Регистрирайте се
Въпрос относно граница на функция
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Spider Iovkov VIP

гласове: 129
|
Пуснато на: Wed Apr 30, 2008 10:23 am Заглавие: Въпрос относно граница на функция |
|
|
Можете ли да ми обясните какво е това граница на функция? Аз имах един учебник и там се споменаваше за някаква точка на сгъствяне и някакви подобни, но не разбрах много добре. Извинете, ако темата е досадна и изглежда малоумна, но този материал е премахнат от програмата ми и не се учи. Как точно се изчисляват границите на функции? Аз знам едни формули за произведение, частно, сбор, ..., но ми е трудно да ги прилагам. Ще съм благодарен, ако драснете някой и друг ред. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Wed Apr 30, 2008 10:31 am Заглавие: |
|
|
Това е наистина полезно, но едва ли някой ще се наеме да го обяснява защото го пише в учебници за 12 клас иначе ако имаш справочник.. това жълтото с таблиците на sin i cos... отвори на 46-та стр. там пише ... ам ане е обяснено много добре
На мен също ще ми е интересно да го прочета някъде  |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Apr 30, 2008 11:15 am Заглавие: |
|
|
едно уточнение:
точка на сгъстяване имаме при редици:
ще се постарая да обясня понятието граница на ф-я, без стандартните дефиниции, защото надали ще ги разбереш...
нека разгледаме една простичка линейна функция:
[tex] y=x+4 [/tex]
ще започна да давам стойности на х, близки до 2
[tex] x=1,5=>y=5,5[/tex]
[tex] x=1,8 =>y=5,8[/tex]
[tex]x=1,9 =>y=5,9[/tex]
[tex]x=1,999=>y=5,999[/tex]
установяваме, че когато аргументът проближава неограничено близко до 2, стойностите на функцията стават неограничено близки до 6.
тогава 6 наричаме граница на ф-та при х, клонящо към 2
[tex] lim_{x->2}(x+4)=2+4=6 [/tex]
това, което направих се нарича директен граничен преход.
ако една функция е сбор(разлика) или произведение от функции, които имат граница в някаква точка, то границата и е съответно сбор(разлика) или произведение от границите на съответните функции.
ако една функция е частно на две функции, които имат граница в дадена точка, то и функцията има граница, в тази точка.
но, има една особеност. ако границите на числителя и знаменателя са 0, какво става с границата на самата функция.
тя очевидно не е [tex]\frac{0}{ 0} [/tex], защото това е неопределена форма. тук директният граничен преход е невъзможен. затова се стремим да разложим числителя и знаменателя на множители и да съкратим. давам пример:
[tex]lim_{x->1}\frac{x^{2}-3x+2}{x^{2}-1 }= lim_{x->1}\frac{(x-2)(x-1)}{(x+1)(x-1)}=[/tex]
[tex]=lim_{x->1}\frac{x-2}{x+1 }=\frac{1-2}{ 1+1} =-\frac{1}{2 } [/tex]
да разгледаме функцията [tex]y=x^{2}-4 [/tex] забелязваме, че когато аргументът става неограничено малък или неограничено голям(т.е. клони към минус или плюс безкрайност), стойностите на функцията стават неограничено големи. тогава тя няма граница, но казваме, че границата е плюс безкрайност.
как да намерим граница на функция, която е отношение на два многочлена, при х, клонящо към безкрайност?
изнасяме най- високата степен в числител и в знаменател и съкращаваме.
преди да дам пример, ще допълня, че функции от вида
[tex]\frac{a}{x^{n} }, n>0 [/tex], където а е произволно число, при х, клонящо към безкрайност имат граница 0.
такива функции наричаме безкрайно малки
[tex] lim_{x->\infty }\frac{2x^{3}-3x}{3x^{3}+1 }= lim_{x->\infty }\frac{x^{3}(2-\frac{3}{x^{2} }) }{x^{3}(3+\frac{1}{x^{3} } ) }=\frac{2-0}{3+0 }=\frac{2}{3 } [/tex]
в този пример степента на числителя и знаменателя е една и съща и тогава границата е отношение от коефициентите пред най- високата степен в числителя и знаменателя!
