| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mathematics Начинаещ
        гласове: 1
|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 3:38 pm Заглавие: сечения - помагайте |
|
|
Започвам да се занимавам със сечения.
Някои може ли да даде определение за сечение; интересува ме какви точки съдържа ... в клас господина гледа нещо и стените и нищо не се обяснява и аз пак сам неразбрал...Някакви често срещани сечения да ми покажете или по специфични с готини чертежи ?
Ето и една задача:
Даден е куб с ръб а. Равнина алфа пресича Куба като съдържа т.M (среда на AB), т.N (среда на BC) и т.K (среда на CC1 ).
Построите сечението и намерете лицето му.
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
|
|
 |
mathematics Начинаещ
|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 3:53 pm Заглавие: |
|
|
Мерси Но не отваря демонстрациите
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 3:55 pm Заглавие: |
|
|
отваря ги натискаш върху положенията под чертежите
|
|
|
 |
mathematics Начинаещ
|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 3:57 pm Заглавие: |
|
|
Ами не, не ги отваря! С Х са ...
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 4:00 pm Заглавие: |
|
|
интересно, защо аз ги отварям..
|
|
|
 |
mathematics Начинаещ
|
Пуснато на: Sat Mar 29, 2008 4:05 pm Заглавие: |
|
|
eto
| Description: |
|
| Големина на файла: |
41.83 KB |
| Видяна: |
5072 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Mar 31, 2008 2:19 pm Заглавие: |
|
|
Нямаш инсталирана Java на компютъра , а за този сайт се иска ! Отиваш на java.com и следваш стъпките за инсталация.
Иначе е много добре направено Иначе в твоя конкретен пример , да построиш сечението на този куб е достатъчно да свържеш точките ... те са ти дали за всяка една точно къде се намира , от теб се иска единствено да ги свържеш и ето ти сечението. В повечето задачи ще се иска по-скоро да се определи какъв вид е сечението , т.е. какъв вид е получената фигура , за това ви карат да знаете какво е сечение ... само по себе си е просто , след него идват гадните неща .
P.S. в училище и моята учителка "обяснява" така и за това никой нищо не разбира , а на всичко отгоре по време на "обяснението" изпада в някаква луда истерия по необясними за нас причини
|
|
|
 |
mathematics Начинаещ
|
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 12:35 pm Заглавие: |
|
|
@mathematics свържи M с K и сечението става триъгълник. Представи си го ,че в този куб в самото пространство е наместен триъгълник , той не е залепен плътно за някоя страна ,ами е един вид .... пространството на този куб ... обема ... въпреки ,че сега като се замисля сечението може да има и четвърта точка ... не знам ... зле съм с тази стереометрия , прекалено малко съм се занимавал с нея ... нека някой запознат да каже
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 1:25 pm Заглавие: |
|
|
ето едно чертежче
не ми е перфектен чертежът, но съм в процен на изучаване на програмата омай предвид, че равнина пресича успоредни равнини, в успоредни прави..
| Description: |
|
| Големина на файла: |
14.47 KB |
| Видяна: |
5006 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 3:15 pm Заглавие: |
|
|
| Не е точно така , защото при него по условие има,че точките ,в които равнината пресича куба са среди съответно на неговите ръбове ... т.е. изобщо не е възможно равнината да пресича долната страна (основата) на куба.
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 3:23 pm Заглавие: |
|
|
слънце златно, след като средите M; N лежат на АВ и ВС, които са от долната основа, естествено, че равнината ще пресича основата
|
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 3:29 pm Заглавие: |
|
|
Хахах разбира се : ) Грешно съм прочел условието , точно така е чертежчето В момента решавам задачи от стереометрия и явно съм направил микс между задачите
|
|
|
 |
mathematics Начинаещ
|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 5:54 pm Заглавие: |
|
|
ОФФФФФФФФФФ Нали тъпото сечение съдържа точките казани по условие (тоест средите) На твоя чертеж се включва точка D1 .... тя е от куба .... Това мисля че не е вярно
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 6:00 pm Заглавие: |
|
|
така ли..... и защо мислиш, че не е вярно?
|
|
|
 |
mathematics Начинаещ
|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 6:22 pm Заглавие: |
|
|
Обяснете ми КАКВО Е СЕЧЕНИЕ И КАКВИ ТОЧКИ СЪДЪРЖА ?????
Аз си мисля че сечението е от точките казани в условието и тези които са в една равнина се свързват а другите се чертае нещо допълнително и са точки които ние ги наименоваме и така се получава сечението ......
