Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:07 pm Заглавие: дали?... |
|
|
дали, тази математика, която се изучава в българското училище, е полезна на децата??
има ли смисъл, да се изучават ( от масовия ученик) например тригонометрични, логаритмични и пр. функции, ако той не знае да умножава....не знае, как се намира лице на квадрат, не умее да си сметне плочките, за банята ( например)..
кое е ценното, в образованието?....
фактологията и многото от обем информация или малкото зрънце, но каращо ни, да мислим... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:21 pm Заглавие: |
|
|
Или не знае какво е това отрицателно число (както аз ). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:27 pm Заглавие: |
|
|
| Relinquishmentor, ти си рядко цвете......щастлива съм, че те познавам...... |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

гласове: 2
|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:35 pm Заглавие: |
|
|
| Не е проблема в Българското образование. Просто сега е модерно да си тъп. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:43 pm Заглавие: |
|
|
| всеки образ си има първообраз.... това модерно, да си тъп, от какво се поражда?..... |
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:44 pm Заглавие: Re: дали?... |
|
|
| ганка симеонова написа: | дали, тази математика, която се изучава в българското училище, е полезна на децата??
има ли смисъл, да се изучават ( от масовия ученик) например тригонометрични, логаритмични и пр. функции, ако той не знае да умножава....не знае, как се намира лице на квадрат, не умее да си сметне плочките, за банята ( например)..
кое е ценното, в образованието?....
фактологията и многото от обем информация или малкото зрънце, но каращо ни, да мислим... |
Мисля че нивото си е достатъчно ниско  |
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:45 pm Заглавие: |
|
|
| b1ck0 написа: | | Не е проблема в Българското образование. Просто сега е модерно да си тъп. |
Модерно е да си тъп сред тъпи. Всичко е въпрос на среда. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:46 pm Заглавие: |
|
|
чие ниво?...
по повод, еди твой пост... моля те, не се самоубивай... |
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:47 pm Заглавие: |
|
|
| Нивото на математиката в училище. Нали за това е темата? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:48 pm Заглавие: |
|
|
това е, да...
за 13 години даскалък, така и не разбрах, къде се провали.... |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 9:55 pm Заглавие: |
|
|
| Methuselah написа: | | b1ck0 написа: | | Не е проблема в Българското образование. Просто сега е модерно да си тъп. |
Модерно е да си тъп сред тъпи. Всичко е въпрос на среда. |
Еми да кажем че средата, в която е модерно да си тъп, преобладава ... |
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 10:15 pm Заглавие: |
|
|
Това е така.
Изборът на среда обаче зависи само от теб.
А среди - всякакви. |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Sun Mar 30, 2008 9:16 pm Заглавие: |
|
|
| b1ck0 написа: | | Не е проблема в Българското образование. Просто сега е модерно да си тъп. |
Не е модерно. А кажи на някоя мутра, че е тъп - жална ти майка!
Може би е модерно да си нагъл, безочлив (да не ти пука). Примери: твоята картинка (надупеното маце), аватара на некъв "чорбар" дет мъ дразни и който като добавка се разделя и размножава.
Това е сайт по математика. Подобни картинки показват пълно несъобразяване с останалите. Не, че не си падам, ама това е като да отидеш на погребение по плавници и шнорхел! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Mar 30, 2008 9:49 pm Заглавие: |
|
|
| или като на опера по анцунг и гуменки... |
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Sun Mar 30, 2008 11:02 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | анцунг |
Анцуг! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Mar 31, 2008 9:03 am Заглавие: |
|
|
благодаря, за поправката  |
|
|
 |
Фубар Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 11:44 pm Заглавие: Бравооооооооооооо |
|
|
адски ме кефиш, ти си добре надарена жена, (или може би не жена )
ще се радвам да осъществя контакт с теб |
|
|
 |

|
Пуснато на: Fri Apr 11, 2008 11:53 pm Заглавие: |
|
|
направи ми подарък... един флакон компресия ( не съм претенциозна и не бих пожелала флаконче парфюм)...
