Регистрирайте сеРегистрирайте се

зависимост на ъгъл от страни \и обратното(посредством sin)

Форум за математика Форуми -> Неравенства
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
evgeni91
Редовен

Местожителство: Видин
гласове: 3

МнениеПуснато на: Tue May 06, 2008 10:38 pm    Заглавие: зависимост на ъгъл от страни \и обратното(посредством sin)

Всеки един ден ние решаваме задачи, в повечето случаи използвайки за основа тригонометрията, но именно това "решаване" ме притеснява... пример:
Решаваме задача, в която достигаме до дадена стойност за sin(=x)... знаейки че на всеки sinα се съпоставя ъгъл α поглеждаме в четиризначните таблици и казваме каква е що-годе приблизителната стойност на ъгъла _(α)... обаче .... съгласете се че това не може да се нарече решаване... имам в предвид, че вземането на приблизителни стойности винаги на готово не би трябвало да е метод, с който да свикваме... \на практика ние не знаем зависимостта между ъгъла и "sin"_не знаем функциятя по която на всеки ъгъл съответства "sin"
...та, ето го най-после и въпросът ми:
каква е зависимостта между страните и ъглите в един триъгълник? Question Rolling Eyes
ако не сте ме разбрали правилно ... моля ви не пишете за sin, cos_теореми, ще бъде голямя глупост.! Smile ако има такива дето ме разбраха пишете защото това е интересно и може доста да се каже... Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

гласове: 20

МнениеПуснато на: Tue May 06, 2008 11:32 pm    Заглавие:

Ако sin x = a и |x| ≤ п/2, |a|≤1, то x се определя посредством обратната тригономертична функция f(x) = arcsin x дефинирана за |x|≤1.
Например ако имаш sin x = 0.1, то x = arcsin 0.1.
С други думи, x = arcsin a (аркус синус a) е ъгълът x мерен в радиани, от интервала [-п/2, п/2], чийто синус е числото а, т. е. решението на уравнението sin x = a при |x|≤п/2 и |a|≤1 е x = arcsin a.
Така за отношения между страните на правоъгълен триъгълник обратните тригонометричните функции са коректно дефинирани, поради неравенството на триъгълника.
По принцип правилно ви учат да работите с таблиците за намиране на приближените стойности, тъй като да се сметне стойност на тригонометрична или обратна тригонометрична функция за произволна стойност от дефиниционното множество на съответната функция, трябва да се използва апарат от математическия анализ или числените методи, което си е вече доста по-дебела задачка Wink .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
evgeni91
Редовен

МнениеПуснато на: Wed May 07, 2008 3:36 pm    Заглавие:

...не съм запознат с "arcsin" и мерси ...ще се опитам да разгледам цялата тази дебела задача!
Но неволята ме ститна и мен и бях започнал да търся собствено решение... а именно:
Дадени са три елемента: a,b(отсечки с общо начало) и α(_ъгъла заключен между тях);
Търси се третата страна (=c)! (DM: a,b>=0; α [0;180] );
....условието мисля напълно предполага определянето\ намирането на зависимост между страни и ъгли.
и така: след доста сметки стигам до следните частни случаи:
1. α=0 => c = модул(a-b ) <=> модул √( a.a + b.b - √4.a.b)
2. α=30 => c = √( a.a + b.b - √3.a.b) <=> √( a.a + b.b - √3.a.b)
3. α=45 => c = √( a.a + b.b - √2.a.b) <=> √( a.a + b.b - √2.a.b)
4. α=60 => c = √( a.a + b.b - a.b) <=> √( a.a + b.b - √1.a.b)
5. α=90 => c = √( a.a + b.b ) <=> √( a.a + b.b - √0.a.b)
6. α=90+30 => c = √( a.a + b.b + a.b ) <=> √( a.a + b.b + √1.a.b)
7. α=90+45 => c = √( a.a + b.b + √2.a.b) <=> √( a.a + b.b + √2.a.b)
8. α=90+60 => c = √( a.a + b.b + √3.a.b) <=> √( a.a + b.b + √3.a.b)
9. α=90+90 => c = ( a + b) <=> √( a.a + b.b + √4.a.b)

