Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Mon Apr 07, 2008 10:18 pm Заглавие: Централизация :lol: |
|
|
| Всички по амбициозни хора от провинцията се насочват към София. Това предполага след време липса на компетентна работна ръка в малките градове и не само, и същевременно свръх популация в столицата. Какво мислите по въпроса? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
administrator Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 284 Местожителство: София(Варна)
      гласове: 14
|
Пуснато на: Mon Apr 07, 2008 10:41 pm Заглавие: |
|
|
Мисля, че това не е вярно.
Какво му и е свръх-популативното на София - един мижав град от едва 1,5 милиона?
Не се знае дали да кажем след 10-20 години няма да започне тенденция на намаляване на градското население. Аз мисля, че тенденциите ще се променят в скоро бъдеще и градовете ще започнат да намаляват. Все повече хора започват да работят от вкъщи.
Има много англичани, които се заселват из селата в България в трудоспособна възраст, които работят от дома си. |
|
|
 |
Shanel_1990 Редовен

гласове: 21
|
Пуснато на: Tue Apr 08, 2008 5:00 pm Заглавие: |
|
|
Аз като един млад човек на 17г. мисля,че е вярно тва,че все повече младежи от провинцията се изтеглят към големите градове и най-вече към София. Но този факт е разбираем,тъй като амбициозните хора няма къде да се реализират (особено ако става въпрос за интелектуална дейност). Даже бих посочила като основна причина тва че те нямат възможността да се развиват,нямат къде да продължат образованието си и все пак едва ли вкусили веднъж от живота в големия град биха се завърнали.
ПП:Споделям тези неща от личния си опит,тъй като аз съм от провинцията. |
|
|
 |
KoTeTo Начинаещ

гласове: 5
|
Пуснато на: Tue Apr 08, 2008 9:23 pm Заглавие: |
|
|
| Съгласна съм, че много амбициозни и млади хора се насочват към столицата. Но малко от тях успяват да се застоят там. Повечето са разочаровани от трудния и динамичен живот, мръсотията, студенината и безразличието на хората. Много не успяват да прокопсат, не успяват да се приспособят към софийския начин на живот и тъй като София няма как да се нагоди по тях, си тръгват. |
|
|
 |
erejnion Начинаещ

гласове: 5
|
Пуснато на: Thu May 15, 2008 1:15 am Заглавие: |
|
|
градовете ще продължат да се уголемяват... а София е само с 1/4 от населението на България...
но искам да уточня че смятам suburbian areas към градовете. в бъдеще те ще се разширяват. |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Thu May 15, 2008 1:14 pm Заглавие: |
|
|
Всеки, който живее в София е подлаган на много сериозна психическа атака от провинционалистите, заселващи се в София . Има нон-стоп задръствания, мърсотията расте, простотиите в заведенията също. Селенията изобилства и според мен това е отвратително. Вярно е че повечето от тези хора се заселват в София, защото нямат възможност за реализация в региона си, за което е виновна държавата. |
|
|
 |
Dream_Works Начинаещ

|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 6:36 pm Заглавие: |
|
|
| soldier_vl написа: | Всеки, който живее в София е подлаган на много сериозна психическа атака от провинционалистите, заселващи се в София . Има нон-стоп задръствания, мърсотията расте, простотиите в заведенията също. Селенията изобилства и според мен това е отвратително. Вярно е че повечето от тези хора се заселват в София, защото нямат възможност за реализация в региона си, за което е виновна държавата. |
И вината на държавата се изразява в....?!?!? Конкретизирай се, защото не си прав според мен! |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 6:38 pm Заглавие: |
|
|
Организират се сумати пречки, примерно ще ти кажа за да ти прекарат вода, ток, път до обекта, ако е някаква нива.. има да чакаш... ехеее или вила.... повярвай ми държавата има доста голяма вина, лошото е че не се оплакваме а си траем, типично по български му  |
|
|
 |
Dream_Works Начинаещ

|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 6:49 pm Заглавие: |
|
|
Веднага ти казвам - за да ти прекарат ток до определено място подаваш заявление в Енергото, което не е държавно, а частно! Държавата само регулира дейността на електроразпределителните предприятия! Знам, че наистина се чака много време в тези случаи, но вината не е в държавата, а в ЧАСТНОТО ДРУЖЕСТВО, което не спазва определените срокове! Искам да кажа, че дейностите на държавата са ограничени от закони в много от случаите и реално държавните органи няма какво да направят по определени въпроси! Но да се твърди, че държавата има вина за личната реализацията на който и да е, според мен е неправилно! Вярно е обаче, че има още какво да се иска от много държавни органи, но ако искаш да си коментираме политическите събития пиши ЛС, че може да отегчим някой  |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