и ако изчислиш плътността, може и да осъществим контакт  |
|
|
 |
vladi4 Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Sat Apr 12, 2008 1:23 am Заглавие: ...дали(?)е модерно и...кое(?).. |
|
|
Здравейте! Аз щото малко се позачетох..и ми хрумнаха нЕкои съображения ...и без да искам да досаждам ..ще опитам мнение да нагаждам...спомних си че един чичко някога бил се изказал,че цитирам по смисъл )МАСИТЕ трябва масово да се ограмотят,но дотолкова ,че да разбират само "нашите" декрети....т.е. да очакваш да ти се казва какво да мислиш,а не да откриваш ЗА какво да мислиш...Не намирам че ситуацията с нещо се е променила освен с технологията на налагането на декретите....сега вече и от пропаганда няма нужда .Достатъчни са образът и..нагонът..  |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Sat Apr 04, 2009 5:14 pm Заглавие: Re: дали?... |
|
|
| ганка симеонова написа: | | ..., ако той не знае да умножава....не знае, как се намира лице на квадрат, ... |
А да попитам ли кой е виновен за това, че в 10 или 11 клас, когато трябва да учат тригонометрия, някои не могат да умножават?
Да спомена ли за новия проект за ЗНП, според който не може да се оставя ученик от І до ІV клас да повтаря клас?
А знаят ли всички, че някъде към края на септември Г-н Вълчев пусна една заповед за извънредна поправителна сесия, с цел намаляване броя на изоставащите ученици.
Е учителите, колкото и да са бедни, не са чак толкова тъпи, и си таркалянкат слабаците от І та чак до 12 или 13 клас. А пък сигурно и из университетитепак така.
Щото всяка бройка носи леФчета.
А иначе за математиката - да, няма нужда от такива сложнотии. Ама пък нали трябва да напълнят учебниците за 10, 11 12 класове с нещо. Иначе трябва да завърши училище 3 години по-рано и да се запише като безработен. А така безработицата е по-малка. |
|
|
 |
Synaptic Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Apr 04, 2009 6:22 pm Заглавие: |
|
|
Според мен, цялото образование трябва да се промени. Да стане задължително до 10-ти клас примерно, като се устрой така, че до 10 клас да се изучава всичко, което е по-важното, т.е да имат няква средна обща култура. И си вземат диплома за средно образование нали. Тези, които мислят, че ще кандидатства и реално ще го направят (филтър да бъдат текущите оценки примерно, защото е глупаво някъв дето е редил 10 години 2-ки по математика, да се сети, че ще кандидатства с математика ), те да останат да учат още две години, но не да учат всичките глупости, ами да си учат БЕЛ (защото е срамно да пишеш грешно на своя език), чужди езици (1 или 2 по избор) и предмета с който ще кандидатстват. И си вземат пак диплома за средно образование, но след 12-ти клас и имат право да идат на изпит във ВУЗ, докато другите нямат.
Това ми е теорията, ама тя е ялова (безплодна), защото ще се получи кофти следствие - бая ВУЗ-ове трябва да затворят, след 10-ти клас ще има бая безработни, няма да има нужда от толкова учители. (За средния човек и за добрия учител, може би звучи правилно, обаче за ония горе и за доста от ВУЗ-овете в страната .. е кофти идея.)
Другото, което е по-важно, какво е качеството на българския учител, познавам доста хора, които са добри учители, стараят се и притежават дарбата да преподават, обаче тези, които не стават за даскали, броят им просто е в пъти по-голям от първите. Говоря за ситуацията в моето училище (за другите не знам).
След това идва ред на качеството на българският ученик или студент. Това няма да го коментирам .. |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Sat Apr 04, 2009 6:59 pm Заглавие: |
|
|
| Synaptic написа: | Според мен, цялото образование трябва да се промени. Да стане задължително до 10-ти клас примерно, като се устрой така, че до 10 клас да се изучава всичко, което е по-важното, т.е да имат няква средна обща култура. И си вземат диплома за средно образование нали. Тези, които мислят, че ще кандидатства и реално ще го направят (филтър да бъдат текущите оценки примерно, защото е глупаво някъв дето е редил 10 години 2-ки по математика, да се сети, че ще кандидатства с математика ), те да останат да учат още две години, но не да учат всичките глупости, ами да си учат БЕЛ (защото е срамно да пишеш грешно на своя език), чужди езици (1 или 2 по избор) и предмета с който ще кандидатстват. И си вземат пак диплома за средно образование, но след 12-ти клас и имат право да идат на изпит във ВУЗ, докато другите нямат.
Това ми е теорията, ама тя е ялова (безплодна), защото ще се получи кофти следствие - бая ВУЗ-ове трябва да затворят, след 10-ти клас ще има бая безработни, няма да има нужда от толкова учители. (За средния човек и за добрия учител, може би звучи правилно, обаче за ония горе и за доста от ВУЗ-овете в страната .. е кофти идея.)
Другото, което е по-важно, какво е качеството на българския учител, познавам доста хора, които са добри учители, стараят се и притежават дарбата да преподават, обаче тези, които не стават за даскали, броят им просто е в пъти по-голям от първите. Говоря за ситуацията в моето училище (за другите не знам).
