Регистрирайте се
Една относително лесна задачка
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
NaZko Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 8:39 pm Заглавие: Една относително лесна задачка |
|
|
Здравейте една на пръв поглед лесна задачка, ме затрудни.. Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете малко..
Равнобедрен триъглник ABC има дължини 12 см. и 10 см. съответно на основата AB и бедрото AC. Окръжността k има за диаметър бедрото AC и пресича останалите две страни на триъгълника в точки H (на AB) и P (на BC) Да се намери лицето на четиригълника AHPC |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 8:51 pm Заглавие: |
|
|
Имаш, че АО=ОН=R, от тук ▲АНО е равнобедрен => <ABC=<HAO=<AHO => OH || BC, но О е среда на АС => ОН е средна отсечка за АВС и Н е среда на АВ => AH=BH=6.
СН ти се явява медиана, височина, каквото си искаш... и от Питагоровата теорема я намираш че е 8.
Сега [tex]\red S_{AHPC}=S_{AHC}+S_{HPC}=\frac{S_{ABC}}{2}+\frac{S_{BHC}}{2}= \frac{8*12}{2*2}+\frac{\cancel 8*12}{\cancel {2*2*2}}=24+12=36 [/tex]
П.П. Тове червеното не е вярно 
Последната промяна е направена от martosss на Thu Jun 05, 2008 10:42 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
NaZko Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 9:26 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | Имаш, че АО=ОН=R, от тук ▲АНО е равнобедрен => <ABC=<HAO=<AHO => OH || BC, но О е среда на АС => ОН е средна отсечка за АВС и Н е среда на АВ => AH=BH=6.
СН ти се явява медиана, височина, каквото си искаш... и от Питагоровата теорема я намираш че е 8.
Сега [tex]S_{AHPC}=S_{AHC}+S_{HPC}=\frac{S_{ABC}}{2}+\frac{S_{BHC}}{2}= \frac{8*12}{2*2}+\frac{\cancel 8*12}{\cancel {2*2*2}}=24+12=36 [/tex]  |
Мдам.. Първоначално и аз така реших 1/2+1/4=3/4 от лицето на ABC.. Но след като видях, че отговора, който е посочен не съвпада се замислих защо [tex]S_{HPC}=1/2S_{BHC}[/tex].. и не можах да го докажа.. в интерес на истината не доказах и противното..
П.С. Като отговор е посочен: 30,72 см2 |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 9:49 pm Заглавие: |
|
|
Ох, извинявай, и аз си казах че не е среда и съм го написал че е среда, не знам, е сега ще помисля за малкото лице колко се получава  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 9:58 pm Заглавие: |
|
|
ако си означиш ъгъл АСР=а, то от тоя триъгълник РНС, имаш ъгъл РСН=[tex]\frac{\alp}{2}[/tex],=дъгата РН/2, ъгъл САН се измерва с дъгата СН/2, ъгъл СРН се измерва с дъгата СР/2=СРН-РН=ъгъл ВАС-ъгъл НСР=90-a/2-a/2=90-a, сега от СРН имаш двата ъгъла и страната СН и намираш лицето, става [tex]S_{HPC}=\frac{HC^2*sin \angle HCP*sin \angle CHP}{2}[/tex] тези синуси може да ги изразиш, единия става кос алфа, другия е син алфа/2 и изразяваш от АСН син алфа/2=6/10, кос алфа с една кос. теорема за АВС го намираш и си готов дано да си ме разбрал  |
|
|
 |
Nona Напреднал

гласове: 163
|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 10:00 pm Заглавие: |
|
|
| [tex]S_{ABC}=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}=\sqrt{16.6.6.2}=48 \\ \triangle HBP \sim \triangle ABC \Rightarrow \frac{S_{HBP}}{S_{ABC}}=\left(\frac{HB}{BC}\right )^2\Rightarrow S_{HBP}=\left(\frac{HB}{BC}\right)^2S_{ABC}=\left(\frac{6}{10}\right)^2 48=\frac{9.48}{25} \\ S_{AHPC}=S_{ABC}-S_{HBP}=48-\frac{9.48}{25} =\frac{48.16}{25}=30,72[/tex] |
|
|
 |
Nona Напреднал

гласове: 163
|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 10:15 pm Заглавие: |
|
|
| NaZko написа: | | Но след като видях, че отговора, който е посочен не съвпада се замислих защо [tex]S_{HPC}=1/2S_{BHC}[/tex].. |
[tex]S_{HPC}\ne \frac12 S_{BHC},[/tex] защото Р не е среда на ВС, а само пета на височината през връх А. |
|
|
 |
NaZko Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 06, 2008 9:36 am Заглавие: |
|
|
Благодаря ви много и на двамата.. много ми помогнахте  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|