Регистрирайте сеРегистрирайте се

C++


 
   Форум за математика Форуми -> Информатика/Компютри
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Marina92
Начинаещ


Регистриран на: 26 Nov 2007
Мнения: 37

Репутация: 6.1Репутация: 6.1Репутация: 6.1Репутация: 6.1Репутация: 6.1Репутация: 6.1

МнениеПуснато на: Thu Apr 17, 2008 2:55 pm    Заглавие: C++

Здравейте..Начинаеща съм в информатиката и имам нужда от малко помощ.Ще се радвам ако някой от вас има време и подаде едно рамо.Задачките са следните :

1. S= 1 + x/1! + x*2 /2! + x*3 / 3! ... x*n / n!
2. От клавиатурата се въвеждо едно число - М - ест.Да се провери дали в записа му участва 5.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама







Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Irrefutable
Напреднал


Регистриран на: 15 Jul 2007
Мнения: 298
Местожителство: София
Репутация: 28.8Репутация: 28.8Репутация: 28.8
гласове: 5

МнениеПуснато на: Thu Apr 17, 2008 3:46 pm    Заглавие:

Ето ти втора:
Код:
#include <iostream>
using namespace std;
int main(){
    string A; cin>>A;
    cout<< ( A.find_first_of("5")!=string::npos);
    return 0;
};

Първа вече е писана в форума( сигурно даже няколко пъти ).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
me4o
Начинаещ


Регистриран на: 12 Apr 2007
Мнения: 34

Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3Репутация: 6.3

МнениеПуснато на: Thu Apr 17, 2008 3:53 pm    Заглавие:

Hint за първата: Натрупвай сумата в една променлива, като примерно имаш променлива числител в която на всяка стъпка я умножаваш по x, и една за знаменател в която на всяка стъпка я умножаваш по следващото естествено число. Цикълът на натрупвания трябва да спре ако разликата между два съседни члена на реда стане по малък от някакво малко число(Примерно 0.00001).

Hint за втората: Взимаш остатъка от делене на 10 и сравняваш с 5. Примерно 1234%10 дава 4. За да достигнеш до следващата цифра на числото делиш на 10. Примерно 1234/10 = 123.(Можеш и да обърнеш числото в стринг и да използваш готова функция за търсене на символ в него).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
КММ1
Начинаещ


Регистриран на: 04 Jan 2009
Мнения: 6
Местожителство: г.Враца

МнениеПуснато на: Sun Jan 04, 2009 4:12 pm    Заглавие:

Здравейте приятели,имам нуйда от помощ!Немога да направя една задачка на C++.
А сам го закасал!Моля за помощ.
Ето я и задачката.

В магазин за строителни материали е въведена автоматизирана обработка на
операциите по доставака и продажба на материалите.Информацията е записана в файл,
като за всеки материал са въведени следните данни:
-код на материала - 8-цифрово цяло число:
-наименование на материала - символен низ до 20 символа:
-налично количество:
-еденична мярка:
-минимално необходимо количесво:
-максимало допустимо количесво:
-цена на едро:
-цена на дребно:
-дата на последната доставка:
Да се състави програма,която:
1:Да извежда справка за наличните материали по зададен код или наименование.
2:Да извежда справка за доставени след определена дата материали по зададен код
или наименование.


Това е приятели,моля за помощ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
me4kaizrod
Начинаещ


Регистриран на: 29 Apr 2009
Мнения: 2

Репутация: -0.6
гласове: 1

МнениеПуснато на: Wed Apr 29, 2009 10:10 am    Заглавие:

ХОРА ИМАМ НУЖДА ОТ РЕШЕНИЕ НА ЗАДАЧАТА:
write a c++ program:
enters from the keyboard 12 integers and stores them in an array named d;
finds and prints the smallest value and its position
copies to a new array named b and odd elements , positioned before the last smallest element
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
me4kaizrod
Начинаещ


