| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
simon_kazakov Начинаещ

гласове: 4
|
Пуснато на: Thu Apr 10, 2008 11:37 pm Заглавие: Равностранен триъгълник ??? |
|
|
Еххх, тази планиметрия ...
Наскоро си взех сборника на Христо Пачев : "Планиметрия в примерни задачи" и тотално се отчаях... А си мислих, че планиметрията ми върви
Както и да е, ето я задачката, която ме мъчи:
Докажете, че ако височина, медиана и ъглополовяща от три различни върха са равни по дължина, то триъгълникът е равностранен  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 8:58 am Заглавие: |
|
|
ако СМ е медиана, АН- височина, BL- ъглополовяща, като за начало построй през т.М следните две отсечки:
[tex] ML_{1}//BL ; MH_{1}//AH...[/tex] тогава те ще са средни отсечки и ще са равни на половина от медианата...това, като за начало  |
|
|
 |
simon_kazakov Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 9:19 am Заглавие: |
|
|
Да, ъгъл DCB излиза 30 [tex]^\circ [/tex] ... Но дотам Пробвах с удвояване на медианата, успоредно транслиране на ъглополовящата през т. A, т. D, т. M, но нищо не излезна От ML1 || BL какво следва  |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 10:29 am Заглавие: |
|
|
Това е зад. 2.2.2 в зад. 2.2.1 е разгледано допълнителното построение (основно), което води до решаване на задачата . Остава да докажеш (използваш), че ако медианата в триъгълник е половината от страната към която е спусната, то триъгълникът е правоъгълен.
Р.S. По-добре е да се стреснеш в началото на април, отколкото да се събудиш в края на юли!
Успех! |
|
|
 |
simon_kazakov Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 1:58 pm Заглавие: |
|
|
В задача 2.2.1. е построена MH1 || AH от където намираме [tex]\angle [/tex] MCB = 30 [tex]^\circ [/tex]. Обаче в кой триъгълник се получава медиана равна на половината от хипотенузата? Единствено се сещам за това :
MM1 = CM и SM = BL ... От тук ъгъл M1SC stava 90 [tex]^\circ [/tex] и натам е лесно, обаче не знам как да докажа, че SAM1 лежат на една права. |
|
|
 |
simon_kazakov Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 6:58 pm Заглавие: |
|
|
Може ли малко по-подробно решение на задачата ... от няколко дена ме измъчва Не знам, може и лесна да е обаче човек, като забие на една задача и ... Даже и от училище не можаха да ми помогнат да я реша.
"Остава да докажеш (използваш), че ако медианата в триъгълник е половината от страната към която е спусната, то триъгълникът е правоъгълен."
За кой триъгълник трябва да докажа, че е правоъгълен ? |
|
|
 |
bobson Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Sat Apr 12, 2008 9:58 pm Заглавие: |
|
|
Аз опитах да продължа ML1 до пресичането с BC, но и от там нищо не се получава
А иначе от триъгълник ABH излиза, че MH = AM = BM ако докажем, че те са равни и на BH ще се получи много добре
Как да използвам това, че BL е ъглопополовяща.  |
|
|
 |
simon_kazakov Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Apr 12, 2008 10:16 pm Заглавие: |
|
|
| simon_kazakov написа: |
... обаче не знам как да докажа, че SAM1 лежат на една права. |
По-лесно, като че ли ще е така :
От правата AM1 избираме точка S, тача че SM = BL. Така ъгъл M1SC излиза 90[tex]^\circ [/tex] и ще доказваме, че SM|| BL...
Искам да направя малко отклонение и да ви попитам, Ако знаем 3 неща за даден триъгълник, то той би трябвало да може се определи поне до подобие нали ? |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
|
Пуснато на: Sun Apr 13, 2008 4:07 pm Заглавие: |
|
|
Да припомним ако от един връх излизат височина, ъглопол. и медиана, то [tex]h \le l \le m.[/tex]
1. Понеже [tex]h_a=l_b \ge h_b \Rightarrow h_a \ge h_b \Rightarrow a \le b.[/tex]
2. Понеже [tex]h_a=m_c \ge h_c \Rightarrow h_a \ge h_c.[/tex]
Доказахме, че h_a e най-голямата височина.
Ако през М построим успоредни на h_a и h_b, доказваме че [tex]\angle C \le 60.[/tex] Това е направено в зад. 2.2.1.
Сега [tex] m_c=l_b \le m_b \Rightarrow m_c \le m_b.[/tex]
От ф-ла за медианата:
[tex]4m_c^2=2a^2+2b^2-c^2 \;\; 4m_b^2=2a^2+2c^2-b^2.[/tex] Вадим и получаваме:
[tex]4(m_c^2-m_b^2)=3(b^2-c^2).[/tex] Ясно е, че ако [tex]m_c \le m_b \Rightarrow b \le c.[/tex] (Доказахме, че с-у по-малка медиана лежи по-голяма страна и обратното!)
От [tex]a \le b, \; b \le c [/tex] намираме, че с е най-голямата страна, но [tex]\angle C \le 60.[/tex]
Останаха възможни само равенствата!  |
|
|
 |
simon_kazakov Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Apr 13, 2008 4:15 pm Заглавие: |
|
|
Страхотноооооо.... Мерси много.
И аз бях тръгнал натам, но това не го знаех:
[tex]h \le l \le m.[/tex]
P.S. [tex]h \le l \le m.[/tex] за всеки триъгълник ли се отнася, или само за остроъгълни
Последната промяна е направена от simon_kazakov на Tue Apr 15, 2008 1:09 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Sun Apr 13, 2008 5:01 pm Заглавие: |
|
|
| Това е вярно за произвоен триъглник. Вземи ги докажи! |
|
|
 |
|