| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Цецка Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 18, 2008 3:42 pm Заглавие: Задачка от конкурс 1974г. |
|
|
Тази задача сериозно ме озадачи и ще се радвам ако ми дадете някакви насоки.
Нека К1 и К2 са концентрични окръжности с център точката О и радиуси R1 и R2 , като R1 < R2 .
През произволна точка М от К1 е прекарана права l, неминаваща през О и пресичаща K2 в точките А и В, а К1 - в точката С. Да означим с D точката, в която перпендикулярът към l в М пресича К1 .
а) Да се докажат равенствата:
AM.MB=R2^2-R1^2
AM^2+MB^2+MD^2=2(R1^2+R2^2)
б) В случая, когато лицето на триъгълника CMD е най-голямо, да се изразят чрез R1 и R2 дължините на отсечките АМ, ВМ и МD. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Wed Jun 18, 2008 4:39 pm Заглавие: |
|
|
за а) първото равенство пробвай да спуснеш един диаметър през М и после св-во на секущите
Забележи освен това че т.М е върху вътрешната окръжност(аз първоначално я бях сложил на външната ) |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Wed Jun 18, 2008 4:57 pm Заглавие: |
|
|
за второто от а) ще ти трябват няколко неща:
1. [tex]DM^2=\underbrace{DC^2}_{4R_2^2}-MC^2[/tex]
2. [tex]AM=BC[/tex]
3. [tex]AM*MB=AM*AC=R_2^2-R_1^2[/tex]
4. [tex]BM=MC+BC[/tex]
Сега се опитай да разпишеш лявата страна на търсеното равенство, като се стремиш да изразиш всичко чрез АМ и МС
за б) ще кажа само, че това лице е [tex]S_{CMD}=\frac{a*h_a}{2}[/tex] и е МАХ когато височината е най-голяма, тоест когато височината е радиус, тоест когато СМД е равнобедрен От там на татък и при положение че си решила а) не вярвам да имаш проблеми  |
|
|
 |
Цецка Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 9:13 pm Заглавие: |
|
|
Мерси martosss! Трябва да те черпя Догодина ще те взема да ми решаваш висшата математика, дай боже да вляза  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 9:21 pm Заглавие: |
|
|
| Цецка написа: | Мерси martosss! Трябва да те черпя Догодина ще те взема да ми решаваш висшата математика, дай боже да вляза  |
Хаха, ако до догодина я науча нямаш проблем, ама едва ли  |
|
|
 |
Цецка Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 9:45 pm Заглавие: |
|
|
Както си тръгнал, по ще я научиш от мен А като те гледам май си 10ти клас...или поне така пише |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 9:48 pm Заглавие: |
|
|
| Цецка написа: | Както си тръгнал, по ще я научиш от мен А като те гледам май си 10ти клас...или поне така пише | По документи така се води...  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 9:58 pm Заглавие: |
|
|
| Цецка написа: | | Както си тръгнал, по ще я научиш от мен |
Да, десети клас съм, и стига да видя теорията и да осетя основните трикове определено ще я науча Но просто не съм се хващал да си взема учебници за следващата година и да ги мина предварително(предполагам че тогава ще ми е скучно в училище, не че сега ми е много по-интересно де, ама се пак... има някаква тръпка ) |
|
|
 |
Цецка Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 10:09 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | Цецка написа: | | Както си тръгнал, по ще я научиш от мен |
Да, десети клас съм, и стига да видя теорията и да осетя основните трикове определено ще я науча Но просто не съм се хващал да си взема учебници за следващата година и да ги мина предварително(предполагам че тогава ще ми е скучно в училище, не че сега ми е много по-интересно де, ама се пак... има някаква тръпка ) |
Така е , човек трябва да е любознателен. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 10:25 pm Заглавие: |
|
|
не винаги, ако трябва да си любознателен към интернет(тоест да изучиш всичко което има в него) си обречен на провал Виж си ЛС |
|
|
 |
|