Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lucas Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 03, 2008 9:35 am Заглавие: 1 тъждество |
|
|
Извинявам се много че тъждеството е така написано, но нали "Не смесвайте 2-та вида бутони в 1 формула" , a ми трябват и степени и деление.Искрено се извинявам:
cos2 2α - 4cos2α + 3 = A
cos2 2α + 4cos2α - 1 = B
[tex]\frac{A}{B }[/tex] = tg 4α
Вчера и днес го мъча това тъждество и моите решения стигат до съкращаване на дробта и получавам -1, а трябва да е tg4α . Ще съм ви благодарен ако ми кажете къде греша. Аз 1во тръгвам да развивам формулата за cos2α , пробвах и формулата за cos2α ,но нищо не дава резултат. Предварително благодаря  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Jun 03, 2008 10:07 am Заглавие: Re: 1 тъждество |
|
|
| vesely написа: | Извинявам се много че тъждеството е така написано, но нали "Не смесвайте 2-та вида бутони в 1 формула" , a ми трябват и степени и деление.Искрено се извинявам:
cos2 2α - 4cos2α + 3 = A
cos2 2α + 4cos2α - 1 = B
[tex]\frac{A}{B }[/tex] = tg 4α
Вчера и днес го мъча това тъждество и моите решения стигат до съкращаване на дробта и получавам -1, а трябва да е tg4α . Ще съм ви благодарен ако ми кажете къде греша. Аз 1во тръгвам да развивам формулата за cos2α , пробвах и формулата за cos2α ,но нищо не дава резултат. Предварително благодаря  |
[tex]A=cos^22\alp -4cos^2\alp +3=cos^22\alp -1-4cos^2\alp +4=-sin^22\alp +4(\underbrace{1-cos^2\alp }_{sin^2\alp })=[/tex]
[tex]=-4sin^2\alp cos^2\alp +4sin^2\alp =4sin^2\alp (1-cos^2\alp)=4sin^2\alp sin^2\alp =4sin^4\alp[/tex]
[tex]B=cos^22\alp + 4cos^2\alp -1=cos^22\alp -1+4cos^2\alp=-\underbrace {sin^22\alp}_{4sin^2\alp cos^2\alp } +4cos^2\alp =4cos^2\alp(1-sin^2\alp )=4cos^4\alp[/tex]
Сега вече като ги разделиш мисля че е ясно какво се получава  |
|
|
 |
lucas Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 03, 2008 10:16 am Заглавие: vesely |
|
|
Мерси много , Martosss !!!!! |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Tue Jun 03, 2008 10:21 am Заглавие: |
|
|
Няма нищо Впрочем ако ти трябват едновременно дроби и степенуване може да използвяш само [tex]LaTeX[/tex] - за дробите си има специално бутонче, виждам че си го открила, а за степените просто пишеш a^n, само че заобиколено със [tеx][/tex] и ти излиза [tex]a^n[/tex]  |
|
|
 |
lucas Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 03, 2008 11:00 am Заглавие: vesely |
|
|
Мерси че ме светна  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Tue Jun 03, 2008 11:06 am Заглавие: |
|
|
Няма проблем има един линк, написан с червено, точно под latex формулите -ръководство за LaTeX, като цъкнеш там може да видиш и други неща, примерно система или дъга как се прави или пък как се прави долна скоба на някакъв израз, или как се зачертава нещо Има много полезни неща, аз примерно отдавна съм свикнал да си ги пиша направо, а не да ги цъкам, примерно [tex]\alp[/tex] е \alp , буквите се пишат самf с първите три символа бета e дори само с първите два - \be  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|