| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Цецка Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 10:26 am Заглавие: Задача от конкурс -1980г. |
|
|
Мъчих се, мъчих се...и не мога да я изкарам. Надявам се да ми дадете правилна насока за системата:
Да се намерят стойностите на параметъра m, за които системата y=mx^2-m-1 , x=my^2-m-1 има четири различни реални решения. Да се намери лицето S(m) на изпъкналия четириъгълник с върхове тези точки. Да се пресметне limS(m)
m->∞ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 10:32 am Заглавие: |
|
|
Защо не напишеш до къде стигаш?  |
|
|
 |
Цецка Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 11:20 am Заглавие: |
|
|
Като ги извадя примерно получавам (x-y)[1-m(x+y)]=0 и от там го разпадам на две подсистеми, които обаче се получава, че имат решения при всяко m. Като ги събера пък става една олелия с x+y и xy и ги полагам ама с това задачата не върви към някакъв край...
А иначе отговорът е m принадлежи на (-∞ , -3/2) u (1/2, +∞) |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 11:26 am Заглавие: |
|
|
| Цецка написа: | | (x-y)[1-m(x+y)]=0 |
И аз направих същата грешка Значи, извади ги.. и го разпиши ред по ред... това трябва да изглежда по друг начин (1 знак си объркала )
аз лично също така го реших и от една дискриминанта ми излезна, че [tex]m\in (\frac{1-\sqrt 6}{2}\: ;\: \frac{1+\sqrt 6}{2} )[/tex], но не съм сигурен, не съм си го проверил, като се върна вечерта от училище ще го погледна, най-вероятно имам грешка, а ти си оправи знака и го реши хубавко
за x=y получавам x=y=-1 и x=y=[tex]\frac{m+1}{m}[/tex] като отговори  |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 1:48 pm Заглавие: |
|
|
При м=0 системата има амо едно решение.
Като извадим от първото уравнение второто получаваме:
[tex]y-x=m(x-y)(x+y).[/tex]
Нека х=у като заместим в първото уравнение намираме, че решения на системата са
[tex]A(-1;-1), \; B(\frac {m+1}{m};\frac {m+1}{m}). [/tex] Тези две решения са различни стига [tex]m \ne \frac{-1}{2}.[/tex]
При [tex]x \ne y[/tex] получаваме [tex]y=-\frac{1}{m}-x[/tex] и като замeстим в първото уравнение [tex]mx^2+x-\frac{m^2+m-1}{m}[/tex] c [tex]D=(2m-1)(2m+3)[/tex]
Понеже искаме 4 решения трябва [tex]D=(2m-1)(2m+3)>0[/tex]
Да отбелележим, че двете двойки решения лежат на перпендикулярните прави АВ: y=x;
CD: [tex]y+x=-\frac{1}{m}[/tex] и понеже А≠В С≠Д, системата има 4 различни решения за м<-3/2 или м>1/2.
Уморих се! |
|
|
 |
Цецка Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 3:16 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря ви много за помощта. Излезе задачата, с доста мъка ама излезе.
А това, че диагоналите на четириъгълника са перпендикулярни следва от това, че функциите y=x и x+y=-1/m имат перпендикулярни графики ли? Малко съм зле с тая равнина, пък най-трудните задачи са точно такива  |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 3:55 pm Заглавие: |
|
|
[tex]y=x ; y=-x-\frac{1}{m }[/tex]
когато произведението от коефициентите пред х на две линейни функции е-1( както в случая), техните графики са перпендикулярни прави.. |
|
|
 |
|