След това идва ред на качеството на българският ученик или студент. Това няма да го коментирам .. |
Всъщност тези дето стават 5ти клас догодина(или пък 1ви беше) ще са 1вите, за които ще е задължително до 10ти клас( и тогава ще си взимат диплома), а не до 12ти. Идеите ти са реализирани доста отдавна в Западна Европа, а в близко бъдеще ще се реализират и тук Идеята е точно обратната на тази да има безработица, тъй като в момента проблем в Европа( и България) е не безработицата, а липсата на работна ръка! |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Sun Apr 05, 2009 8:55 am Заглавие: |
|
|
всъщност, за тези дето сега са в 7клас беше идеята да е задължително образованието до 10 клас. Тези същите и трябваше да са в основното училище до 7 клас, а в 8, вече в гимназии, да учат по някакви съвсем нови програми. Но новият учебен план не беше гласуван до 15.09.2008г. и затова те си остават по стария учебен план, но за сегашните 6-класници вече ще се приеме. И със сигурност за тях ще е задължително да учат до 10 клас, т. е. до 16 години. Е, дали ще учат, дали ще ходят на училище или пък само ще се водят по дневниците - си е друг въпрос.
А пък относно разделението на изучавания материал - то и сега си има такова - постигнато е чрез ЗИП и профилирани подготовки. Но проблемът е, че всички трябва да влязат в подобни групи и отново - който учи , си учи, а останалите ще си вземат дипломи.
А дали текущите оценка да бъдат критерий за прием във ВУЗ - мисля, че не е редно - Не бива да се сравняват 6-иците на ученик от сградостроителното в гр. Долно нагорнище с 6-иците от Нац. мат. гимназия . Колкото и да има ДОИ, или пък единни критерии - кофти , ама не се получава равностойно оценяване.
NoThanks, какъв е нормативът за брой ученици в клас из Западна Европа? Чуват се противоречиви мнения. Задавам ви този въпрос, защото явно сте запознат със системата на образование в ЗЕ. |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Sun Apr 05, 2009 10:17 am Заглавие: |
|
|
| pepspi написа: |
NoThanks, какъв е нормативът за брой ученици в клас из Западна Европа? Чуват се противоречиви мнения. Задавам ви този въпрос, защото явно сте запознат със системата на образование в ЗЕ. |
Не бих казал, че съм запознат, но имам някои наблюдения от кандидатстването ми за висше там, а също и от едно моя бивша съученичка, която се премести в 10 клас да учи в Италия На въпроса Ви, обаче , не мога да отговоря. |
|
|
 |
houslex Редовен

Регистриран на: 13 Jan 2009 Мнения: 143 Местожителство: Stara Zagora
  гласове: 3
|
Пуснато на: Wed May 13, 2009 7:32 pm Заглавие: |
|
|
Тази тема мисля, че и преди е била дискутирана във форума, било под друга форма или заглавие, но извода си е все един и същ за мен. Искайки да изкажа мнение, нека направя малко встъпление в темата. Моето виждане за проблема, е през погледа на завършил дванадесетокласник и работещ в момента по случайност с бивш учител. Правейки паралел с моето мислене преди година когато съм бил ученик, това което съм видял и направил и начина, по който мисля сега, плюс това което знам от колегата ми - бивш учител,извода за мен е следният - за състоянието като цяло на образованието в България са виновни родителите - основно те, в най-голяма част, по-малко другите - правителството, системата, средата и когото друг се сещате.
Това, което се провали г-жо Симеонова ,лично според мен през последните 13 години от вашият "даскалък" са именно семейните ценности. И ще се аргументирам за което. Причините от семейно естество са доста, но преди всичко липса на разговор и на възпитателни прояви от страна на родителите. УЧИЛИЩЕТО Е ЗА ДА ТЕ УЧИ, А НЕ ЗА ДА ТЕ ВЪЗПИТАВА. Смятам че един уважаващ себе си учител, никога не би тръгнал да превъзпитава един десетокласник, то не му е и работа това. Идеята ми е липсата на възпитание води до липса на образование и от там нататък всичко друго. Когато малкото дете няма интересите да получи образование, не го влече учението, естествено има хора, които ги влекат спорта, то тогава при липсата на всякаква заинтересованост от страна на детето, към който и да е предмет - и по-лошото в момента е че това са повечето от предметите (над70%) идва тази необразованост и тъпотия. ! Децата все още несъздали напълно свойте характери, те трябва да се провокират и стимулират да развиват, това което ги влече и им се отдава! Не вярвам, че има деца който просто искат да ядът и да гледат телевизия - това не го вярвам! Още играейки те осъзнават "правилата" на живота. Там те сами правят условият на играта. Неразвитите и нестимулирани деца - стават простаци (малко крайно но ...)
