Регистрирайте се
Интересът към математиката
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
administrator Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 284 Местожителство: София(Варна)
      гласове: 14
|
Пуснато на: Fri Nov 24, 2006 9:26 pm Заглавие: Интересът към математиката |
|
|
| Какви са методите на учителите, за да стимулират у учениците интересът към математиката? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Mon Nov 27, 2006 12:29 am Заглавие: |
|
|
моето мнение:
добрият маниер на преподаване е:
Приятелско отношение, повече философско тълкуване на по-сложните математическите постановки, аналогии и съвместно решаване на елементарни задачи.
 |
|
|
 |
Gerasim Velchev Начинаещ
  гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Jan 23, 2007 8:03 pm Заглавие: |
|
|
| Според мен учителите трябва да стимулират интереса на учениците към математиката като по интересен начин представят задачата и да покажат колко е интересна, че дето само да поиска отново да я решава. |
|
|
 |
NIKE ™ Начинаещ
|
Пуснато на: Mon May 14, 2007 10:44 pm Заглавие: |
|
|
Ами аз само искам да кажа че май учителите нямат кой знае какви методи
за стимулиране на интересът към математиката. Поне при мен учителите които съм имал досега правят само едно нещо а то е да влязат да си изпеят урока да дадат домашна която дори не си правят труда да проверяват и така. |
|
|
 |
Spider Iovkov VIP

гласове: 129
|
Пуснато на: Sat May 19, 2007 7:33 am Заглавие: |
|
|
| На първо място е необходимо учителят и учениците да са в топли отношения. Уроците трябва да бъдат преподавани по най-разбираемия начин, като се обясняват по-сложните и трудни величини. Също така задачите трябва да бъдат решавани съвместно, с търпение, дори от някои с желание. Правилният подход на преподаване и изясняването на общите положения при съответния урок, както и обсъждането на задачите с учениците - не с един, не с два, с всички - стимулира по-задълбоченото изучаване на науката. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Sat May 19, 2007 8:49 am Заглавие: |
|
|
истината е, че зависи от учениците - ако на тях не им се иска поне малко да се напрегнат и да разберат какво говори учителят, то никой не може да им помогне... и според мен учителите трябва да оставят учениците да помислят поне малко върху задачите преди да ги решат, понеже иначе ти просто си седиш, някой идва, говори ти някакви глупости, дава някакви задачи и ти още преди да си направил чертеж ги решава, което няма смисъл... иначе трябва да се обясняват наистина, но не всички... трябва да се оставя и време за размисъл
а това за топлите отношения може би е така, че при един учител, който само изпитва, не може да се говори за учене с интерес и разбиране, което е най-важното - да го разбереш, да се опиташ да го разбереш |
|
|
 |
Jeity Начинаещ

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 10:29 pm Заглавие: |
|
|
| За да е интересна математиката на децата, тя трябва да се дават близки и разбираеми примери, да има време от даването на условието до решението за децата да обмислят задачата, от по-лесни да се преминава към по-трудни примери, но това не трябва да се прекалява само с лесни или само с труд. Това е моето мнение. |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Tue Jul 10, 2007 11:59 pm Заглавие: |
|
|
| Моят учител ме запали след като той се увери, че има потенцял в мен и след като ме опозна. Почна да ме води по редица състезания и съответно да ме готви за тях. Ако ученикът има желание да бъде победител и математиката му е интересна няма как да не се запали. Казвам го от личен опит. Но в началото е трудно, защото не може още на първото състезание да се постигне висок резултат. Много е комлексно всичко това, не може да се каже, че ако учетелят прави нещо определено ученикът ще се запали. При всеки е индивидуално. Просто при мен този начин подейства. Имаше други съученици около мен при които нямаше този ефект. |
|
|
 |
bissera Начинаещ
|
Пуснато на: Thu Sep 20, 2007 10:51 am Заглавие: математика и шах |
|
|
Към въпроса за интереса към математиката бих предложила и следната корелация - как да си обясним силната страст към шаха, например, и по-слабия интерес към математиката? Синът ми играе твърде добре шах и тича по какви ли не състезания (има и нелоши постижения; във възрастовата си група на републикански състезания е 5-6), но като стане дума за математика - както се казва - започва да се изплъзва като в шахматна защита. Има тип математична логика, решава по-сложни задачи, ходи и на състезания и олимпиади, но...и страстта не е там, и постиженията му не са за завиждане. Любопитно ми е, защото винаги съм смятала, че точната и комбинативана нагласа на ума са качества, които подпомагат различини сфери на знанието, а ето, че не е съвсем така.
Какво мислите за това? |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Sun Oct 07, 2007 11:56 am Заглавие: |
|
|
| Не е задължително шаха и математиката да върват ръка за ръка, въпреки, че често е така. В мойто училище бях и в отбора по шах и в този по математика. Когато ходихме на състезания по математика извън София винаги си носехме шахове, понеже освен мен още няколко момчета бяха и в 2та отбора. На състезанията бяхме в разни хотели и винаги сядахме в фоето да играем шах, в същите хотели са и останалите математици, но много рядко някой е сядал да играе шах с нас, а когато е ставало винаги сме го побеждавали. Отделно в отбора ни по шах имаше доста добри шахматисти, които не знаеха какво е логаритъм, включително едно момче, което беше печелил градското в София. |
|
|
 |
KoTeTo Начинаещ

гласове: 5
|
Пуснато на: Mon Apr 07, 2008 9:35 pm Заглавие: |
|
|
| Според мен не е толкова до методи, колкото до качества: коректно отношение към учениците, достатъчно математически познания, поне капчица любов към математиката, толерантност, търпение и.. Онова нещо.. Не зная какво е, но някои учители го имат - дори преди да не си понасял предмета, те ти го представят по такъв заинтригуващ и вълшебен начин, че биваш запленен на мига. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|