| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Sun Mar 16, 2008 10:33 pm Заглавие: механика |
|
|
Някой може ли да обясни следната задача, защото отговора в учебника нещо не излиза:
Въртолет, летящ със скорост v, пуска контейнер, който достига земята със скорост 2v. На каква височина лети въртолета?
Отг:[tex]\frac{3v^2}{2g}[/tex] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Sun Mar 16, 2008 11:13 pm Заглавие: |
|
|
Явно не си направил хубав чертеж. Аз ти предлагам, най-хубавия, който можах да направя . Нататък мисля, че не е трудно.
 |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Mon Mar 17, 2008 3:16 pm Заглавие: |
|
|
| Абе това не става ли със закона за съхранение (запазване) на енергията и без чертеж? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Mar 17, 2008 3:59 pm Заглавие: |
|
|
| Законът за запазване на енергията, при всичките му достойнства е нищо повече от един математизиран извод за движение на тела в консервативни полета. Прилагайки го, няма да разберем физическите особености на задачата, няма да можем да си представим какво точно се случва и да разсъждаваме върху проблема като физици. В теоретичната механика това е закон - там няма физика, но поне нека в общата механика да се разсъждава повече физически, отколкото математически, без значение, че резултата е един и същ. Затова, според мен е хубаво, поне в началното обучение да се избягва законът за запазване на енергията, още повече, че неговото извеждане участват определени интеграли, за които никой ученик и малко първокурсници имат представа какво значат. |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
|
Пуснато на: Mon Mar 17, 2008 4:15 pm Заглавие: |
|
|
Oпазил ме Бог, да споря по задачи от физиката (за мой срам, хабер си нямам).
Имам един въпрос, ако е тъп не се подигравайте. Въртолет може ли да се движи в безвъздушното пространство?  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Mar 17, 2008 4:37 pm Заглавие: |
|
|
Не, нито пък самолет и въобще - никое летателно средство, създадено от човека, с изключение на ракетата.
Във ФМИ не се ли учи механика ? |
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Mon Mar 17, 2008 4:43 pm Заглавие: |
|
|
Aми и аз така си мислех, но тогава задачата е абсурдна.
1. За да се движи въртолет трябва въздух (неговото съпротивление)
2. За да излезе отговорът трябва да няма въздух (да пренебрегнем съпротивлението )
3. добре, че си изкарвам прехраната с математика! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Mar 17, 2008 4:48 pm Заглавие: |
|
|
А ако намесим и Кориолисовата сила и влиянието на Луната, знаеш ли где ще идем ? |
|
|
 |
|