Бих искал да представя нещата и в схематичен вид, за улеснение ! Където и да се прекъсне нишката резултата е един - тъпотия/простащина!
Индивид -> Семейство -> Възпитание -> Образование (Развитие) -> Пълноценнен живот (Полупълноценен живот), като през цялото време присъства като неотменен фактор - средата, която единствено допълва, но при липсата на един от важните фактори в схемата, тя ЗАМЕСТВА!
(думите в скобите са защото не искам да абсолютизирам нещата, знаейки че повечето от нещата са относителни, да не кажа всички.)
Започвайки стъпка по стъпка на базата на тази схема, стигам до заключенията (или обратното!).
Когато родителят не се интересува от детето си - какво е научило днес, какво го е затруднило, кое му се отдава - той губи контакт с него. От тук и вече започват малко по-малко неприятностите и след това прекъсването на нишката в схемата. От училището когато то е малко родителят може да разбере за "заложбите" на детето, именно за това се изучават и толкова предмети в училище, за да може всеки да се насочи към предмета, който му е приятен и интересен и би могъл да се развие.
И b1cko е прав на 100%. Модерно е да си тъп. Наистина е така, на 19години съм, всеки ден се срещам с нови хора и виждам основно тъпотия - привикнала към нас мога да кажа. И най-лошото тя се цени, ПОВЕЧЕ от доста други неща .Просто вече сме си такива, дали защото възрастните вече са такива, и след това и децата ни стават това - не знам. Но тъпотията е много. Айнщайн не е знаел дори колко голяма е тя.
r2d2 в училищата няма мутри (истински) и не е нужно да им го казваме, те си го знаят какви са.
И друго доказателство, че за всичко свързано с децата са отговорни родителите, (именно за това се казва че те са отговорни, почти равно е на виновни!) е това когато с тях се случи най-лошото - детето бъде изнасилено, пребито, убито, застреляно, умряло от свръх доза,возело се в кола с пиян/надрусан шофьор, след което - той, човека създал този млад, но вече погинал индивид казва с недоумение (доста нагло от негова страна): Не, не разбирам, та той/тя беше много добро дете, никога не сме имали проблеми с него, не знам как се е случило това "нещастие" с него. Веднага се сещам за две български поговорки (много сме богати от тях и по-важното, е че имат добър смисъл) свързани с примера ми: "Страх лозе пази!", "Пиян да черпиш, умрял да кичиш." Имайки възпитание, ти ще отбягваш лошите, неприлични/срамни неща и от там не би могъл да се сблъскаш с пагобните последствият от тях, но след като дивото те привлича ти влизаш вътре, а там по-силните оцеляват - в буквален смисъл.
Смятам родителите/семейството за пътеводител на младият индивид. Те го насочват, с тяхното поведение, техният манталитет, начин на живот, начин на мислене. Няма от кого другико да "поемеш" като са малък ако не от семейството, а когато то липсва идват другите неща, от които можеш да вземеш на готово.
Гледайки на нещата от наистина всяка гледна точка - бих казал дори за децата, които нямат своя "пътеводител" в живота си. При тях роля играе средата плюс личните, макар нешлифовани заложби на детето.
Извод - създавайки дете/живот - ти ги правиш с ясна мисъл, а не просто за да осигуриш храна за вечерята. Всичко, което надгражда физически нужди на младият индивид се превръщат в морални и духовни ценности.
Темата е наистина голяма, и бих могъл да се задалбая, но времето ме възпира и тук ще спра. |
|
|
 |
PeperZU Начинаещ
|
Пуснато на: Sat May 16, 2009 11:47 am Заглавие: |
|
|
Здравейте, това е първият ми пост във форума, такаче ще се представя накратко. Казвам се Петър на 21 години съм и съм студент във ФМИ. Интереса към математиката ми се зароди някъде към 8 клас, по ирония на съдбата имах 2 първия срок по геометрия и трябваше да се позанимавам малко с материала. Но като се позанимавах взе, че ми стана интересно и започнах да търся все нови и нови предизвикателства в тази област. Та така и до днес .