гласове: 2
|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 6:59 pm Заглавие: |
|
|
| teacher написа: | Мисля, че това не е вярно.
Какво му и е свръх-популативното на София - един мижав град от едва 1,5 милиона?
Не се знае дали да кажем след 10-20 години няма да започне тенденция на намаляване на градското население. Аз мисля, че тенденциите ще се променят в скоро бъдеще и градовете ще започнат да намаляват. Все повече хора започват да работят от вкъщи.
Има много англичани, които се заселват из селата в България в трудоспособна възраст, които работят от дома си. |
И аз така мисля! Според мен амбициозните и можещите хора се целят далеч по-високо от София. Реализация има почти навсякъде, просто заплатите са по-малки в сравнение с тези в София. И стига сте се оплаквали от "провинциалистите", те все пак са един важен фактор за развитието на столицата. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 7:00 pm Заглавие: |
|
|
Е ми частната фирма като я ръководи някой политик(държавата) това става... не се правят закони, които да наказват фирмата ако тя не си изпълни задълженията и всичко се опорочава  |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 7:01 pm Заглавие: |
|
|
Днес за малко включих тв..
Параламентарен контрол
пуста зала (има- няма 10 човека) и се говори за образованието..
Изказа се ръководителят на групата по физика, класирала се за последния кръг на олимпиадата по физика..
Човекът изказа болката си- как са ги настанили в безобразни условия..
когато децата се оплакали, им било отговорено- вие сте тук, на на почивка, а да решавате задачи..
ЦИНИЗЪМ!
Какво направи тази държава, за своите таланти, за талантливите деца на България?
Значи, може на футболните отбори, които се псуват всеки път на мачове и се руши, да се дават апартаменти и коли, а за отборите ни по математика, спечелили 1-во място- да се отделят по три реда, в медиите..
Болно ми е ..
Казват, че една държава ще се оправи, когато всеки започне да гледа качествено на задълженията си...
От гледна точка на математиката, е логично...
ако имаме n непресичащи се множества, то обединението е пълно..
но, ние сме хора, не множества...
и ако не се пресечем- няма обединение |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 7:09 pm Заглавие: |
|
|
So true...
В нашия случай си говорим за много лични интереси(не да се дава на децата, а на клуба, на собственика на клуба... на този, който държи фирмата за правене на път и не прави път, а е задължен и не кърпи дупките, на фирмите за почистване, на които им се плаща, ама не почистват(сега си спомних господари на ефира през зимата как говореха за фирмите - имат 50-100 машини за сняг, а на вън работят 4-5 ), не се спазват законите за... за какво ли се спазват изобщо? Може би само за събиране на данъци и за наказване на нередовни платци(та даже и тези за глобите не се спазват и никой не ги плаща) Е ми хубаво, дай да съдим, отиваме в съда, ама там какво става - дела по 10-20 години за връщане на една земя, за която собственика има нот. акт, ама е продадена на друг
Dream_works, я помисли пак кое не е наред? Учениците по физика, дето ходят на третия кръг, или тези дето им дават мизерни условия(миналата година на ол. по физика имах почти МАХ точки на ВТОРИЯ кръг, който беше ПОСЛЕДЕН, и дори една грамота за достойно представяне не получих, да не говорим за награди и поощрения ) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 7:14 pm Заглавие: |
|
|
нищо не е наред, март..
но, остава една забравена думичка..
наречена..
ЛЮБОВ
тя, трябва да ни движи, в тази тревожна епоха..
иначе, няма да се именуваме с думата ЧОВЕЦИ.. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 7:18 pm Заглавие: |
|
|
Да, ама повечето хора са я научили тая думичка грешно.. като ПАРИ ... особено някои управници ...повечето... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 7:23 pm Заглавие: |
|
|
само, да го намеря..
ще постна любимото си стихотворение.
математика и поезия= вълшебство.. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 7:26 pm Заглавие: |
