| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
(((Keiti))) Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Apr 20, 2008 4:33 pm Заглавие: Помощ за 3задачи от Синусова теорема |
|
|
Здравейте, трябват ми спешно решенията и обесненията към 3 задачи от Синусова теорема! Задачите са следните:
1ва задача:В ▲ABC са дадени α = 45°, β = 30°. Върху страната AB е избрана точка M. Радиусът на окръжността описаната около ▲AMC е R. Намерете радиуса на описаната около ▲ MBC окръжност.
2ра задача: За ▲ ABC са дадени BC = a, а ъгъл BAC = α. Намерете радиуса на описаната около ▲ BCL окръжност където L е пресечна точка на ъглополовящите на ▲.
3та задача: В ▲ ABC ъглите при върховете A и B са съответно α и β. Върху страната AB е избрана точка M. Радиусът на окръжността, описаната върху ▲ AMC е R. Намерете радиуса на описаната около ▲ MBC окръжност.
Благодаря ви много предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Sun Apr 20, 2008 5:35 pm Заглавие: Re: Помощ за 3задачи от Синусова теорема |
|
|
| (((Keiti))) написа: | Здравейте, трябват ми спешно решенията и обесненията към 3 задачи от Синусова теорема! Задачите са следните:
1ва задача:В ▲ABC са дадени α = 45°, β = 30°. Върху страната AB е избрана точка M. Радиусът на окръжността описаната около ▲AMC е R. Намерете радиуса на описаната около ▲ MBC окръжност.
2ра задача: За ▲ ABC са дадени BC = a, а ъгъл BAC = α. Намерете радиуса на описаната около ▲ BCL окръжност където L е пресечна точка на ъглополовящите на ▲.
3та задача: В ▲ ABC ъглите при върховете A и B са съответно α и β. Върху страната AB е избрана точка M. Радиусът на окръжността, описаната върху ▲ AMC е R. Намерете радиуса на описаната около ▲ MBC окръжност.
Благодаря ви много предварително! |
1) В ▲AMC изразяваш MC от синусова теорема като ползваш даденият радиус и ъгъла срещу тази страна. После в ▲MBC отново ползваш синусова теорема като този път знаеш страната срещу ъгъла и търсиш радиуса  |
|
|
 |
error Начинаещ
         гласове: 6
|
Пуснато на: Sun Apr 20, 2008 9:30 pm Заглавие: |
|
|
Относно 2ра задача:
Еми знаеш че L е пресечна точка на ъглаполовящите това ти дава че ако [tex]\angle [/tex]САВ=α то [tex]\angle [/tex]СLВ=90+α/2
и сега за да намериш радиуса на описаната окръжност използваш синусoва теорема
a/sin90+α=2R |
|
|
 |
(((Keiti))) Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Apr 20, 2008 9:43 pm Заглавие: |
|
|
nikolavp Благодаря ти, направих както си ме посъветвал ии получих верния отговор.. и най-важното е че мисля че я разбрах.
error - точно реших задачата и започнах да пиша в темата и видях че си писал. Утре ще напиша решението ми на задчата че сега нямам много време,. Благодаря и на теб.
Сега само 3та остана..  |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Sun Apr 20, 2008 9:50 pm Заглавие: |
|
|
| 3та: От син. теорема изразяваш МС от тр.АМС чрез R и α и после заместваш в син. теорема за тр.ВМС и β. |
|
|
 |
error Начинаещ
         гласове: 6
|
Пуснато на: Sun Apr 20, 2008 9:56 pm Заглавие: |
|
|
а бе 3 та е много лека
правиш синусова за АМС получаваш СМ