Та по темата, | Цитат: | | има ли смисъл, да се изучават ( от масовия ученик) например тригонометрични, логаритмични и пр. функции, ако той не знае да умножава....не знае, как се намира лице на квадрат, не умее да си сметне плочките, за банята ( например).. |
Ако няма тези умения деден ученик не би трябвало да е на такова ниво(клас) в образователната система, че да учи тези неща. Като цяло според мен трябва да се засили контрола в училищата. Имаш даден критерии изпълняваш го и продължаваш нататък, не го изпълняваш спираш дотук докато не го изпълниш. Ако това се спазваше нямаше да има такива проблеми в оразователната система. Иначе за материала тези неща трябва да се учат, може нивото да не е много високо(в момента според мен е доста ниско) и ако имаш интерес в тази област да можеш с помоща на училището да се занимават по-разширено в тази област(в някой училища е много трудно това, да не казвам невъзможно). Например преди години в училището което съм завършил(Гимназиа по телекомуникации) не можа да се събере група от класа за ЗИП математика и учихме география всички(мисля, че само аз и още един съученик се бяхме записали). Не трябва да е така. И един човек да е трябва да може да се занимава. Отделно нито един учител не ни е инициирал за олимпиади, едва последната година успях да се запиша на олимпиада и тя беше по информатика. До колото съм запознат това е положението във всички професионални гимназии(бившите техникуми). Според мен това трябва да е формулата - критерии+контрол=успех(едно просто дойствие събиране ).
Това е от мен, излях си каквото мислех, съжалявам ако е твърде дълко или с твърде много правописни грешки.
П.П. Поздрави за хубавия форума, напоследък разнообразява скучното ми ежедневие, надявам се скоро да пусна някое решение на по-интересна задачка.  |
|
|
 |
zaio Редовен

гласове: 12
|
Пуснато на: Sat May 16, 2009 12:28 pm Заглавие: |
|
|
Петре, хубави мисли ти се въртят в главата за математиката и за ниското й ниво в бг у-ще, а какво мислиш за българския?
В поста ти виждам основни пропуски, които се учат в 1 и 2 клас ! |
|
|
 |
PeperZU Начинаещ
|
Пуснато на: Sun May 17, 2009 8:50 pm Заглавие: |
|
|
| zaio написа: | Петре, хубави мисли ти се въртят в главата за математиката и за ниското й ниво в бг у-ще, а какво мислиш за българския?
В поста ти виждам основни пропуски, които се учат в 1 и 2 клас ! |
Абсолютно същото! Личи си по предния ми пост, какъв е бил контролът в моето училище. И все пак аз се извиних към края за моите грешки, които са допуснати къде от бързане, къде от невежество.
От друга страна поне вече имам насока от къде трябва да започна опресняването на знанията си.(1-2 клас, тоест от началото )
Поздрави и съжалявам за оффтопика.  |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Tue May 19, 2009 2:59 pm Заглавие: |
|
|
| PeperZU написа: |
Ако няма тези умения даден ученик не би трябвало да е на такова ниво(клас) в образователната система, че да учи тези неща. Като цяло според мен трябва да се засили контрола в училищата.  |
Дето си го написал е вярно, но е само желателно. В нашите училища се контролира бройката - от там идват парите. Правят се опити за контрол на знанията (матури за зрелостниците, външно оценяване за ІV, V, VІ клас). Но попитайте ваши познати, доколко тези тестове дават реална представа за нивото на знанията.
И още нещо във връзка с това - за ученик, който се е явил на национален кръг на олимпиада, училището му ще получи 500лв, за да продължи да работи и ... и т. н. А за ученик от ІV или V клас, който не е постигнал 30% от минимума на външното оценяване, училището ще получи 2000 лв., за да ... измисли машинка, с която да му налее...
А пък аз по-нагоре бях написала, сега ще го копирам:
Да спомена ли за новия проект за ЗНП, според който не може да се оставя ученик от І до ІV клас да повтаря клас?
А знаят ли всички, че някъде към края на септември Г-н Вълчев пусна една заповед за извънредна поправителна сесия, с цел намаляване броя на изоставащите ученици.
Е учителите, колкото и да са бедни, не са чак толкова тъпи, и си таркалянкат слабаците от І та чак до 12 или 13 клас. А пък сигурно и из университетите е пак така.
Щото всяка бройка носи леФчета. |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Tue May 19, 2009 3:13 pm Заглавие: |
|
|
| houslex написа: | | УЧИЛИЩЕТО Е ЗА ДА ТЕ УЧИ, А НЕ ЗА ДА ТЕ ВЪЗПИТАВА. |
Наистина ли си на 19? Поздравления.
Не, че всичко написано приемам на 100%. И учителите имат своя роля във възпитанието на учениците.
Но те поздравявам за твоята оценка за ролята на семейството във възпитанието на човека. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|