| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sat Apr 05, 2008 6:54 pm Заглавие: бг учител- отмиращ динозавър... |
|
|
преди време един невероятен капацитет, от този сайт сподели с мен, в Л.С. ( нарочно не визирам пола), че мечтата му е, да стане учител по математика, но няма да го направи... заради ниските заплати..
просто цитирам.
бг образование ще загуби, в негово лице..
но, аз не го съдя. подкрепям го...
не го познавам, но съм уверена, че с каквото и да се захване, това е мислещ и деен човек и ще успее!.. пожелавам му успех...
аз съм една от най- младите, в моето училище..
тъжна статистика. преди месец една колежка по мат. замина внезапно за САЩ.
от РИО не можаха, да ни изпраят кадър ( всички пенсионери работят)..нама млади хора.. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Apr 05, 2008 7:02 pm Заглавие: |
|
|
| И напук на всичко, да си учител, е благословено....... |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Sat Apr 05, 2008 11:02 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | И напук на всичко, да си учител, е благословено....... |
Това беше 24000-ното мнение във форума. Честито!  |
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Sat Apr 05, 2008 11:18 pm Заглавие: |
|
|
Значи трябва да е истина...
Аз съм бил по 2 неща 'учител' - по шах и по математика.
И на двете места имам сравнително добър успех и се чувствам много яко като учениците ми направят нещо.
( ученикът ми по шах стана 2ри във възрастовата си група за София, а приятелката ми уча на математика (тя е биотехнологии) и така като я гледам - ще вземе да я избута )  |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Sun Apr 06, 2008 11:56 am Заглавие: |
|
|
Aз пък - математика и програмиране.
Подготвих приятел за ФМИ и той успя. Същия него научих и да програмира.
Една съученичка отиде в чужбина след доста "уроци" от мене.
Очертава се скоро да помагам на съквартиранта ми за математическата част на SAT и GMAT. |
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Sun Apr 06, 2008 12:29 pm Заглавие: |
|
|
| В общи линии хората, които имат желание да станат учители, за съжаление, са достатъчно умни за да разберат от рано, че ще 'умрат от глад'. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Apr 06, 2008 12:31 pm Заглавие: |
|
|
една учителка отишла при директора си и казала:
г-н директоре, до вчера парите ми стигаха, но моето дете кой знае, от къде е разбрало, че другите деца ядат по 3 пъти на ден! |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Sun Apr 06, 2008 3:37 pm Заглавие: |
|
|
-Ял ли си?
-НЕ, малка ми е пенсията!
Може да се промени във вида:
-Ял ли си?
-НЕ, учител съм! |
|
|
 |
DeHuTtY Начинаещ

гласове: 7
|
Пуснато на: Sun Apr 06, 2008 3:49 pm Заглавие: |
|
|
Ако един млад човек стане учител в тези дни, то тогава или трябва да се омъжи/ожени "по сметка", или да умира от глад. Тъжна история....
Да се съсипе образователната система е просто толкова глупаво и достойно за съжаление. С какъв акъл един млад човек ще се запише в педагогическите факултети?? И то ако не е по математика и български, щото поне там може да се печели от часни уроци. Но трябва ли въобще да се прибягва до тях, за да се прехранва човек -НЕ за допълнителни доходи, а за прехрана? Много въпроси.....отговорите са ясни на всички, ама какво му пука на обикновения човек или пък на политиците. Нали си получават заплатите, пък другите ако ще да умират. Жалка картинка!!
И на мен ми допада много учителската професия, ама кажете ми как по дяволите да си дам г**а за жълти стотинки?? Все пак не мога да фотосинтезирам!!! |
|
|
 |
zaio Редовен

гласове: 12
|
Пуснато на: Tue Dec 02, 2008 3:20 pm Заглавие: |
|
|
Умира, я.
От първата ми специалност излизам учител в предущилищна възраст и начален учител. Работила съм 4 месеца по заместване в различни ДГ. Работата е страхотна, децата ме боготворяха, а аз ги обожавах, но парите са повече от смешни, на фона на отговорността, която нося. Честно казано не бих работила това, не и за жълтите стотинки, които дават. А и няма какво да се лъжем, да си учител е неблагодарна професия .
