| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
borku Напреднал

гласове: 2
|
Пуснато на: Thu Apr 10, 2008 3:41 pm Заглавие: Интересни уравнения... |
|
|
Задача 1: Да се определи знакът на с, ако уравнението ах2 + бх + с = 0 няма реални корени и а + б + с < 0
Задача 2: За кои стойности на реалния параметър а корените на уравнението (а-2)х2 + 2ах + 3 = 0 се намират в интервала (-2,1)
Еквивалентно ли е на -2<x12<1 ?
Задача 3: Нека графиката на фунцкията f(x)=-x2+ax+9-3a пресича абцисната ос в точките А и Б и ординатната ос в точка С. За кои стойности на реалния параметър а лицето на триъгълника АБС е равно на 27 ?!
Задача 4: Да се намери дължината на най-малката отсечка АБ, където А е точка от параболата у = х2 - 6х + 5, а Б е точка от правата у= 4х - 24
Задача 5: Да се намерят всички стойности на реалния параметър м, за които неравенството х2-мх+м > 0 е в сила за всяко х, за което |x|<1
На тези задачи се затрудних и не ми идват идеи (освен за задача 2) как могат да се решат ако ми помогнете ще съм Ви много благодарен!
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Nona Напреднал

гласове: 163
|
Пуснато на: Thu Apr 10, 2008 9:57 pm Заглавие: |
|
|
Задача 4. Търсената отсечка е АА1, където А допирната точка на параболата у = х2 - 6х + 5 с допирателната, успоредна на правата у= 4х - 24, а А1 е петата на перпендикуляра, спуснат от А към правата у= 4х - 24. Дължината на отсечката може да намерим като изразим лицето на ▲АВС по 2 начина:
2S=АА1.ВС=СС1.АВ
| Description: |
|
| Големина на файла: |
27.78 KB |
| Видяна: |
1329 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
borku Напреднал

|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 9:22 pm Заглавие: |
|
|
| Как избираме "позицията" на точките? Т.е за А и B e дадено само, че A е точка от параболата, a B e точка от правата!?
|
|
|
 |
Nona Напреднал

гласове: 163
|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 9:37 pm Заглавие: |
|
|
Производната на функцията в точка А е равна на тангенса от ъгъла, който допирателната към графиката ù в тази точка сключва с положителната посока на абсцисната ос.
Тангенсът на ъгъла намираме от ▲ВС1С.
[tex]\tan\varphi=\frac{|CC_1|}{|BC_1|}=4 \\ f'(x)=2x-6 \Rightarrow 2x-6=4, \ x=5\Rightarrow A(5;0)[/tex]
Точката Б (на чертежа А1) намираме като спуснем перпендикуляр от А към правата.
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 10:05 pm Заглавие: |
|
|
borku,
питах те веднаж, ама явно не си ме разбрал (като решаваш зад. по геометрия правиш ли си чертеж).
Понеже прочетох, че мразиш ( не обичаш) графиките, белким най-сетне кандисаш (както би казал дадо ми -в превод "дано накрая се съгласиш") и седнеш да си порисуваш!
|
|
|
 |
borku Напреднал

|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 11:01 pm Заглавие: |
|
|
Дори да искам, не ми идва на ум какво да рисувам...
ПП: Благодаря за обяснението! Утре ще го прегледам сега съм много изморен
ПП2: Много е гадно да си глупав
|
|
|
 |
|