[tex]lim_{x->\infty }\frac{x^{2}-1}{x^{4}+1 }= lim_{x->\infty }\frac{x^{4}(\frac{1}{x^{2} }-\frac{1}{x^{4} }) }{x^{4}(1+\frac{1}{x^{4} }) }=\frac{0-0}{1+0 }=0 [/tex]
когато степента на числителя е по- малка от степента на знаменателя, границата на такава дробна функция винаги е 0
ако степента на числителя е по- голяма, от тази на знаменателя, границата е безкрайност.
има още много, какво да се каже за граници. например за лява и дясна граница...
ще допълня след време... |
|
|
 |
Spider Iovkov VIP

гласове: 129
|
Пуснато на: Wed Apr 30, 2008 11:37 am Заглавие: |
|
|
Каква е границата на функцията [tex]x^2+3x-6[/tex]? Трябва ли отново да изберем прозвoлно число и спрямо него да следим "поведението" на функцията, като даваме стойности, произволно близки до избраното число?
[tex]x->1: x=1 \Rightarrow -2;[/tex]
[tex]x=0,5 \Rightarrow -4,25.[/tex] 
Последната промяна е направена от Spider Iovkov на Wed Apr 30, 2008 11:53 am; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed Apr 30, 2008 11:39 am Заглавие: |
|
|
| при х, клонящо към колко? това трябва да е дадено в задачата |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Wed Apr 30, 2008 11:40 am Заглавие: |
|
|
до колкото разбрах ако х-> 5 примерно заместваш с 5 и гледаш какво ще стане а пък ако х->∞ границата е... безкрайност  |
|
|
 |
M_Velinova Фен на форума
   гласове: 21
|
Пуснато на: Wed Apr 30, 2008 12:36 pm Заглавие: |
|
|
Ох, от опростяване на така наречената Висша математика, ме хвана срам. Ами тя затова се нарича Висша - в нашия случай висш пилотаж в средното образование.
Трябва подготовка.
Как без да е осъзнато определението за граница на редица ще обясните граница на функция? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed Apr 30, 2008 12:58 pm Заглавие: |
|
|
ти да не си мислиш, че мен не ме е срам!!!!
това е положението- параграф 22
знаеш, че вече този дял е изхвърлен от 1-во равнище, но се дава на изпити  |
|
|
 |
MuTaKa Редовен
    гласове: 2
|
Пуснато на: Wed Apr 30, 2008 3:05 pm Заглавие: |
|
|
| Емо написа: | | Каква е границата на функцията [tex]x^2+3x-6[/tex]? |
Границата е равна на границата на x^2 + границата на 3х - границата на 6, която е -6
В случая няма нужда от някакви преобразования.. Ако обаче при директно заместване с числото (или спецялната точка), наречено по-долу х0, се получи неопределена форма (const./0; 0/0; 0/~; ~/0; ~/~), трябва да се направят допълнителни пресмятания, които обикновено не са сложни, но е по-добре учителят ти по математика да ти обясни как става, използвайки конкретен пример!
ГРАНИЦА НА ФУНКЦИЯ:
Една функция се нарича "ограничена" отгоре (отдолу), когато множеството от функционалните й стойности е ограничено отгоре (отдолу). Функцията е "ограничена", когато е ограничена отгоре и отдолу! Съгласно принципа за непрекъснатост фунцкията ще има точна горна или точна долна граница. (не е задължително това да е функционална стойност)
Ако f(x) е дефинирана в М и x0 е такава точка, че каквато и околност на х0 да вземем, в нея има точки от М, различни от х0.
f(x) има граница при х->х0, ако при всеки избор на редицата х1,х2,х3... от М, клоняща към х0, съответната редица от функционални стойности f(x1),f(x2),f(x3)... e сходяща! (щом питаш за граница на функция, предполагам си наясно със сходимост и граница на редица)
Границата на f(x) не зависи от избора на редицата х1,х2,х3... Да кажем, че това е едно число "q"!
С други думи: Ако f(x) клони към q, при х, клонящо към х0, то за всяко m може да се намери число n, евентуално зависещо от m, такова че за всяко х от М, различно от х0, за което |x-x0|<n е в сила |f(x)-q|<m.
Използвана литература: Диференциално смятане - Я. Тагамлицки |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|