Регистрирайте се
Доказателство за перпендикулярност
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Руси Колев Напреднал
    гласове: 3
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:33 pm Заглавие: Доказателство за перпендикулярност |
|
|
Здравейте,
Даден е четириъгълник със страни [tex]AB=5,BC=\sqrt{13},DC=\sqrt{5}, AD=\sqrt{17} [/tex]
Възможно ли е да се докаже, че диагоналите на този четириъгълник са перпендикулярни по този начин:
Правим 3 Питагорови теореми за триъгълниците AOB,BOC и DOC и получаваме 4-та, която е сборът катетите на квадрат равен на дадената страна на квадрат... Ето:
[tex]x^2+y^2=25[/tex]
[tex]y^2+z^2=13[/tex]
[tex]m^2+z^2=5[/tex]
Изваждаме първите две => [tex]x^2-z^2=12[/tex] Събираме с третото => [tex]x^2+m^2=17[/tex]. Получава се Питагорова теорема за AOD => [tex]AC\bot BD [/tex]
| Description: |
|
| Големина на файла: |
5.93 KB |
| Видяна: |
1691 пъти(s) |

|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:47 pm Заглавие: Re: Доказателство за перпендикулярност |
|
|
| Руси Колев написа: | Здравейте,
Правим 3 Питагорови теореми за триъгълниците AOB,BOC и DOC |
Къде ги видя тия 3 прави ъгъла за тая питагорова теорема
Аз бих казал че като си означиш правия (за сега крив) ъгъл с [tex]\alp[/tex] и направиш 4 кос. теореми ще намериш, че a²+c²=b²+d²-2cosa(...) и сега като съкратиш а, б, с и д ще получиш че cos[tex]\alp[/tex]=0=> алфа е 90
П.П. сборът от квадратите на срещулежащите страни ако е равен <=> диагоналите са перпендикулярни - ЗАКОН БОЖИЙ
|
|
|
 |
Руси Колев Напреднал
    гласове: 3
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:51 pm Заглавие: Re: Доказателство за перпендикулярност |
|
|
| martosss написа: | | Руси Колев написа: | Здравейте,
Правим 3 Питагорови теореми за триъгълниците AOB,BOC и DOC |
Къде ги видя тия 3 прави ъгъла за тая питагорова теорема
Аз бих казал че като си означиш правия (за сега крив) ъгъл с [tex]\alp[/tex] и направиш 4 кос. теореми ще намериш, че a²+c²=b²+d²-2cosa(...) и сега като съкратиш а, б, с и д ще получиш че cos[tex]\alp[/tex]=0=> алфа е 90
П.П. сборът от квадратите на срещулежащите страни ако е равен <=> диагоналите са перпендикулярни - ЗАКОН БОЖИЙ  |
Не ги видях, но реших да "допусна" , което е малко тъпо, но исках да видя за друг вариант на косинусовите, които много ме дразни да пиша
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 10:53 pm Заглавие: |
|
|
е ми не можеш да допуснеш, защото тогава не е равенство
Давай с косинусови и това е
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|