Регистриран на: 29 Apr 2009
Мнения: 2

Репутация: -0.6
гласове: 1

МнениеПуснато на: Wed Apr 29, 2009 10:11 am    Заглавие:

A също така СТРОНЦИ Е МЕЧКА ИЗРОД
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
danielkosh
Начинаещ


Регистриран на: 03 Dec 2009
Мнения: 1


МнениеПуснато на: Thu Dec 03, 2009 1:10 am    Заглавие:

Хора,

можете ли да ми препоръчате книга/учебник по С++ с подобни на горната задачи с отговори и обяснения? А, и трябва да е на достъппно ниво, защото не съм много напреднал, но ще пиша дипломна работа и ми трябва повече информация и с някои неща трябва да се запозная из основи...

Благодаря много!
Дан

..............................................................................
http://www.temi-informatika.com
http://www.plateni.com
http://www.referatikursovi.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
garion
Напреднал


Регистриран на: 10 Jan 2008
Мнения: 373

Репутация: 57.1
гласове: 13

МнениеПуснато на: Thu Dec 03, 2009 2:47 pm    Заглавие:

danielkosh написа:
Хора,

можете ли да ми препоръчате книга/учебник по С++ с подобни на горната задачи с отговори и обяснения? А, и трябва да е на достъппно ниво, защото не съм много напреднал, но ще пиша дипломна работа и ми трябва повече информация и с някои неща трябва да се запозная из основи...

Благодаря много!
Дан

Двете книги на Хърбърт Шилдт - "Практически С" и "Практически С++"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
azdar
Начинаещ


Регистриран на: 01 Dec 2009
Мнения: 35

Репутация: 1.7

МнениеПуснато на: Thu Dec 03, 2009 3:01 pm    Заглавие:

Това чудо да не би да се учи в 11-ти клас ?!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hell_owner
Начинаещ


Регистриран на: 06 Dec 2009
Мнения: 8


МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 9:32 pm    Заглавие:

Здравейте на всички.

Понеже неможах да си пусна моя тема ще пиша в тази, за което се извинявам на автора. Smile

Имам следната задача.

На C++ ...

Да се напише програма която отпечатва таблица с числата от 1 до 20 и съответното им означение в осмична и шестнадесетична бройни системи.
Моля за помощ Sad
Благодаря предварително Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin123456
Фен на форума


Регистриран на: 23 Oct 2009
Мнения: 533

Репутация: 33.9Репутация: 33.9Репутация: 33.9
гласове: 15

МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 9:42 pm    Заглавие:

аз пиша на C# и c++ учих преди 4 години. но ако говориш за конзолно приложение, то в c++ има оператори за изход в осмична и шеснайсетична система
cout<<hex<<числото
cout<<oct<<числото
по подразбиране cout изкарва в десетична система числата
в твоя случай пускаш един цикъл от 1 до 20, с определени зададени ширини (за да изглежда като таблица
) отпечатваш
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hell_owner
Начинаещ


Регистриран на: 06 Dec 2009
Мнения: 8


МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 9:46 pm    Заглавие:

Даа идеята ми се струва добра. (happy)
Въпреки че не разбирам много, ще се пробвам сам да го осъществя (e не отказвам и още помощ де Smile )

Благодаря за бързия отговор Smile Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin123456
Фен на форума


Регистриран на: 23 Oct 2009
Мнения: 533

Репутация: 33.9Репутация: 33.9Репутация: 33.9
гласове: 15

МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 9:50 pm    Заглавие:

в момента нямам инсталирано студио vs 6.0 за да напиша кода и да го пратя
имам само vs .net 08
единствено помисли за setw аргумента на потока cout или cout.width(ширина) ...
пробвай да видиш за форматирането
ето ти един пример, който намерих в интернет
int main(int argc, char* argv[])
{
cout.width(10) ;
cout << right << "Test" << endl;
cout << left << "Test 2" << endl;
cout << internal <<"Test 3" << endl;
cout << endl;
cout.precision(2) ;
cout << 45.678 << endl;
cout << uppercase << "David" << endl;
cout.precision(Cool ;
cout << scientific << endl;
cout << 450678762345.123 << endl;
cout << fixed << endl;
cout << 450678762345.123 << endl;
cout << showbase << endl;
cout << showpos << endl;
cout << hex << endl;
cout << 1234 << endl;
cout << oct << endl;
cout << 1234 << endl;
cout << dec << endl;
cout << 1234 << endl;
cout << noshowbase << endl;
cout << noshowpos << endl;
cout.unsetf(ios::uppercase) ;
cout << hex << endl;
cout << 1234 << endl;
cout << oct << endl;
cout << 1234 << endl;
cout << dec << endl;
cout << 1234 << endl;
return 0;
}

The output from this is below, with one or two extra line spaces removed for clarity.

Test
Test 2
Test 3
46
David

4.50678762E+011

450678762345.12299000

0X4D2
02322
+1234

4d2
2322
1234

за различни форматирания с опции
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hell_owner
Начинаещ


Регистриран на: 06 Dec 2009
Мнения: 8


МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 10:05 pm    Заглавие:

хубавото е че разбрах горе долу как става да ги изкара в различните бройни системи...
лошото е че немога да си обесня как точно да я напиша...
както ти каза ще има цикъл

for(i=0;i<=20;i++)

и после нещо ми бягат нещата.. Ще го мисля Crying or Very sad

Мерси пак Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin123456
Фен на форума


Регистриран на: 23 Oct 2009
Мнения: 533

Репутация: 33.9Репутация: 33.9Репутация: 33.9
гласове: 15

МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 10:09 pm    Заглавие:

for (i=1; i<=20; i++)
cout<<i<<\t<oct<<i<<\t<<hex<<i<<endl
това не става ли
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hell_owner
Начинаещ


Регистриран на: 06 Dec 2009
Мнения: 8


МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 10:14 pm    Заглавие:

Аз съм начинаещ и доста от нещата ми се губят примерно това което ти спомена за cout.width или нещо от типа беше... както и "\t" незная за какво е ... сега ще пробвам както ти предлагаш


сега ми предложиха следния вариант ..








Код:
#include <iostream>

using namespace std;

main()
{
      for(int cur_num = 1; cur_num<=20; cur_num++) {
        printf("Decimal: %d\n", cur_num);
        printf("Octal: %o\n", cur_num);
        printf("Hexdecimal: %#X\n", cur_num);
        printf("\n---\n\n");
      }
     
      system("Pause");
     
      return 0;
}


кажи ти какво мислиш по въпроса
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin123456
Фен на форума


Регистриран на: 23 Oct 2009
Мнения: 533

Репутация: 33.9Репутация: 33.9Репутация: 33.9
гласове: 15

МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 10:27 pm    Заглавие:

towa e na C, не на C++
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hell_owner
Начинаещ


Регистриран на: 06 Dec 2009
Мнения: 8


МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 10:30 pm    Заглавие:

martin123456 написа:
towa e na C, не на C++


лошо Sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hell_owner
Начинаещ


Регистриран на: 06 Dec 2009
Мнения: 8


МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 10:35 pm    Заглавие:

