Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Диана Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 11, 2008 4:38 pm Заглавие: Задача по геометрия |
|
|
Дадена е окръжност К и точките А,В, и С от нея така ,че АВ:ВС:СА=3:4:2.През тока А е построена допирателна t към К.Права l е успоредна на t и пресича АВ и АС в точките М и N
а)Да се намерят ъглите на триъгълниците АВС и МNA.
б)Да се докаже, че около ВСМN може да се опише окръжност  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
KoTeTo Начинаещ

гласове: 5
|
Пуснато на: Thu Jun 12, 2008 9:38 am Заглавие: |
|
|
а) За ABC - помисли относно това как се измерваха вписаните ъгли чрез дъгите.
За MNA - нещо ме съмнява? Никъде не е уточнено точно откъде минава I, а не е като да кажеш, че ако тръгнеш да я мърдаш нагоре-надолу няма да се променят ъглите..
б) Предполагам, че ще е нещо в стил да намериш, че сбора на всеки два срещуположни ъгъла е = 180°
П.П. AMN е равнобедрен?  |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Thu Jun 12, 2008 10:55 am Заглавие: |
|
|
Коте, да си чувала за кръстни ъгли [tex]\angle tAC=\angle MNA , \angle tAB=\angle AMN[/tex], но понеже [tex]\angle tAC=\angle ABC, \angle tAB=\angle BCA[/tex] и нататък се надявам да се справиш  |
|
|
 |
Диана Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 12, 2008 11:54 am Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | Коте, да си чувала за кръстни ъгли [tex]\angle tAC=\angle MNA , \angle tAB=\angle AMN[/tex], но понеже [tex]\angle tAC=\angle ABC, \angle tAB=\angle BCA[/tex] и нататък се надявам да се справиш  |
Много благодаря!!!Нататък се справих!Благодарности |
|
|
 |
Диана Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 12, 2008 11:57 am Заглавие: |
|
|
Благодаря ви!  |
|
|
 |
KoTeTo Начинаещ

гласове: 5
|
Пуснато на: Thu Jun 12, 2008 5:09 pm Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | Коте, да си чувала за кръстни ъгли [tex]\angle tAC=\angle MNA , \angle tAB=\angle AMN[/tex], но понеже [tex]\angle tAC=\angle ABC, \angle tAB=\angle BCA[/tex] и нататък се надявам да се справиш  |
Оф, аз съм един уникално малоумен човек - приех, че I пресича дъгите AB и BC в точките M и N. А то е хордите... Damn. |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Thu Jun 12, 2008 5:13 pm Заглавие: |
|
|
| KoTeTo написа: | | stanislav atanasov написа: | Коте, да си чувала за кръстни ъгли [tex]\angle tAC=\angle MNA , \angle tAB=\angle AMN[/tex], но понеже [tex]\angle tAC=\angle ABC, \angle tAB=\angle BCA[/tex] и нататък се надявам да се справиш  |
Оф, аз съм един уникално малоумен човек - приех, че I пресича дъгите AB и BC в точките M и N. А то е хордите... Damn. |
Не си ...It can happen even 2 da best  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|