Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
martinmaestro Начинаещ
         гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Mar 13, 2008 10:20 pm Заглавие: Задачи от олимпиади |
|
|
1. Може ли естествените числа от 1 до 7 да се наредят по окръжност, така че всяко число да се дели на разликата на двете си съседни (от по-голямото се вади по-малкото) ?
Може ли естествените числа от 1 до 9 да се наредят по същия начин ?
2. Докажете, че за всяко естествено число n, числото A = 625 + 4.92n не е просто ?
3. Даден е остроъгълен [tex]\Delta [/tex]ABC:
а) Страната AC = b, а страната BC = a (a>b) и височините AA1 и BB1 имат дължини съответно m и p. Върху отсечката BB1 е избрана такава точка K, че BK = p - m. През точка К е построена права l [tex]\bot[/tex] BB1, която пресича страната BC в точка M. Да се докаже, че BM = a - b и [tex]\angle [/tex]AMC = [tex]\angle [/tex]AMK
б) Ако [tex]\Delta [/tex]ABC е равностранен и точките M и N лежат върху AC така, че AM = MN = NC, а точка P e от страната BC, че BC = 3PB, Да се намери [tex]\angle [/tex]BNP + [tex]\angle [/tex]BMP.
Моля ви се трябват ми за утре? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
DeHuTtY Начинаещ

гласове: 7
|
Пуснато на: Fri Mar 14, 2008 8:36 am Заглавие: |
|
|
| Ооо, на мен 1ва ми се беше падала на олимпиада. |
|
|
 |
marti1295 Редовен
   гласове: 7
|
Пуснато на: Sun Apr 20, 2008 3:09 pm Заглавие: |
|
|
Знам,че вече е късно , но се сетих за 1 задача:
а) Да, например 1-5-6-2-7-3-4-1.
б) Тъй като нечетно число не се дели на четно, то нечетно число не може да стои между две числа с еднаква четност, т.е. нечетните числа са групирани по две.Понеже от 1 до 9 има нечетен брой нечетни числа, то не е възможно те да бъдат наредени по искания начин.
Не съм сигурен, но май задачата е от олимпиадата през 2006 година. |
|
|
 |
JusTok Редовен

гласове: 24
|
Пуснато на: Sun May 04, 2008 1:17 pm Заглавие: |
|
|
| Някой има ли задачите от 3тия кръг на олимпиадата за 8 клас миналата година ? |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 10:55 am Заглавие: Re: Задачи от олимпиади |
|
|
| martinmaestro написа: |
2. Докажете, че за всяко естествено число n, числото A = 625 + 4.92n не е просто ?
3. Даден е остроъгълен \Delta ABC:
а) Страната AC = b, а страната BC = a (a>b) и височините AA1 и BB1 имат дължини съответно m и p. Върху отсечката BB1 е избрана такава точка K, че BK = p - m. През точка К е построена права l \bot BB1, която пресича страната BC в точка M. Да се докаже, че BM = a - b и [tex]\angle AMC = \angle AMK[/tex]
|
2.Нека да допуснем, че е вярно за просто [tex]p[/tex] , тогава [tex]A=625+4.9^{2n}=25^2+(2.9^n)^2=p \Rightarrow p=4k+3 \Rightarrow p|25[/tex] и [tex]p|2.9^n[/tex]
От [tex]p|25 \Rightarrow p|5 \Rightarrow p=5[/tex], тогава [tex]5|2.9^n[/tex]- противоречие
3. От [tex]BB_{1}\bot AC[/tex] и [tex]BB_{1}\bot MK[/tex], следва, че [tex]AC//MK(1)[/tex] От Талес имаме [tex]\frac{B_{1}K}{KB}=\frac{CM}{MB} \Rightarrow \frac{m}{p-m}=\frac{CM}{MB}[/tex] Ще докажем, че [tex]\frac{CM}{MB}=\frac{b}{a-b}[/tex]. Използваме, че [tex]\frac{b.p}{2}=\frac{a.m}{2}=S_{ABC} \Rightarrow \frac{m}{p}=\frac{b}{a}[/tex],, откъдето следва, че [tex]\frac{b}{a-b}=\frac{CM}{MB}(2)[/tex]
От [tex](1)[/tex] и [tex](2)[/tex]следва,че[tex] AC=CM=b \Rightarrow \angle CAM=\angle CMA[/tex], но [tex]\angle CAM= \angle AMK \Rightarrow \angle AMC = \angle AMK[/tex] |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Sat Jun 21, 2008 5:41 pm Заглавие: |
|
|
Имам грешка на 2-ра. Благодаря на ММ, че сигнализира
Значи ето го истинското решение:
[tex]A=625+4.9^{2n}=5^4+4.3^{4n}=5^4+4.(3^n)^4[/tex] Полагаме [tex]3^n=l , 5=h[/tex] Това [tex]A[/tex] добива вида [tex]A=h^4+4l^4=h^4+4l^4-4(hl)^2+4(hl)^2=(h^2+2l^2)^2-(2hl)^2=(h^2+2l^2-2hl)(h^2+2l^2+2hl)[/tex]
Връщаме се в полагането [tex]A=(25+2.3^{2n}-10.3^n)(25+2.3^{2n}+10.3^n)[/tex]
ПП Благодаря на ММ за градивната критика  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|