Затова записах 2-ра специалност, която... пак се навърта около училището. Ей, няма да избягам от даскалството  |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
     гласове: 1
|
Пуснато на: Sat Apr 04, 2009 8:09 am Заглавие: |
|
|
Ако оставим заплатите настрани (не че са маловажни), какво ще кажете за отношението на обществеността към труда на учителя. Не сте ли чували как някои го коментират и казват, че те, даскалите, изкарат си по 4-5 часа и си заминават. Пък и какви часове карат - пият си само кафетата.
А и когато някой ученик им накриви с нещо капата, го питат "На това ли те учат в училище?", без да вземат впредвид, че този ученик не е само ученик, а и син на родителите си, и приятел на приятелите си.
Та според вас, миа ли обществено признание за учителие? |
|
|
 |
zaio Редовен

гласове: 12
|
Пуснато на: Sat Apr 04, 2009 11:22 am Заглавие: |
|
|
Изкарват в у-що по 4-5 часа, ама колко часа им тр, за да се подготвят за тези часове?
Преди няколко дена пътувах с моя колежка, тя е вече завършила и работи в НУ, преподава на 4 клас. Тя ми каза, че е трудно, понеже не се готви по 1 предмет като гимназиалните учители, ами по български, математика, четене, човек и природа или човек и общество, по ИИ, ТТ. И знанията, които се дават изобщо не са елементарни, а още по-сложното е, когато са такива, за 1-2 клас, понеже трябва да намериш начина на обяснение, който ще е достъпен за тези малки мозъчета.
С няколко думи, работят по 4-5 часа, ама никой не се сеща да се замисли колко им трябва, за да се подготвят за тези няколко часа дневно и това не се смята за работен труд. За какво говорим тогава ?
А относно това, че масово хвърлят вината за възпитанието в-у учителите, има ли смисъл да се коментира. Неслучайно се казва, че първите 7 години са основополагащи за характера на детето. А Фройд казва, че целият жизнен път на човек е отражение на случилото се в първите 7 години от живота му.
А по педагогика са ни учили, че семейството е първият пример за подражание у малкия човек и да, наистина е така  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Apr 04, 2009 11:32 am Заглавие: |
|
|
Миналата седмица бях на продукция на племенника си- фърфълак, 2 клас, учещ в Музикалното училище- цигулка. В продукцията участваха всички ученици на неговия учител- от 1 до 12 клас. Големите вече са завършени музиканти. Слушайки ги , се размислих- каква отговорност, саможертва, любов години наред трябва да има у този учител, за да ги изведе до едно високо стъпало, да им даде хляба в ръцете. Под "хляб"имам предвид, не само професията, а и познанието. Никой не се е родил сам както каза веднъж Емо Стоянов, никой не се е научил сам.
За мен учителската професия е свещенодействие. |
|
|
 |
yaav Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Aug 27, 2009 8:16 pm Заглавие: |
|
|
Що не се занимавате с нещо като freelancer мисля че хора с познания могат да вадят по още една заплата така.(Казвам го специално за учителите програмисти\математици)
Ако имаш познания можеш да направиш пари стига да погледнеш малко по далеч  |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Thu Aug 27, 2009 10:01 pm Заглавие: |
|
|
| yaav написа: | ...freelancer ...  |
Какво ще рече???? |
|
|
 |
yaav Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Aug 27, 2009 10:08 pm Заглавие: |
|
|
| Ми в интернет има сайтове в които много хора търсят някой да им направи няква програма или сайт или нещо такова.Ти можеш да вземеш задачата да свършиш на човека работата и той щи плати. |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 4:05 pm Заглавие: |
|
|
| Това твое предложение само показва, че БГ-учител е отмиращ динозавър. Е, пак ще има учители, но... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 4:36 pm Заглавие: |
|
|
Да споделя нещо и аз.
В училището, в което работя имаще 3 щатни длъжности за учители по математика ( от които едно за математика и информатика).
Директорът ( за разлика от мнозина) е радетел млади хора да кандидатстват.
Какво се оказва ( понеже присъствах на интервютата)- над 80% бяха хора, над 55 години.
В моето училище ( а аз съм на 40 год) съм една от най- младите. И това навсякъде е така. Средната възраст на учителите е над 40 години.
