Регистрирайте сеРегистрирайте се

Как да разгърна пресечен конус?

Форум за математика Форуми -> Лица / Обеми
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
alistar
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Apr 28, 2008 11:45 am    Заглавие: Как да разгърна пресечен конус?

Привет на всички. Имам трудна задачка. Занимавам се с реклама и ми е нужен начин да разгърна пресечен конус с произволна форма. Нужно ми е да построя грефиката в една равнина. Да изкарам кройката да речем от плексигас/материала е без значение/ Сигурен съм,че трябва има по-интелигентен начин за това,от колкото бабешкото налагане и рязане на мястоSmile Как да разгърна и начератя лицето? Предварително благодаря!Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
M_Velinova
Фен на форума

Местожителство: Sofia
гласове: 21

МнениеПуснато на: Tue Apr 29, 2008 10:49 am    Заглавие:

Както във всяка поставена задача(независимо дали е математическа или от друга сфера на действие) е необходимо да се знае какво е дадено и каква е целта. Просто да се формулира условие.
Например, в случая искаш да построиш пресечен конус, който да е висок 1 метър и да има радиуси на основите 0,5 метра и 0,2 метра. Напиши какви са началните условия и ще ти напиша формула и последователност на изпълнение с чертеж.
Идеята е да се построят дъги от 2 концентрични окръжности(т.е. с общ център, но трябва да пресметнеш ъгълчето за този кръгов сектор.

Vel
Върнете се в началото
alistar
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Apr 29, 2008 11:00 am    Заглавие:

Ами, нямам конкретна задача с точни размери. Имам идея за нещо изпълнено с пресечен конус...Материалите,които ползвам са на листи с размери 3,05/2,05 (м) При тая дължина на листа не мога да имам по-голям диаметър от 0,97 (м) Да вземем примерно основа: 0,90/височина 0,40/и 2-рия диаметър да е ..0,70 Пиша съвсем примерни размери. Искам да се науча да правя това изчисление,за да мога да го прилагам в практиката. Благодаря много! Може да се свържете и на скайп: alistar3-ще мога да обясня повече...
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Tue Apr 29, 2008 12:06 pm    Заглавие:

така, направих чертеж. развивката на пресечен конус е разлика на два сектора, от два концентрични кръга.
това е фигурата ABCD. голямата дъга AB е дължината на долната основа на пресечения конус с радиус R.
малката дъга CD е дължината на малката основа на пресечения конус с радиус r.
доколкото разбрах ти имаш двата радиуса и височината на пресечения конус, която ще ознаим с H
за да направиш развивката ще ти е необходим ъгъл алфа, BO=l(l-радиус на голямата концентрична окръжност) и OD=l1-(радиус на малката концентрична окръжност)
ще опиша стъпките, които трябва да направиш по дадени R,r,H, за да намериш [tex]l, l_{1}, \alpha [/tex]

[tex]1.h=\frac{rH}{R-r } [/tex]

[tex]2.l_{1}=\sqrt{h^{2}+r^{2}} [/tex]

[tex]3.l=\frac{Rl_{1}}{r }[/tex]

[tex]4.\alpha =\frac{360^\circ.R }{l } [/tex]

така вече имаш всичко необходимо за да направиш концентричните кръгове с радиуси
[tex]l; l_{1}[/tex] и ъгъл [tex]\alpha [/tex], за да оформиш секторите

сектор.png
 Description:
 Големина на файла:  17.35 KB
 Видяна:  18580 пъти(s)

сектор.png

Върнете се в началото
alistar
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Apr 29, 2008 1:07 pm    Заглавие:

ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на Val и Ганка за помоща! Имам си нова гънка в мозъкаSmile))) Сега вече ми се вижда просто,което означава,че все пак е гениално Laughing Пак благодаря! Laughing
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Лица / Обеми Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.