Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Tue May 06, 2008 4:55 pm Заглавие: Комбинаторика - задачи |
|
|
1) Колко трицифрени четни числа с различни цифри могат да се съставят от цифрите 1,2,3,5 ?
2)Колко трицифрени нечетни числа с различни цифри могат да се съставят от цифрите 0,1,2,4 ?
3)При състезание били подготвени за награди 10 различни книги и 5 разноцветни тениски. По колко начина могат да се съчетаят книга и тениска.
4)Колко обикновенни дроби с различни числител и знаменател могат да се съставят от числата 2,5,7,9
Ако някой може да обясни как се решават подобни значи , ще съм му много благодарен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Tue May 06, 2008 5:50 pm Заглавие: Re: Комбинаторика - задачи |
|
|
| SwollenMembers написа: | 1) Колко трицифрени четни числа с различни цифри могат да се съставят от цифрите 1,2,3,5 ?
Ако някой може да обясни как се решават подобни значи , ще съм му много благодарен. |
Ми с мисъл!
Ето ти първа:
1. Коя цифра е на последно място?
2. Колко други цифри може да са на първо?
3. Колко от останалите на второ? |
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Tue May 06, 2008 7:14 pm Заглавие: Re: Комбинаторика - задачи |
|
|
| r2d2 написа: | | SwollenMembers написа: | 1) Колко трицифрени четни числа с различни цифри могат да се съставят от цифрите 1,2,3,5 ?
Ми с мисъл!
Ето ти първа:
1. Коя цифра е на последно място?
2. Колко други цифри може да са на първо?
3. Колко от останалите на второ? |
ОК , по тази логика - лесно ще се сметне ... ами ако в условието броя на цифрите е много голям ... примерно са ти дадени 10000000 цифри. Няма ли някаква формула или нещо подобно ? |
|
|
 |
Garoll Напреднал
     гласове: 15
|
Пуснато на: Tue May 06, 2008 7:45 pm Заглавие: |
|
|
Аз получавам следните отговори:
1) 6
2) 4
3) 50
4)12
А по въпросът ти - няма точно определена формула за това,могат да се използват няколко от познатите формули за пермутации , вариации или комбинации в зависимост от задачата , но точно тези задачи по лесно е по метода , който r2d2 каза.
Няма да ти дадат задача с 100000 цифри на изпит...ако ти трябва за някакъв практичен случай сядаш колкото време е необходимо и мъдруваш как ще стане... |
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Tue May 06, 2008 10:34 pm Заглавие: |
|
|
Ок , много благодаря и на двамата  |
|
|
 |
ani_333 Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 5:26 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте, някои дали може да състави по една задача за вариации , комбинации и пермутации без повторение ако може да са по-сложни че ми трябват за реферат  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|