1-9. α [0:180] => c = √( a.a + b.b + x.a.b) , където x [-2;2]

... на всяко "x" можем да съпоставим "с", но явно е, че "x" зависи от ъгъл_"α" => намирайки зависимостта "x"~ ъгъл_"α" ще намерим и търсената между ъгъл_"α" ~ "с"
... и така ... "x"~ ъгъл_"α" = ? тук вече нанасям ъглите и x (с DM:α [0:180], x [-2;2])
на кординатната система и става очевидно че изменението в интервала за α [0;90] <=> на това в интервала α [90;180], аналогично е за [0;45], [45;90], [90;135] и [135;180]...
...и.... това се явява предела на моите знания, ако можеше да се намери изменението
в интервала от [0;45], то всичко щеше да е ок, но как !?
евентуално да има някои метод по дадени последователни стойности да се получи функция... ?!
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Wed May 07, 2008 4:08 pm    Заглавие:

единствената зависимост е, че на по- голяма страна отговаря по- голям ъгъл и че на равни страни отговарят равни ъгли..
но, ако те интересува зависимост, от типа отношение, просто трябва да работиш с триг. функции.
пример: синусова теорема!!!
Върнете се в началото
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Wed May 07, 2008 4:48 pm    Заглавие:

Алеле, алеле, алеле Shocked
Това за което говориш си е чиста косинусова теорема. Да те светна нещо.
Зависимостта, на х от алфа, която търсиш е x = 2cos α.
Тогава имаш c=√(a2+b2 - 2abcos α)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Infernum
Фен на форума

МнениеПуснато на: Wed May 07, 2008 5:06 pm    Заглавие:

Иначе, ако те интересува как се пресмятат приближено стойностите на функцията cos x, използвай развитието на последната функция в степенен ред или апроксимирай функцията по формулата на Тейлор с полином от най-ниска степен, който да ти осигурява максималната желана точност.
Макар че, както си тръгнал, сигурно и корена ще трябва да апроксимираш.
Та това е.
Точната зависимост е тази, която споменах в предния пост.
За смятане има компютри, а ако те интересува принципно-теоретичния начин, трябва да се поровиш малко. Нямам нищо против да ти обясня, ама щом арксинуса не ти е ясен, незнам.
Върнете се в началото
evgeni91
Редовен

МнениеПуснато на: Wed May 07, 2008 8:07 pm    Заглавие:

аз идеятя за "arcsin" я схванах общо взето( за което наистина благодаря) . За sin,cos_теоремите разбирам, че се припокриват с по-горе написаното обаче търся връзката страна~ъгъл или sin~ъгъл, т.e. как на всеки ъгъл по дадено правило_(=?) съотнасяме sin\cos\страна. ...нарочно и не редставям нещата във вида на теоремите защото те ми дават ∫ на соs\sin от страните ≠ от ъглите.
с две думи как на всеки sin съпоставяме ъгъл?
Върнете се в началото
r2d2
VIP

Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
гласове: 179

МнениеПуснато на: Wed May 07, 2008 9:04 pm    Заглавие:

evgeni91 написа:

с две думи как на всеки sin съпоставяме ъгъл?

Представи си, че не си чувал за логаритми, а ако не си чувал още по-добре.
Ако решаваш 2х=8 веднага стопляш, че х=3, по същия начин ако решаваш sin x =1/2 и търсиш ъгъл в интервала -90;90 вендага ще кажеш, че х=30.

Същата ситуация решаваш 2х=7 - пълен туман!
Или решаваш sin x =1/3 ...?!

Е, математиците са доказали, че и двете уравнения имат единствено решение (за второто с уговорката, че е от -90;90) и решението на първото са се уговорили да бележат с
[tex]x=\log_2 7[/tex],
a на второто с [tex] x=arcsin(1/3)[/tex].
Слава богу, сега имаме компютри и не е проблем да пресметнем числено и двете!
Преди компютрите, някой яко се е бъхтил и ги е сметнал на ръка!
Върнете се в началото
evgeni91
Редовен

МнениеПуснато на: Wed May 07, 2008 10:44 pm    Заглавие:

...arcsin_ значи.... ще го погледна!
благодаря!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Неравенства Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.