Имаше едно момиче, току- що излязла от СУ, но за съжаление без педагогическо ПКС и законът забранява да я вземем.
А на него му се работеше.
Може и да е редно човек да има педагогика в дипломата си, но сама по себе си, когато той започва работа, тази тапия е безпреметна. Според мен. Едно е да се учи суха материя- как да преподаваш, друго е ( ако имаш желание), да го направиш. Разбира се, в началото е много трудно.
Жалката статистика е, че до 10 год на този хал, в БГ няма да има учители.
ПП. Ако трябва пак да избирам професията си, пак ще избера да съм даскал
Камъкът може и да е зеленясал, но всеки си тежи на него. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 4:39 pm Заглавие: |
|
|
Ми то ако караме още 10г на този хал може и ученици да не останат!  |
|
|
 |
PeperZU Начинаещ
      гласове: 3
|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 4:39 pm Заглавие: |
|
|
| Предложението не е чак толкова лошо като се замисли човек. Скоро слушах за учители по математика които изкарват доста пари чрез онлайн преподаване.(мисля, че корейци бяха, но може и да бъркам) Уроците им са по-евтини от частните уроци, а учениците са доволни...... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 4:48 pm Заглавие: |
|
|
| PeperZU написа: | | Предложението не е чак толкова лошо като се замисли човек. Скоро слушах за учители по математика които изкарват доста пари чрез онлайн преподаване.(мисля, че корейци бяха, но може и да бъркам) Уроците им са по-евтини от частните уроци, а учениците са доволни...... |
Май нищо не ти е ясно от темата.
Не е само заплащането. Има много други неща... |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:00 pm Заглавие: |
|
|
Нямах предвид само застаряването на учителите.
А и от това, че от учител ще се превърне в програмист (например/ако все пак може) и като започне да си печели по-добре, ще се прехвърли напълно в програмирането - в резултат изгубен за БГ училище.
Или пък може да стане нощен пазач - цяла нощ ще варди на чорбаджиите мангизите, а на сутринта ще се прозява пред учениците - няма ли да му се подиграват учениците за това?
Няма ли да продължи да пада престижът на професията? |
|
|
 |
yaav Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:02 pm Заглавие: |
|
|
Няма смисъл всички да се оплакват треа целия народ да се обедини щото без тесла нищо не става.Без значение учители или не ние сме роби на една и съща система управлявана от мафия и корпораций.
Последната промяна е направена от yaav на Fri Aug 28, 2009 5:05 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:03 pm Заглавие: |
|
|
| yaav написа: | | Ако е за уважението, днешните младежи не дават респект на никой. |
Това не е вярно. |
|
|
 |
yaav Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:06 pm Заглавие: |
|
|
| Дават респект само на тати и мама дето им дават кинти. |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:07 pm Заглавие: |
|
|
| yaav написа: | | Ако е за уважението, днешните младежи не дават респект на никой. |
И ти ли така?
А пък такива дето си мислиш че имат респект от мама и тати само заради мангите - не нямат. Точно те пък нямат никакъв респект. Тяхното не е респект, а използвачество.
Последната промяна е направена от pepspi на Fri Aug 28, 2009 5:10 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
|
|
| yaav написа: | | Дават респект само на тати и мама дето им дават кинти. |
И това не е вярно. |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
|
|
Може и да не си гангста, ами просто да си бръсната глава, да носиш Fred Perry и кецове Lacoste, шапка на каре, и да си сложиш татос на "любимия" отбор на гърдите или поне такъв с надпис A.C.A.B . С това вече ставаш оборотен. Разбира се, трябва да слушаш само и единствено чалга.
ПП Не си променяйте коментарите непрекъснато, за да не оставам като някъв идоит с моя  |
|
|
 |
yaav Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:14 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | yaav написа: | | Дават респект само на тати и мама дето им дават кинти. |
И това не е вярно. |
Да има деца които и на тях не дават респект недейте ми казва кое е вярно или не щото раста в такова поколение и съм виждал момиче 7 клас да напцува майкаси по телефона заради някви дрешки  |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:17 pm Заглавие: |
|
|
Ами майката е направила такава дъщеря си. Нали няма да обвиним за това учителите пак?
А това потвърждава, че и пред родителите си нямат респект някои. Но дали всички са така? |
|
|
 |
|