Регистрирайте сеРегистрирайте се

Дефиницията на трапец

Форум за математика Форуми -> Форум за учители по математика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Shumarov7
Начинаещ

Местожителство: гр.Петрич

МнениеПуснато на: Fri Jun 06, 2008 2:03 pm    Заглавие: Дефиницията на трапец

Въпросът "Що е това трапец" застана пред мен, когато решавах зад. 19 от теста по математика - първия изпит от 3 юни. За тази задача се дават само 2 точки и решението би трябвало да е съвсем кратко.
След като се възползваме от доказаното в 8 клас, че всеки вписан трапец е равнобедрен, най-бързото решение е да спуснем височината СН, при което АН = (4+х) / 2. С помощта на дефиницията за косинус, получаваме отговора, че малката основа на трапеца е 2 см.
Някой обаче може да не се досети да спусне тази височина и да тръгне (съвсем коректно!) да решава задачата чрез косинусовата теорема за триъгълник АСD. Проблемът е, че по този начин се получават две възможни стойности за основата CD: 2 cm и 4 cm. При CD = 4 cm (малката основа става колкото голямата), нашият трапец се превръща в правоъгълник. Налага се допълнително да се изследва дали този отговор е възможен. Доказва се, че е невъзможен например чрез питагоровата теорема, но така решението става ужасно дълго - във всеки случай несъответстващо на 2 точки. Допълнително изследване не се налага, ако приемем битуващата понастоящем в нашите училища дефиниция: "Трапецът е четириъгълник, на който две от страните са успоредни, а другите две не са успоредни".
В най-авторитетните справочници обаче, с които аз разполагам: Справочника по елементарна математика на Марк Выгодский и Речника на научните термини на Е.Уваров и Алън Айзък трапецът е дефиниран като четириъгълник с две успоредни страни (без никаква добавка за другите две страни). Выгодский специално посочва, че "успоредникът е частен случай на трапец"!
Аз не разбрах кога побългарената (стеснена) дефиниция на трапец се промъкна в прогимназиалния курс, но знам, че такава се появи например в учебника за V клас на Татяна Аргирова и Вера Ковачева от 1994 г. (стр.194). Такава е дефиницията за трапец и в настоящия учебник за V клас на Здравка и Георги Паскалеви (стр.104).
Въпросът ми към колегите математици е: Знае ли някой точната година на въвеждането на стеснената дефиниция на трапец (две от страните са успоредни, другите две не са)? Тази промяна съгласувана ли е с договорките на математиците от целия свят или е прищявка на българските методици?
Защото е нелепо десетина хиляди българи, които учат по европейски висши училища да са убедени, че успоредникът не е трапец, след като всички формули за трапец важат и за успоредник!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
dimitar
Начинаещ

МнениеПуснато на: Fri Jun 06, 2008 2:53 pm    Заглавие:

A trapezoid (in North America) or a trapezium (in Britain and elsewhere) is a quadrilateral, which is defined as a closed shape with four linear sides, that has one pair of parallel lines for sides. Some authors define it as a quadrilateral having exactly one pair of parallel sides, so as to exclude parallelograms, which otherwise would be regarded as a special type of trapezoid, but most mathematicians use the inclusive definition.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Shumarov7
Начинаещ

Местожителство: гр.Петрич

МнениеПуснато на: Fri Jun 06, 2008 11:53 pm    Заглавие: Благодаря за отговора

Благодаря за бързия отговор, но той още повече ме озадачава. Защото аз винаги съм бил сигурен, че математическите понятия (дефиниции) са отдавна уточнени (със или без специални договорености) и се съблюдават от от всички, а не само от "някои автори", както Вие твърдите.
Другият ми въпрос беше кога за първи път в българските учебници дефиницията за трапец е стеснена като "четириъгълник с две успоредни и две неуспоредни страни".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Форум за учители по математика Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.