|
|
Любов необяснима, любов невероятна,
не пухкава и зрима, не топла и приятна,
не лека и минутна, от щастие обзета
край печката уютна до плюшени пердета.
Любов необяснима, рискована и тайна,
любов необяснима, до болка всеодайна,
без никакви облаги, и ордени, и сметки,
изгаряна на клада, затваряна в решетки.
Любов необяснима, без думи и без звуци,
с разтворени зеници и стиснати юмруци,
от многото любови единствено възможна,
за да останем хора в епохата тревожна.
Любов необяснима, най-истинска и свята,
прониквай във главите, навлизай във сърцата,
когато те обстрелват със бомби и куршуми,
когато те замерват със камъни и думи.
Любов необяснима и винаги нелесна,
понякога горчива, но непременно честна,
убият ли те днеска, ти утре ще възкръснеш
във чистите сърца на децата ни невръстни.
Любов необяснима, любов необяснима,
във всяка светла пролет, във всяка страшна зима,
ах, трябва да те има, да, трябва да те има,
любов необяснима, любов необяснима. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 7:28 pm Заглавие: |
|
|
Любовта, е двигателят на всичко..
Нищо не би могло, бе Нея.. |
|
|
 |
nikolavp Фен на форума
  гласове: 13
|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 7:46 pm Заглавие: Re: Централизация :lol: |
|
|
| soldier_vl написа: | | Всички по амбициозни хора от провинцията се насочват към София. Това предполага след време липса на компетентна работна ръка в малките градове и не само, и същевременно свръх популация в столицата. Какво мислите по въпроса? | Ми аз съм също от провинциален град и съм се насочил към София не за друго, а защото в Перник/Радомир няма реализация за нещата, които ме интересуват/влечат. Ако например живеех близо до някой друг индустриален център нямаше да се замисля - дали да ходя в София. От сега не ми харесва като град - задръствания, мръсотия, надутите столичани(не, че всички са такива, даже има доста пичове). |
|
|
 |
evgeni91 Редовен
  гласове: 3
|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 9:15 pm Заглавие: |
|
|
относно въпроса за пренаселването на София и въобще на по-големите градове...
мисля, че това е просто неизбежно. Това са ни образователните центрове и с оглед на факта, че без образование в днешно време човек косвено губи правото на собствен избор
\,а от там и своята свобода\ е напълно логична и днешната ситуация.
Аз съм от Видин\ на16\ => "провинциялист от крайчето на България". И сега, покрай изпращането на една моя много добра приятелка, не спирам да мисля за едни нейни думи, които ме изкарват извън релси " Махам се от Видин! Махай се и ти от тоя запустял и пропадащ град, докато още можеш "... не, че тя не обича града колкото и аз, но липсата на реализация и на що-годе някаква приемлива перспектива за развитие я карат да говори така. Карат ме и мен всеки път да си замълча, чувайки думите и защото знам, че след две години и аз ще запея същата песен!
И вече къде е причината....
в липсата на избор мисля, не може да сравняваме (примерно казано) Видин със София!
Контрастът е толкова рязък, че наистина няма прилика, за която да се хванеш.
...Но недейте да мислите, че всеки "провинциялист" е хукнал през глава към "блестящите" и бленувани София, Пловдив, Варна и т.н.... пълни глупости... ще ме извинявате!!! Просто има хора, на които им е писнало да викат неволята и осъзнаващи потребността от знанието...вярно има ги и тия, дето им е все тая за каква свобода говоря сега, обаче точно тези са и които ще се оплакват от държавата след години... но всеки си прави избора дали да е зависим или не!
Но да... не може да не се засегне и цялата тая апатия, обзела управляващите,- отчайващо "опитващи" се да проведат някаква експанзивна политика вече толкова години.
В парламента напоследък редиците наистена намаляха повече отколкото в класа ми по време на междучасие\ а повярвайте много са мераклиите за по една цигара с кафе \
... за това и София Пловдив и Варна ще растатр, защото не се връщат хората, а, за да се върнат им трябват условия, които днес просто нямат еквивалент в малките градове. |
|
|
 |

