Регистрирайте сеРегистрирайте се

ФМИ

Иди на страница 1, 2  Следваща

Форум за математика Форуми -> Образование
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
2sxy4u
Начинаещ

гласове: 3

МнениеПуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:01 pm    Заглавие: ФМИ

Забелязал съм , че доста от посетителите в форума , кандидатстващи тази година, са се насочили натам и исках да разбера какво ви е мнението за специалностите. Кои ще предпочетете , защо. Аз лично силно се колебая м/у Софтуерно Инженерство , Компютърни Науки и Информатика . Мнението на някой , вече уредил се в ФМИ би било доста полезно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

Местожителство: Казанлък/Пловдив
гласове: 28

МнениеПуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:12 pm    Заглавие:

Естествено,преди човек да тръгне да прави какъвто и да е било избор,кратка самооценка на собствените възможности не би се отразила зле.Софтуерно инженерство,информационни с-ми,както и Информатика са най-добрите,но и оценката от изпита трябва да е значително висока.
Върнете се в началото
nikolavp
Фен на форума

гласове: 13

МнениеПуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:20 pm    Заглавие:

ObsCure написа:
Естествено,преди човек да тръгне да прави какъвто и да е било избор,кратка самооценка на собствените възможности не би се отразила зле.Софтуерно инженерство,информационни с-ми,както и Информатика са най-добрите,но и оценката от изпита трябва да е значително висока.
Лошото е, че точно за Софийския всичко е много до късмет специално с тази система. Например на предварителния нямаше никаква тригонометрия, а някои хора(разбирай мен) я обожават Wink. Така че самооценката много не помага Smile Laughing Laughing
Върнете се в началото
kgavrailov
Начинаещ

Местожителство: sofia
гласове: 1

МнениеПуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:20 pm    Заглавие:

Привет,
1. Зависи колко ще изкараш на изпита Smile защото това са трите специалности във ФМИ в които се влиза с най-висок бал.

2. Във ФМИ има малък парадокс Smile от една страна няма значение какво ще запишеш(тук сигурно ще предизвикам спор), аз например уча математика, но се справям и доста успешно като девелъпър в една от най-големите софтуерни фирми по света(фукам сеSmile ).

3. Като цяло трите специалности които си си избрал/а са създадени с идеята да те насочат към различни сектори в ИТ технологиите :
- Информатиката - предполага се че от там ще излезнеш чист програмист, който знае 5-10 програмни езика и до там

- Софтуерното Инжинерство - тук се предполага че след като си завършиш образованието от теб ще излезне един прекрасен софтуерен инженер, сиреч човек който обира не само от програмиране ами и от ръководство на проекти, архитектури на проекти и прочее(което не е лошо, но не е и невъзможно да го постигнеш ако учиш и нещо друго)

- Компютърни науки - тук чесно казано незнам какво ще стане от теб Smile и идея си нямам какво учат тия пичове Smile

4. Извод: Университета ще те научи на нчколко неща(тук сигурно пак може да се завихри спор)
- да възприемаш голямо количество информация за кратко време
- да имаш основите за да работиш в някоя фирма
- да се научиш да се развиваш непрестанно без застой във твоите знания в дадена област
Ако очакваш Университета да направи от теб готов кадър който да започне работа на висока заплата и хубава позиция няма да стане Smile това ще стане след като придобиеш опит

Та защо изписах всички тези глупости. Няма значение какво ще запишеш важното е това, което ще учиш да те влече иначе ще видиш бая зор и мъка. Аз лично ако трябваше да избирам между трите щях да избера Информатика, защото са най-много хора Smile и можеш да се скатаваш от лекции от време на време Smile А ако искаш да ти е наистина трудно ... бъди МЪЖ запиши математика Laughing

Успех с изпитите
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

МнениеПуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:24 pm    Заглавие:

Мда,след 18-ти,най-често повтаряната фраза бе-'А аз си мислех,че разбирам от математика' Very Happy Laughing

Искат си го хората и така.Не им трябват просто добри,а много добри.
Върнете се в началото
2sxy4u
Начинаещ

гласове: 3

МнениеПуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:42 pm    Заглавие:

За оценката проблема е основен разбира се. Просто сега ми предстои този избор , тъй като трябва да подам документи и се оказва належащ. Каквото и да изкарам на изпита, правилното подреждане на желаните специалности си остава още един фактор , от голямо значение относно бъдещето ми. М/у другото, ако може някой и да постави КСТ към тази тройка , ще съм му благодарен , въпреки че с оглед на огромната паплач, която се засили натам след шестичките на матурите , не съм уверен, че ми е там мястото.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Tue Jun 24, 2008 9:42 pm    Заглавие:

kgavrailov написа:
А ако искаш да ти е наистина трудно ... бъди МЪЖ запиши математика Laughing

