Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
raza68 Редовен
Регистриран на: 28 Sep 2006 Мнения: 138 Местожителство: Stara Zagora
   гласове: 2
|
Пуснато на: Thu May 29, 2008 3:37 pm Заглавие: текстова задача за време |
|
|
Малко трудно се справям с тестовите задачи, особено за движение.Привидно изглежда лесна, ама-не. Заела съм се с едни задачи - от по-високо ниво - областен кръг - едва съм стигнала до 20-та. Моля, помагайте...
Емил отива на училище за 30 минути, а сестра му Петя - за 40 минути. Една сутрин Емил тръгнал 5 мин. след сестра си. Каква част от пътя е изминала Петя, когато Емил я е настигнал, ако двамата се движат с постоянни скорости... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Thu May 29, 2008 4:13 pm Заглавие: Re: текстова задача за време |
|
|
| raza68 написа: | Малко трудно се справям с тестовите задачи, особено за движение.Привидно изглежда лесна, ама-не. Заела съм се с едни задачи - от по-високо ниво - областен кръг - едва съм стигнала до 20-та. Моля, помагайте...
Емил отива на училище за 30 минути, а сестра му Петя - за 40 минути. Една сутрин Емил тръгнал 5 мин. след сестра си. Каква част от пътя е изминала Петя, когато Емил я е настигнал, ако двамата се движат с постоянни скорости... |
Нека сестрата на Емил се казва Петя
Емил изминава пътя за [tex]S = V_{1}.t_{1}[/tex], а Петя за [tex]S = V_{2}.t_{2}[/tex]
Сега знаем [tex]t_{1}, t_{2}[/tex] Заместваме горе като изразим скоростите и на дватамата
имаме за Емилчо:
[tex]V_{1}=\frac{S}{30}[/tex] и за сестра му
[tex]V_{2}=\frac{S}{40}[/tex].
Сега знаем, че една сутрин пичагата е тръгнал 5 минути след сестра му => Ако приравним пътищата им със съответните времена ще можем да намерим времето => Ако означим времето с X имаме:
[tex]\frac{S}{30}x = \frac{S}{40}(x+5)[/tex] Оттук делиш на S и умножаваш по 10 и двете страни и имаш:
[tex]\frac{x}{3} = \frac{x+5}{4}[/tex] Сега решаваш въпросното уравнение спрямо X и получаваш, че x = 15минути => Емил е пътувал 15 минути докато настигне сестра си, а тя е пътувала 5+15 = 20 минути => За това време ясно се вижда, че тя ще измине точно половината от пътя.
Последната промяна е направена от nikolavp на Thu May 29, 2008 4:36 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
raza68 Редовен
|
Пуснато на: Thu May 29, 2008 4:23 pm Заглавие: 66 |
|
|
| Страхотен стил. Много благодаря |
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
|
Пуснато на: Thu May 29, 2008 4:35 pm Заглавие: Re: 66 |
|
|
| raza68 написа: | | Страхотен стил. Много благодаря | Пак заповядай, много обичам от тоя тип нищо, че съм малко старичък за тях вече )  |
|
|
 |
raza68 Редовен
|
Пуснато на: Thu May 29, 2008 5:01 pm Заглавие: 66 |
|
|
| Искам да те попитам: ей това, както да го кажа - двойно изразяване - кога се прави. Първо изразяващ скоростите /чрез пътя и времето/ и после казваш: ето това ми е скоростта , а тъй да се каже - новото време е х и х+5. Ей това ми е трудно да го схвана |
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
|
Пуснато на: Thu May 29, 2008 7:12 pm Заглавие: Re: 66 |
|
|
| raza68 написа: | | Искам да те попитам: ей това, както да го кажа - двойно изразяване - кога се прави. Първо изразяващ скоростите /чрез пътя и времето/ и после казваш: ето това ми е скоростта , а тъй да се каже - новото време е х и х+5. Ей това ми е трудно да го схвана | Ми както виждаш в новополучения израз успяхме да разделим на S - демек тия изразявания са удобни, когато знаеш, че едната така да се нарекат "променливите" в закона [tex]S = V.t[/tex] ти е константа. Демек тя остава същата и за двата обекта и е ясно, че ще можеш да я съкратиш. И после като си направиш равенството си вкарваш новата променлива, която ти е най - удобна в случая времето за което са се срещнали. Натам е ясно  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|