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 6:26 pm Заглавие: |
|
|
ок, погледни пак моя чертеж и прочети текста, преди него.....освен това имаме среди, успоредни прави=> подобни триъгълници
не съм силна в стереометрията, , но си мисля че минава през DD1
|
|
|
 |
mathematics Начинаещ
|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 6:41 pm Заглавие: |
|
|
щеше да е казано и DD1...
|
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 7:03 pm Заглавие: |
|
|
Напротив , разбира се че минава през DD1 ! Равнината е нещо безкрайно , тя не може да свърши ей така в нищото и да ти се определя само тези точки .... Ако си отвориш учебника ще видиш едни теоремки , които ти казват какво точно е нужно да се определи една равнина , а сама по себе си тя може да има безкрайно много точки ... в твоя случай равнината е определена , ти просто трябва да направиш сечението. Т.е. къде въпросната равнина пресича куб ABCDA1B1C1D1 ,т.е. в кои точки. На теб са ти дадени конкретно 3 точки , иска се да съобразиш къде тази равнина ще пресече и останалата част от фигурата , както е направила госпожата по-горе . Трябва много въображение и да си представиш фигурата в 3D пространството. МНОГО е интересно
P.S. не съм много сигурен , но единственото за което може да се спори е,че не е сигурно дали равнината ще мине точно през точка D1 ,както е на чертежа ? Но може би - щом точките са среди на отсечките , то това да говори ,че ще мине точно през точка D1. Това вече не го знам
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 7:12 pm Заглавие: |
|
|
пак повтарям, не съм специалист по стереометрия , но заради средите си мисля, че ще мине точно през D1..
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 7:19 pm Заглавие: |
|
|
оооопс, няма да мине. ще пресече правата DD1
ще се получи шестоъгълник...
"никога не е късно човек да стане за резил"
но, в този сайт, купонът си е купон!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 7:24 pm Заглавие: |
|
|
Добре , а защо да става шестоъгълник Аз както си го представям фигурката ще се запази , но просто няма да пресича точно т. D1 , ами ще бъде някъде по ръбчето DD1 ... откъде се получава още един ъгъл ??
P.S. Да да да сега го видях /// шестоъгълник ще да е
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 7:33 pm Заглавие: |
|
|
хеййй, купон да става, дори и в този сайт ))) направо си е веселба. харесва ми!!!!!!!!!!!!
|
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 7:35 pm Заглавие: |
|
|
| При това(за ваш късмет) правилен.
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 7:51 pm Заглавие: |
|
|
чий?!!!
късмет ли, резил ли....
|
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 7:57 pm Заглавие: |
|
|
Визирам групичката,която разсъждаваше в/у задачата Не е резил,заключението е правилно.
|
|
|
 |
mathematics Начинаещ
|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 9:38 pm Заглавие: |
|
|
Оф хора ... тук като напиша задача или са 0 отговори, или стане каша Радвам се, че купонясвате на 'моите' задачки, но на мен ми става зле като не мога нещо да реша ... Според мен не обхваща точка Д1 сечението щом не е казано в условието ... други точки може, но не и тази ... или аз сам туп и не знам какво е сечение, или стереометрията е туп дял и всички египтяни са загинали от нея ... Утре ще ходя при някои друг учител и ще питам как се решава ... чакайте скоро решение... Разочарован сам ще плачкаммммм
|
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 9:48 pm Заглавие: |
|
|
| mathematics написа: | Оф хора ... тук като напиша задача или са 0 отговори, или стане каша Радвам се, че купонясвате на 'моите' задачки, но на мен ми става зле като не мога нещо да реша ... Според мен не обхваща точка Д1 сечението щом не е казано в условието ... други точки може, но не и тази ... или аз сам туп и не знам какво е сечение, или стереометрията е туп дял и всички египтяни са загинали от нея ... Утре ще ходя при някои друг учител и ще питам как се решава ... чакайте скоро решение... Разочарован сам ще плачкаммммм  |
Стереометрията е много интересен и занимателен дял.Но изпуснеш ли нишката отначало,ще останеш в застой.И оттам нататък,всяка следваща новост ще ти е непонятна(от което се поражда и чувството за,както ти се изрази,'тъпо').Както е и в математиката като цяло...
|
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Apr 01, 2008 9:50 pm Заглавие: |
|
|
| mathematics написа: | Оф хора ... тук като напиша задача или са 0 отговори, или стане каша Радвам се, че купонясвате на 'моите' задачки, но на мен ми става зле като не мога нещо да реша ... Според мен не обхваща точка Д1 сечението щом не е казано в условието ... други точки може, но не и тази ... или аз сам туп и не знам какво е сечение, или стереометрията е туп дял и всички египтяни са загинали от нея ... Утре ще ходя при някои друг учител и ще питам как се решава ... чакайте скоро решение... Разочарован сам ще плачкаммммм  |
Не разбирам какво не ти стана ясно ? Изчете ли какво написахме ? Вярно имаше няколко неточности , но в крайна сметка ти казахме какво се получава. Да - равнината не пресича точно точка D1 , пресича DD1 и сключва съответно ъгъл със страната ADD1A1 и още един ъгъл с DCC1D1 и в крайна сметка сечението е един шестоъгълник , на който остава да му намериш лицето.
P.S. Какво значи,че се забавляваме на твоите задачи. Никой тук не е длъжен да отделя от иначе малкото време,с което разполага,за да ти решава задачите. Всеки пише това,с което може да помогне , дори ти направиха много хубав чертеж (на който просто не трябва да гледаш че равнината съвпада с точка D1 ,ами ще си я представиш по-надолу ,така че да пресича DD1 ) ... мисля че трябва да си благодарен за това , а не да си разочарован ?! В крайна сметка не сме винивни,че не разбираш това,което се опитваме да ти обясним. Успех със задачата !
|
|
|
 |
|