Стига де, не може математиката да е лошо нещо Laughing До сега с всичко съм се справил, та една математика ли ще ме откаже? Twisted Evil
Върнете се в началото
nikolavp
Фен на форума

гласове: 13

МнениеПуснато на: Tue Jun 24, 2008 10:03 pm    Заглавие:

martosss написа:
kgavrailov написа:
А ако искаш да ти е наистина трудно ... бъди МЪЖ запиши математика Laughing

Стига де, не може математиката да е лошо нещо Laughing До сега с всичко съм се справил, та една математика ли ще ме откаже? Twisted Evil
Не си виждал някои груби "страни" на висшата математика, затова така говориш Smile. Гледал съм у нас стари учебници и не е приятно... Embarassed Embarassed
Върнете се в началото
kgavrailov
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Jun 24, 2008 10:32 pm    Заглавие:

Е не в никакъв случай не са грозни, даже са доста хм.. красиви.. само дето като се пренесеш от 3-мерното в n-мерното пространство е малко по-странно Smile пък и .. безкрайно Smile
Върнете се в началото
Anck_Sun_Amun
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Jun 25, 2008 10:59 am    Заглавие:

Като ми предадоха в един семестър анализ,линейна алгебра и диференциални уравнения ми стана "много весело",по-точно на доцента му беше забавно на изпита. Laughing
Върнете се в началото
TechWarrior
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Jun 25, 2008 11:04 am    Заглавие:

Ако може някой все пак да каже две-три думи за компютърните науки, ще е полезно да се знае струва ли си човек да се занимава с тази специалност Smile
Върнете се в началото
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 11:34 am    Заглавие:

Цитат:
Гледал съм у нас стари учебници и не е приятно...

Като гледаш само половината истина, наистина ще си мислиш ужасни неща. На практика тези учебници са нечетаеми, обаче, ако посещаваш лекции след това стават лесни за четене.
Има и изключения, разибира се. Например анализът на Д.Дойчинов и учебника по комплексен анализ (на някаква жена беше, не й помня името) могат да се четат директно (без да са слушани лекции), разбираеми са, а и са доста добре написани...
Върнете се в началото
kgavrailov
Начинаещ

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 8:14 pm    Заглавие:

TechWarrior написа:
Ако може някой все пак да каже две-три думи за компютърните науки, ще е полезно да се знае струва ли си човек да се занимава с тази специалност Smile

http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/bachelors/planove-novi/ucheben-plan-specialnost-kompyutrni-nauki-07-08-table eto tuk i e uchebnoto razpisanie ne zvuchi zle Smile
Върнете се в началото
scouseit
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 12:31 pm    Заглавие:

За да влезеш ФМИ(СУ) задължително ли трябва да си завършил МГ с профил информатика,смисъл четох в едни форуми,че за да имаш шансове там трябва да си завършил НПМГ или нещо такова Question
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 12:58 pm    Заглавие:

scouseit написа:
За да влезеш ФМИ(СУ) задължително ли трябва да си завършил МГ с профил информатика,смисъл четох в едни форуми,че за да имаш шансове там трябва да си завършил НПМГ или нещо такова Question

Не е задължително,но подготовката ти по математика трябва да е много,много добра,и поради тази причина се предполага,че кандидатстващите от математически гимназии имат
по-големи шансове да влезнат.
Върнете се в началото
scouseit
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 7:30 pm    Заглавие:

Но по принцип сигурно няма такива,които не са от МГ-та щото мой роднина ми е казвал,че имало и такива,но просто не издържали на вземания материал и откачали Embarassed
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 7:36 pm    Заглавие:

scouseit написа:
Но по принцип сигурно няма такива,които не са от МГ-та щото мой роднина ми е казвал,че имало и такива,но просто не издържали на вземания материал и откачали Embarassed

Всичко зависи от отделният човек.Ако има желание и амбиция ще се справи..А и не всички,които завършват МГ задължително са супер математици.

P.S.Във ФМИ далеч не кандидатстват само възпитаници на математическите гимназии,на изпита се явяват от всякакви.
Върнете се в началото
scouseit
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 7:47 pm    Заглавие:

Аха,ами това за хората,които не издържат на 'напрежението' вярно ли е Crying or Very sad

п.п.Tи къде учиш Confused
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 7:52 pm    Заглавие:

scouseit написа:
Аха,ами това за хората,които не издържат на 'напрежението' вярно ли е Crying or Very sad

п.п.Tи къде учиш Confused

За всеки индивидуално.Има хора,които преодоляват тази "психо" бариера и се справят с материала.

