Регистрирайте се
Задача за кон и шахматна дъска
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Cool Angel Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Thu May 22, 2008 6:36 pm Заглавие: Задача за кон и шахматна дъска |
|
|
Кон е поставен в долния ляв ъгъл на шахматна дъска 8х8. Както обикновено, един ход на коня се състои от преместване с две полета в някоя от посоките на дъската и после едно поле перпендикулярна посока. Може би след точно 9 хода конят да се намира в горния десен ъгъл на дъската?
Нещо не мога да я изкарам задачата. Получавам с 10 хода, не с 9. Може ли малко помощ? Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Thu May 22, 2008 6:48 pm Заглавие: |
|
|
Не може Конят всеки ход сменя цвета, на който е стъпил. Забележи, че долният ляв ъгъл е черен, а горният десен - също черен => му трябват четен брой ходове  |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu May 22, 2008 7:07 pm Заглавие: |
|
|
инварианта  |
|
|
 |
Cool Angel Начинаещ

|
Пуснато на: Thu May 22, 2008 7:12 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря адски много!!!
Да, те и двете задачи са от инварианти.
и още една задача не мога да реша, благодаря предварително!
В дума, съставена от буквите а и/или b са разрешени замени (във всяка от посоките)
1. aba <-> b
2. bba <-> a
3. abb <-> bba
4. aab <-> baa
Започваме с дума, съставена от 2005 букви а и последвани от една буква b. Можем ли да получим дума, саставена от една буква b, последвана от 2005 букви а. |
|
|
 |
alya Начинаещ

|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 8:15 am Заглавие: |
|
|
тези задачи не са ли от домашното за JBMO от Кортезов.?
Не знам Cool Angel дали е честно да питаш някой друг как се решават задачитеза домашно и така да ощетчваш другите.?
Иначе тази с коня е лесна, а другата не е чак толкова. |
|
|
 |
Cool Angel Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 01, 2008 10:28 pm Заглавие: |
|
|
JBMO школата на Роман Хайнацки ли е? Ако говорим за едно и също нещо
| Цитат: | В дума, съставена от буквите а и/или b са разрешени замени (във всяка от посоките)
1. aba <-> b
2. bba <-> a
3. abb <-> bba
4. aab <-> baa
Започваме с дума, съставена от 2005 букви а и последвани от една буква b. Можем ли да получим дума, саставена от една буква b, последвана от 2005 букви а. |
Да, това е от там,(школата на Роман Хайнацки) но я пуснах доста след като си пратих задачките които успях да реша. Тази не успях, според мен няма смисъл друг да ми ги решава и аз айде да ги пращам. Надявах се някой да ми я обясни или насочи как да я реша просто за собствено удоволетворение, не за да я пращам, при положение,че не мога сама да си я реша, а и отдавна вече бях пратила задачките, които успях да реша  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|