Регистрирайте се
Една задачка с натурален логаритъм
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 8:17 am Заглавие: Една задачка с натурален логаритъм |
|
|
Ето я и нея - [tex]y=ln(4-x^2)[/tex] . Търси се дефиниционната област, интервалите на монотонност и екстремумите на функцията
Ето моето решение, но не съм сигурен дали е така Ако някъде греша моля да ме поправите
предполагам за Д.О. че [tex]4-x^2>0\Right [/tex][tex]\red x\in (-2\: ;\: 2)[/tex]
Интервалите на монотонност ще станат [tex]\red (0\: ; \: 2)[/tex] и [tex]\red (-2\: ;\: 0)[/tex]
Освен това [tex]y'=\left( ln(4-x^2)\right) '=\frac{-2x}{4-x^2}=\frac{2x}{x^2-4}=0\Right x=0[/tex]
и [tex]f''=\left(\frac{2x}{x^2-4}\right) '=\frac{2(x^2-4)-2x(2x)}{(x^2-4)^2}=\frac{-2x^2-8}{(x^2-4)^2}<0\Right [/tex] функцията достига [tex]\red MAX[/tex] в точка x=0
Това от мен, сега ако може ме поправете и решете задача
П.П. Това с червеничкото са ми съответно отговорите и насоките за продължаване на решението...
Последната промяна е направена от martosss на Tue Jun 10, 2008 9:29 am; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:18 am Заглавие: |
|
|
Aко това си го писал на трезва глава нещата не са добре!
1. Ф-ята е дефинирана за -2<х<2!
2. ln x e растяща, достатъчно е да разгледаме поведението на g(x)=4-x^2, която очевидно има максимум за х=0, а при х->2(х<2) g(x)->0, a f(x)->-∞.
Казах ти да не се занимаваш с производни, ама не слушаш! |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:22 am Заглавие: |
|
|
Благодаря, r2d2, наистина съм го оплескал Тоя знак тотално съм го объркал ей сега ще го оправя... А пък аз иначе не обичам да се занимавам с функции ама сега ме помолиха и за това  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|