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri May 23, 2008 9:34 pm Заглавие: |
|
|
тази песен, я свързвам с моя баща..
почти винаги, през целия ми съзнателен живот, е бил извън България,..
но, винаги остана, Бащата, за мен..
това е решението, мили хора........
Любовта..
единственият корен, на уравнението ЖИВОТ.. |
|
|
 |
evgeni91 Редовен
  гласове: 3
|
Пуснато на: Sat May 24, 2008 9:15 am Заглавие: |
|
|
| и да... остава ни вярата! |
|
|
 |
ins- Фен на форума

Регистриран на: 03 Oct 2007 Мнения: 567 Местожителство: Роман, София
  гласове: 28
|
Пуснато на: Sat May 24, 2008 12:01 pm Заглавие: |
|
|
реших и аз да се включа за да не остана назад ...
От казаното дотук виждам, че Ганка е много добродушен и романтичен човек.
В общи линии тук се преоткрива колелото ... в почти всяка една страна има разлика между големите и малките градове. В България, както винаги, цивилизацията е криворазбрана и извратена и затова се получава голяма миграция на населението и по-фрапиращи разлики в покупателната способност и в стандарта ... София и другите големи градове също са си умрели в кожата, ако:
1) там не се перат пари;
2) няма чужденци, които да дават сравнително по-добри заплати на фона на мизерията в публичния сектор и в голяма част от частния сектор, държан от уважаемите господа от партийния """елит""" (независимо от цвета) или техните протежета и други ""бизнесмени"". Колкото кавичките в казаното от мен са повече, толкова повече хората, които визирам са по-смешни.
Не може, обаче само да плюя всички и всичко. За мен изходът от цялата ситуация се състои в цялостно подобряване на ситуацията в България. Като начало могат да се посочат следните стъпки:
1) изчакване на парите да се "изперат" достатъчно и хората, които ги притежават не само да се фукат като деца с играчки кой има по-лъскава кола и кой пие по-скъпо вино и спи с по-скъпи жени, а да се пообразоват, да се държат като истински елит и да служат за идеал за поведение на останалите, да не са като някакви клоуни, случайно оказали се с много власт и избиват комлексите си с демонстрация на завидни финансови възможности пред плебеите.
2) ако 1) не се получи да се въведат законите на хан Крум (може и по-строги и да се прилагат отгоре надолу) и хората да не стоят като пасивни наблюдатели, а да се стегнат и да работят, да не търсят винаги лесния начин и да искат това, което им се полага, както като заплащане, така и като социални придобивки.
За разлика от много хора аз вярвам, че всичко ще се оправи, защото всеки ден се запознавам с умни и добри хора.
В миграцията според мен няма нищо лошо - щом 1/2 от населението на Гърция е съсредоточено в Атина, защо да не е и в България така - нека всеки да е там, където му е добре и се чувства най-щастлив. Бариери за големите градове е имало и ще има. Преди е било гражданството, а сега парите ... Аз уважавам хората от София и имам много добри приятели там/тук. Не им е лесно - и те си имат техните проблеми, но преди някой да критикува хората от провинцията да иде да поработи като учител в малко провинциално училище или като земеделец. Не виждам, също така, защо хората се делят на хора от София и хора от Провинцията, а не на власт-имащи и власт-нямащи.
---
Съжалявам, че написаното от мен излезе прекалено дълго ... дано да съм казал нещо смислено и полезно |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Mon May 26, 2008 10:43 pm Заглавие: |
|
|
Защо намалява населението в селата?
Сега ще ви кажа, там освен селскостопанство друго трудно може да се развива като отрасъли преди по Живково на всякъде е било добре развито. Сега защо не е така? Просто е много по-лесно да разпродадеш всички машини и каквото остане за желязо да земеш 400-500 хиляди и да щракаш с пръсти без да те интересува, че хората няма какво да работят.
Мойто село беше доста развито от тази гледна точка. Като бях малък беше пълно с трактори, комбайни и какви ли не други машини. Имаше няколко селскостопански двора с тонове желязо в тях. Сега няма и следа от това.
От тук идва безработицата в България защото това не е само в мойто село и хората като не могат да си намерат работа в селата отиват в малко по-големите градове, където не е много по различна ситуацията с разликата, че няма добро образование и всеки и вече отива към София, за да се изучи и да се върне в родния си град, но никой не го прави, защото за една и съща длъжност в София зимаш с около 30% по-висока заплата.
Не знам не ми се говори на тая тема управлението в България е под всякаква критика, но да се надяваме, че в близките 20години ще се оправи това, което се разруши за последните 20 |
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Tue May 27, 2008 4:17 am Заглавие: |
|
|
Дайте си ни социализма обратно!  |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Tue May 27, 2008 6:10 pm Заглавие: |
|
|
Ми много ясно, че трябва социялизъм
Не между другото ако не се отркият отново разни предпиятия в различните области, както е било прес социялизма селата ще изчезнат, както и по-малките градове, но това сигурно няма да се случи. И все пак ще мине доста време до като спадне безраборицата, която е доста висока благодарение и на мангалите, но това е вече друга тема. |
|
|
 |
ins- Фен на форума

Регистриран на: 03 Oct 2007 Мнения: 567 Местожителство: Роман, София
  гласове: 28
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 10:34 am Заглавие: |
|
|
| Според мен може да се мине и без социализъм - така и така ще се опорочи. Нужна е стройна и добре организирана държавна политика, която да насърчи чуждестранните инвестиции и да контролира, доколкото е възможно инвеститорите и спазването на правата на работниците. Според мен важни сфери, в които трябва да се инвестират средства и да се подобрят нещата са: образование, здравеопазване и ... отбрана. Без тези 3 неща една държава не е държава. |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 5:49 pm Заглавие: |
|
|
| Прав си. Основното да сме на такова дередже е че не се използват всички ресурси, които има в България. Става въпрос за земя, хора природа и т.н. Икономиката ни работи на доста по ниско ниво от оптималното |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|