hell_owner написа:
martin123456 написа:
towa e na C, не на C++


лошо Sad


хубавото е че изкарва нещо

Код:
Decimal: 1
Octal: 1
Hexadecimal: 0X1

---

Decimal: 2
Octal: 2
Hexadecimal: 0X2

---

Decimal: 3
Octal: 3
Hexadecimal: 0X3

---

Decimal: 4
Octal: 4
Hexadecimal: 0X4

---

Decimal: 5
Octal: 5
Hexadecimal: 0X5

---

Decimal: 6
Octal: 6
Hexadecimal: 0X6

---

Decimal: 7
Octal: 7
Hexadecimal: 0X7

---

Decimal: 8
Octal: 10
Hexadecimal: 0X8

---

Decimal: 9
Octal: 11
Hexadecimal: 0X9

---

Decimal: 10
Octal: 12
Hexadecimal: 0XA

---

Decimal: 11
Octal: 13
Hexadecimal: 0XB

---

Decimal: 12
Octal: 14
Hexadecimal: 0XC

---

Decimal: 13
Octal: 15
Hexadecimal: 0XD

---

Decimal: 14
Octal: 16
Hexadecimal: 0XE

---

Decimal: 15
Octal: 17
Hexadecimal: 0XF

---

Decimal: 16
Octal: 20
Hexadecimal: 0X10

---

Decimal: 17
Octal: 21
Hexadecimal: 0X11

---

Decimal: 18
Octal: 22
Hexadecimal: 0X12

---

Decimal: 19
Octal: 23
Hexadecimal: 0X13

---

Decimal: 20
Octal: 24
Hexadecimal: 0X14

---

Press any key to continue . . .


лошото е че не е таблица

а и нещо не съм сигурен че така са числата в другите 2 бройни системи
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin123456
Фен на форума


Регистриран на: 23 Oct 2009
Мнения: 533

Репутация: 33.9Репутация: 33.9Репутация: 33.9
гласове: 15

МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 10:49 pm    Заглавие:

числата в други бройни системи са си така
не може runtime да извежда грешни отговори
а това че не са в таблоица казах ти формитаирай всяко число да е дълго например 30 символа
с setw zadaи имена на колоните на таблиците 30 например
имена : десично, осмично, шеснайсетично
задай дясно подравняване на имената на колоните
после използвай цикъла, който ти казах но без знака за табулация a setw 30
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hell_owner
Начинаещ


Регистриран на: 06 Dec 2009
Мнения: 8


МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 10:59 pm    Заглавие:

e da no v sluchaq pozlvame printf() ... za da moga da pozlvam %o , %x , %d Sad

a tova s tablicata kakto ti kaza shte stane ako e s cout<<

ili pak neshto ne sum v chas Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin123456
Фен на форума


Регистриран на: 23 Oct 2009
Мнения: 533

Репутация: 33.9Репутация: 33.9Репутация: 33.9
гласове: 15

МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 11:03 pm    Заглавие:

и с двата езика можеш да отпечатваш таблици
относно десичтно, осмично и шеснайсетично видя как става и с C и с C++.ю
в момента проблемът е да подравниш изхода че да е табличен
сорри но не мога да тествам сега, нямам студиото
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hell_owner
Начинаещ


Регистриран на: 06 Dec 2009
Мнения: 8


МнениеПуснато на: Sun Dec 06, 2009 11:35 pm    Заглавие:

Код:
#include <iostream>

using namespace std;

main()

{     printf("Dec:\tOct:\tHex:\n");
      for(int cur_num = 1; cur_num<=20; cur_num++) {
        printf("%d\t%o\t%X\n", cur_num, cur_num, cur_num);
      }
     
      system("Pause");
     
      return 0;
}



и ето резултата:

Код:
Dec:    Oct:    Hex:
1       1       1
2       2       2
3       3       3
4       4       4
5       5       5
6       6       6
7       7       7
8       10      8
9       11      9
10      12      A
11      13      B
12      14      C
13      15      D
14      16      E
15      17      F
16      20      10
17      21      11
18      22      12
19      23      13
20      24      14
Press any key to continue . . .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
azdar
Начинаещ


Регистриран на: 01 Dec 2009
Мнения: 35

Репутация: 1.7

МнениеПуснато на: Thu Jan 07, 2010 11:32 pm    Заглавие:

Може ли някой да ми каже дали C++ се изучава във всяко училище като част от учебната програма или само в определени и кога ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Информатика/Компютри Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.