
|
 |
scouseit Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 7:30 pm Заглавие: |
|
|
Но по принцип сигурно няма такива,които не са от МГ-та щото мой роднина ми е казвал,че имало и такива,но просто не издържали на вземания материал и откачали  |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 7:36 pm Заглавие: |
|
|
| scouseit написа: | Но по принцип сигурно няма такива,които не са от МГ-та щото мой роднина ми е казвал,че имало и такива,но просто не издържали на вземания материал и откачали  |
Всичко зависи от отделният човек.Ако има желание и амбиция ще се справи..А и не всички,които завършват МГ задължително са супер математици.
P.S.Във ФМИ далеч не кандидатстват само възпитаници на математическите гимназии,на изпита се явяват от всякакви. |
|
|
 |
scouseit Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 7:47 pm Заглавие: |
|
|
Аха,ами това за хората,които не издържат на 'напрежението' вярно ли е
п.п.Tи къде учиш  |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 7:52 pm Заглавие: |
|
|
| scouseit написа: | Аха,ами това за хората,които не издържат на 'напрежението' вярно ли е
п.п.Tи къде учиш  |
За всеки индивидуално.Има хора,които преодоляват тази "психо" бариера и се справят с материала.
P.S. ПУ. |
|
|
 |
scouseit Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 8:24 pm Заглавие: |
|
|
С какво  |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 8:34 pm Заглавие: |
|
|
| scouseit написа: | С какво  |
Математика и информатика. |
|
|
 |
v1rusman Напреднал

гласове: 10
|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 8:50 pm Заглавие: |
|
|
| Може ли да споделиш някакви впечатления за нивото на обучение, преподавателите, шансовете за бъдеща реализация, колежките... ? |
|
|
 |
scouseit Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 9:17 pm Заглавие: |
|
|
| ObsCure написа: | | scouseit написа: | С какво  |
Математика и информатика. |
А кандидатства ли в СУ  |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 9:18 pm Заглавие: |
|
|
| v1rusman написа: | | Може ли да споделиш някакви впечатления за нивото на обучение, преподавателите, шансовете за бъдеща реализация, колежките... ? |
По отношение на 4-те "параграфа" бих дал оценка "много добър".
P.S.Да,кандидатствах,и бях приет,но уви,липсата на финанси за преживяване в Столицата ми изигра лоша шега,и трябваше да се откажа от обучение там.Но поне се радвам че постигнах каквото си бях поставил за цел. |
|
|
 |
scouseit Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Dec 08, 2008 8:47 pm Заглавие: |
|
|
А средното си в какво училище го взе  |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Mon Dec 08, 2008 9:57 pm Заглавие: |
|
|
| scouseit написа: | А средното си в какво училище го взе  |
ПГ. |
|
|
 |
complex Напреднал

гласове: 6
|
Пуснато на: Thu Jan 15, 2009 12:51 am Заглавие: |
|
|
Аз съм учил в "Професионална гимназия" ПГАВТ "А. С. Попов", родителите ми в 7-ми клас ме накараха почти насила да уча там, въпреки че балът ми беше доста висок за такова училище. Математиката беше под нулевото ниво, нито ни викаха за олимпиади, нито учителите си даваха някакъв зор да ни научат на нещо. В началото на 12-ти клас не знаех нито какво е Питагор, нито Виет, бях много зле. Започнах курсове, частни уроци, учих като ненормален, денонощно (адски смазващо беше) и накрая колкото и невъзможно да ми се струваше влезнах в ФМИ Софтуерно Инженерство. Важното е да искаш нещо много силно и да си го поставиш за цел.
Може да се отлконя от темата, но според мен повечето професионални гимназии трябва да се закрият или съвсем коренно да им се променят програмите, защото те не работят. Според мен в средното си образование трябва да научиш общообразователните предмети, а пък чак във висшето си образование да изграждаш професия, защото ако го направиш обратното (както се случи при мен) се получава малко объркано и много не ефективно.
Надявам се Ганка да не ми се обиди и да изкаже своето мнение.
ПП. Първото го написах в отговор на един от въпросите на scouseit. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Jan 15, 2009 12:36 pm Заглавие: |
|
|
| Съгласна съм с теб, напълно. Разбира се, че няма да се обидя. На самата мен, ми е болно, за това колко са орязани часовете по мат, в проф. гимназии. А повечето деца кандидатстват в технически ВУЗ именно с мат. |
|
|
 |
zalagania Начинаещ

гласове: 8
|
Пуснато на: Fri Jan 16, 2009 5:03 pm Заглавие: |
|
|
| ObsCure написа: | | v1rusman написа: | | Може ли да споделиш някакви впечатления за нивото на обучение, преподавателите, шансовете за бъдеща реализация, колежките... ? |
По отношение на 4-те "параграфа" бих дал оценка "много добър".
P.S.Да,кандидатствах,и бях приет,но уви,липсата на финанси за преживяване в Столицата ми изигра лоша шега,и трябваше да се откажа от обучение там.Но поне се радвам че постигнах каквото си бях поставил за цел. |
много ми е мъчно за такива хора като теб как така приет си а си нямал пари за Спфия аз си мислех,че съм беден когато кандидататва но имах пари заа софия в софия може да караш и с 300 лева на месец ако нямаш пари мисл1 че е несериозно тоова което казваш че нямаш 300 лева на месец за едно лято ако се хванеш да работих на морето примерно или някъде по словения можеш спокойно по 2000 лева на месец да искараш с които да ти стигнат за софия като нямаш |
|
|
 |
zaio Редовен

гласове: 12
|
Пуснато на: Fri Jan 16, 2009 6:23 pm Заглавие: |
|
|
Аз, пък, мисля, че твоето изказване е несериозно. И имам реален пример за това, а сега "примерът" е в депресия и постоянно реве по телефона. Аз, лично, предпочитам да уча в ПУ, но да имам самочувствието, че съм финансово по-независима, отколкото да уча в София и да се чудя от кое да се лиша, ама да се бия в гърдите, че съм отишла в столицата . |
|
|
 |
|