Регистрирайте сеРегистрирайте се

Две не трудни задачи от теория на вероятностите

Форум за математика Форуми -> Теория на вероятностите
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Grisha
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Jun 04, 2008 2:07 pm    Заглавие: Две не трудни задачи от теория на вероятностите

Здравейте,

Хванал съм се да уча теория на вероятностите от учебника на Тонко Тонков и след първия урок стигнах до примерните задачи. Сред тях обаче се появиха две на които не мога да измисля решение. Съмнява ме те да представляват особена трудност за вас, посетителите на форума, така че ви моля да обясните как се решават.

Ето ги и тях:

15) Трима студенти избират самостоятелно по една дата за явяване на изпит през месец януари. На колко е равна вероятността те да се явят на изпит на различни дати.

16) На колко е равна вероятността в група от 3 студента да има поне двама с една и съща рождена дата.

Благодаря предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Garoll
Напреднал

Местожителство: sofia
гласове: 15

МнениеПуснато на: Wed Jun 04, 2008 6:07 pm    Заглавие:

Отговори има ли ?
според мен на 15 е 0.9053069719043 = [tex]\frac{ 870}{961} [/tex]
тва е ако нито 1 от тримата не трябва да се явява на изпит на същата дата , като някой друг..
За 16 мисля , че е 0.0082041658848 = [tex]\frac{1093}{133225}[/tex]
Това , ако годината има 365 дни.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Grisha
Начинаещ

МнениеПуснато на: Thu Jun 05, 2008 5:06 pm    Заглавие:

Благодаря!

Отговорите са дадени както следва:
15) [tex]p \approx 0,9[/tex]
16) [tex]p \approx 0,008[/tex]

Петнайста задача си я изясних, но на шестнайста не разбирам откъде се получава 1093, не трябва ли да е [tex]356*3=1095[/tex]?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Garoll
Напреднал

МнениеПуснато на: Thu Jun 05, 2008 5:14 pm    Заглавие:

Реши обратната задача , т.е. каква е вероятността тримата да са на различни дати.След това 1-(получената вероятност) и получаваш отговора...и между другото тази книжка от къде може да се купи , би ли написал автори и издателство?Този учебник само по теория на вероятностите ли е?
Върнете се в началото
Grisha
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Jun 15, 2008 3:14 pm    Заглавие:

Първо извинявай за забавянето с отговора, но бях една седмица в провинцията и нямах достъп до компютър.

Благодаря ти за обяснението на задачата, което нямаше да го искам след като си купих сборника на Запрян Запрянов "Сборник от задачи и тестове по комбинаторика, вероятности и статистика - подготовка за матура", където има доста примери и решени задачи, и макар че са допускани доста печатни грешки е полезен за човек като мен, на който очевидно му липсва подготовка по комбинаторика. Иначе учебника за който питаш ти се казва "Теория на вероятностите и математическа статистика" на Тонко Тонков, който сам го издава (Издателска фирма "Тонко Тонков") и тиража на четвърто издание от 2002 година е 500 броя. Аз си го намерих от жена му, която е асистентка в УНСС, и мога да го похваля, че всичко е обяснено на разбираем и достъпен език. Тонко Тонков прави първо издание на учебника 1984 година (тираж 1000), като той е предназначен за студентите от ВМГИ (предполагам сега МГУ) и в предговора казва, че използването на готови сведения от учебника по висша математика е ограничено и за това учебникът можело да се ползва от по-широк кръг читатели.

Надявам се да съм бил полезен.
Върнете се в началото
Garoll
Напреднал

МнениеПуснато на: Sun Jun 15, 2008 3:30 pm    Заглавие:

Мен ме интересува някой с по-трудни задачи , какъвто сигурно е този с изданието 500 броя.Този на Запрян Запрянов подготовка за матурата сигурно ги няма точно тези задачи , от които се интересувам Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Теория на вероятностите Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.