Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Saposto_MM Напреднал

гласове: 67
|
Пуснато на: Sun Apr 20, 2008 7:32 pm Заглавие: Медицентрове |
|
|
O e произволна външна точка за ▲ABC с медицентър G. С G1, G2, G3 означаваме съответно медицентровете на ▲AOB, ▲AOC, ▲BOC, а с M медицентъра на ▲G1G2G3. Да се докаже:
а)O, M и G лежат на една права;
б)М дели OG в отношение 2:1 считано от O.
Аз решавам задачата лесно с вектори, но не съм мислил за чисто геометрично решение. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Футуролог Начинаещ
   гласове: 7
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 8:05 pm Заглавие: Хомотетия! |
|
|
Отговорът според мен е хомотетия с център О и коефициент 3/2. Много удобно.
Нека А1, В1 и С1 са средите съответно на страните ВС, СА и АВ. Тогва хомотетията изобразява G1 в С1, защото ОС1 е медиана в ▲АВО и ОС1 = 3/2 ОG1. Аналогично G2 се изобразява в В1 и G3 се изобразява в С1. С други думи ▲G1G2G3 се изобразява в ▲А1В1С1, който е съставен от средните отсечки в ▲АВС. Тогава медицентърът М на ▲G1G2G3 се изобразява чрез хомотетията в медицентъра на ▲А1В1С1. Но тъй като ▲А1В1С1 е направен от средните отсечки на ▲АВС, то медицентроете им съвпадат, т.е. G е медицентъра на ▲А1В1С1. Оттук следва, че G e образа на М под действието на хомотетията с център О. Така можем да заключим, че О, М и G лежат на една права и М дели ОG в съотношение 2:1, понеже коефициентът на хомотетия е 3/2. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|