Регистрирайте сеРегистрирайте се

Няколко тригонометрични задачки ...

Форум за математика Форуми -> Тригонометрия
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
SwollenMembers
Начинаещ

Местожителство: София
Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6

МнениеПуснато на: Tue May 06, 2008 6:56 pm    Заглавие: Няколко тригонометрични задачки ...

1) Да се докаже, че: sin2 ( [tex]\frac{\pi }{8 } + \alpha[/tex] ) - sin2 ( [tex]\frac{\pi }{8 } - \alpha[/tex] ) = [tex]\frac{sin2\alpha }{ 2sin\pi /4 } [/tex] *като последното [tex] \pi /4 [/tex] имам предвид [tex]\frac{\pi }{ 4} [/tex] просто формулата не се получава в знаменател да сложиш дроб ....

2) Стойността на израза (sin [tex]\frac{3\pi }{ 8} [/tex] - cos [tex] \frac{\pi }{ 8} [/tex] )tg [tex]\frac{3\pi }{ 4} [/tex] е ...

3) Стойността на израза tg44°.tg45°.tg46° e ...

4) Стойността на израза [tex] \frac{cos25^\circ .sin155^\circ }{ sin50^\circ } [/tex] е число в интервала : а) (0;1) , б) (1;√2) , в) (-1;0) , г) (-√2;1)

5) Ако tg[tex]\beta[/tex] - cotg(180[tex]^\circ - \beta [/tex] ) = [tex]-\frac{5}{2 } [/tex] и [tex]\beta \le 135^\circ [/tex] ,то tg[tex]\beta [/tex] = ..... *като за бета трябва да е строго по-малко от 135 , няма равенство !

6) Изразът [tex]\frac{1}{2 }[/tex] ([tex]-\sqrt{3}sin\alpha - cos\alpha [/tex]) е тъждествено равен на : а) sin ([tex]\alpha + 150^\circ [/tex]) б) sin ([tex]\alpha - 150^\circ [/tex]) в) sin ([tex]150^\circ - \alpha [/tex]) г) cos ([tex]150^\circ +\alpha [/tex]) *коренчето е само за 3-ката

7) [tex] (\frac{1}{sin'2\alpha } + \frac{1}{cos'2\alpha } ) [/tex] . (1-cos4[tex]\alpha [/tex]) = .... *Там където след sin и cos има ' значи числото е в степенен показател , а иначе алфата си е долу ... смисъл син на втора по алфа и кос на втора по алфа

8 ) Ако [tex]\alpha \in [/tex] (0; [tex] \frac{\pi }{2 } ) [/tex] , [tex] tg\alpha + cotg\alpha = p [/tex] и [tex]\frac{1}{sin\alpha } + \frac{1}{ cos\alpha } = q [/tex] ,то p2+2p-q2= ....

Ще съм страшно благодарен ,ако някой може да ми помогне с която и да е задачка , много съм далеч от тригонометрията ,а нямам никакво време ... задачките ми трябват до 1-2 дни Sad Освен тях имам страшно много други неща и за това ги поствам тука , попринцип не обичам такива неща , но съм в тежка ситуация . Надявам се някой да прояви разбиране
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Тригонометрия Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.