P.S. ПУ.
Върнете се в началото
scouseit
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 8:24 pm    Заглавие:

С какво Wink
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 8:34 pm    Заглавие:

scouseit написа:
С какво Wink

Математика и информатика.
Върнете се в началото
v1rusman
Напреднал

гласове: 10

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 8:50 pm    Заглавие:

Може ли да споделиш някакви впечатления за нивото на обучение, преподавателите, шансовете за бъдеща реализация, колежките... ?
Върнете се в началото
scouseit
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 9:17 pm    Заглавие:

ObsCure написа:
scouseit написа:
С какво Wink

Математика и информатика.

А кандидатства ли в СУ Confused
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 9:18 pm    Заглавие:

v1rusman написа:
Може ли да споделиш някакви впечатления за нивото на обучение, преподавателите, шансовете за бъдеща реализация, колежките... ?

По отношение на 4-те "параграфа" бих дал оценка "много добър".

P.S.Да,кандидатствах,и бях приет,но уви,липсата на финанси за преживяване в Столицата ми изигра лоша шега,и трябваше да се откажа от обучение там.Но поне се радвам че постигнах каквото си бях поставил за цел.
Върнете се в началото
scouseit
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Dec 08, 2008 8:47 pm    Заглавие:

А средното си в какво училище го взе Rolling Eyes
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Dec 08, 2008 9:57 pm    Заглавие:

scouseit написа:
А средното си в какво училище го взе Rolling Eyes

ПГ.
Върнете се в началото
complex
Напреднал

гласове: 6

МнениеПуснато на: Thu Jan 15, 2009 12:51 am    Заглавие:

Аз съм учил в "Професионална гимназия" ПГАВТ "А. С. Попов", родителите ми в 7-ми клас ме накараха почти насила да уча там, въпреки че балът ми беше доста висок за такова училище. Математиката беше под нулевото ниво, нито ни викаха за олимпиади, нито учителите си даваха някакъв зор да ни научат на нещо. В началото на 12-ти клас не знаех нито какво е Питагор, нито Виет, бях много зле. Започнах курсове, частни уроци, учих като ненормален, денонощно (адски смазващо беше) и накрая колкото и невъзможно да ми се струваше влезнах в ФМИ Софтуерно Инженерство. Важното е да искаш нещо много силно и да си го поставиш за цел.

Може да се отлконя от темата, но според мен повечето професионални гимназии трябва да се закрият или съвсем коренно да им се променят програмите, защото те не работят. Според мен в средното си образование трябва да научиш общообразователните предмети, а пък чак във висшето си образование да изграждаш професия, защото ако го направиш обратното (както се случи при мен) се получава малко объркано и много не ефективно.
Надявам се Ганка да не ми се обиди и да изкаже своето мнение.

ПП. Първото го написах в отговор на един от въпросите на scouseit.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Thu Jan 15, 2009 12:36 pm    Заглавие:

Съгласна съм с теб, напълно. Разбира се, че няма да се обидя. На самата мен, ми е болно, за това колко са орязани часовете по мат, в проф. гимназии. А повечето деца кандидатстват в технически ВУЗ именно с мат.
Върнете се в началото
zalagania
Начинаещ

гласове: 8

МнениеПуснато на: Fri Jan 16, 2009 5:03 pm    Заглавие:

ObsCure написа:
v1rusman написа:

По отношение на 4-те "параграфа" бих дал оценка "много добър".

P.S.Да,кандидатствах,и бях приет,но уви,липсата на финанси за преживяване в Столицата ми изигра лоша шега,и трябваше да се откажа от обучение там.Но поне се радвам че постигнах каквото си бях поставил за цел.

много ми е мъчно за такива хора като теб как така приет си а си нямал пари за Спфия аз си мислех,че съм беден когато кандидататва но имах пари заа софия в софия може да караш и с 300 лева на месец ако нямаш пари мисл1 че е несериозно тоова което казваш че нямаш 300 лева на месец за едно лято ако се хванеш да работих на морето примерно или някъде по словения можеш спокойно по 2000 лева на месец да искараш с които да ти стигнат за софия като нямаш
Върнете се в началото
zaio
Редовен

гласове: 12

МнениеПуснато на: Fri Jan 16, 2009 6:23 pm    Заглавие:

Аз, пък, мисля, че твоето изказване е несериозно. И имам реален пример за това, а сега "примерът" е в депресия и постоянно реве по телефона. Аз, лично, предпочитам да уча в ПУ, но да имам самочувствието, че съм финансово по-независима, отколкото да уча в София и да се чудя от кое да се лиша, ама да се бия в гърдите, че съм отишла в столицата Laughing .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Образование Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.