Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Pretty Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 11:47 am Заглавие: Гаден успоредник |
|
|
| Страните на успоредник са 25 см и 50 см, а лицето му е 1200 кв. см. Да се намерят страните на четириъгълника с върхове пресечните точки на ъглополовящите на ъглите на успоредника. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 11:53 am Заглавие: |
|
|
| с какъв материал се очаква да се реши задачата? 7? 8? 9? 10 клас? |
|
|
 |
error Начинаещ
         гласове: 6
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 12:06 pm Заглавие: |
|
|
| колко формули за лице на успоредник знаеш |
|
|
 |
silvana15 Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 12:57 pm Заглавие: Re: Гаден успоредник |
|
|
| Pretty написа: | | Страните на успоредник са 25 см и 50 см, а лицето му е 1200 кв. см. Да се намерят страните на четириъгълника с върхове пресечните точки на ъглополовящите на ъглите на успоредника. |
Ето ти първите формули за лице на успоредник: Ако а е дължината на едната страна, в - дължината на другата, hа - дължината на височината към а, hв - дължината на височината към в, d1 и d2 - дължините на диагоналите, алфа и бета - ъглите на успоредника, а делта - острият ъгъл в пресечницата на диагоналите, имаме
1) S= a.hа и S= b.hв
2) S = a.b.sinα
d1.d2. sindelta
S=--------------------/тук д1 по д2 по синус от делта върху две/
2
4) Връзка между диагоналите и страните на успоредника:
2 2 2 2
АС + BD = 2.AB + 2.AD. Не съм свикнала с кодовете за писане /АС на квадрат + ВД на квадрат = 2по АВ на квадрат + 2 по АД наквадрат/
За момента тези формули, не знам кои си учил от тях, но ми се струва - всичките, ще ти дадат дължините на двете височини, както и стойността на ъгъл алфа, а оттам като знаеш колко е алфа, то бета е 180-алфа. След като намериш ъглите ще знаеш и техните половинки ъгли, които ще се образуват от ъглополовящите им.
В следващото включване ще продължа за ъглополовящите и успоредника, който образуват. Можеш ли да намериш всичко до тук сам? Ако не - ще го опиша, освен ако някой не ме изпревари.
Последната промяна е направена от silvana15 на Tue Jun 24, 2008 1:05 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
PhilipMath Редовен

|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 1:01 pm Заглавие: |
|
|
| 300 кв.см е отговора |
|
|
 |
ianikia Редовен
    гласове: 7
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 4:20 pm Заглавие: |
|
|
Ще нахвърлям още една идея за решаване на задачата:
 |
|
|
 |
silvana15 Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 28, 2008 2:17 pm Заглавие: |
|
|
| ianikia написа: | Ще нахвърлям още една идея за решаване на задачата:
 |
Завиждам на уменията ти да се справиш с описването на задачата в страницата. Аз се мъчих да я опиша и онагледя, след като я реших набързо, беше ми доста трудно да усвоя набързо правилата и накрая се отказах.
Това е и начина, по който трябва да се опише решението. Нали мъчещият се с успоредника иска академично описание на задачата - отговора е видим, но трябва да се докаже. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|